Contactează-ne

Actualitate

Cerc pedagogic al profesorilor de limba franceză, la Bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la acţiune au participat profesorii de specialitate din Piatra Neamţ şi Roznov ■ a avut loc şi Festivalul Francofete, organizat de cele trei licee din Tîrgu Neamţ ■

Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ a fost gazda Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză. Acţiunea s-a desfăşurat pe 2 aprilie 2019 şi au participat cadre didactice de specialitate din liceele din Piatra Neamţ şi Roznov. Prima parte a întîlnirii a avut ca temă „Învăţarea limbii franceze prin publicitate“, un aspect nou propus pentru procesul didactic de către profesor Oana-Raluca Hizan de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş Piatra Neamţ, în scopul dezvoltării interesului pentru limba franceză în rîndul elevilor. Profesorul a explicat motivele folosirii reclamelor în procesul didactic, modalităţi de utilizare a publicităţii în activităţi de înţelegere a unui text citit, de predare şi exersare a noţiunilor gramaticale şi de lexic, de analiză a imaginii, de exprimare orală şi de redactare, precum şi modalităţi de concepere a unor exerciţii, activităţi şi secvenţe didactice pornind de la reclame. Tema activităţii a fost ilustrată printr-o expoziţie de afişe reprezentînd atracţii turistice din diferite regiuni ale Franţei, realizate, în concepţie proprie, de elevii Colegiului Calistrat Hogaş. Ca o completare, profesorul Margareta Mancaş, de la acelaşi colegiu, a expus o serie de aspecte referitoare la exploatarea didactică a reclamelor pe suport audio- video. Întîlnirea profesională a continuat, în partea a doua, cu prezentarea profesorului dr. Cristina Grigori, de la Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ, referitoare la cursul online pentru profesorii de limba franceză oferit de Centrul CAVILAM din Vichy- Franţa şi la noile oferte de lectură, pe suport electronic, ale Asociaţiei Adiflor din Roanne. De asemenea, profesorul Loredana Mitrea, de la acelaşi colegiu, a prezentat aspecte dintr-un schimb de experienţă realizat între elevi de la Colegiul Petru Rareş Piatra Neamţ şi elevii Liceului Antoine de Saint-Exupéry din Saint- Raphaël, Franţa, cu prilejul vizitei liceenilor pietreni în localitatea franceză, în cadrul unui proiect de înfrăţire între cele două unităţi de învăţămînt. Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză a avut loc la Filiala de carte străină a Bibliotecii Judeţene, sub semnul creativităţii, al inovaţiei şi al bucuriei în abordarea şi desfăşurarea procesului didactic de predare şi învăţare a limbii franceze.

Festival pentru liceeni la Tîrgu Neamţ

Casa Culturii Tîrgu Neamţ a găzduit, pe 2 aprilie, Festivalul Francofete, organizat de Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Liceul Vasile Conta şi Colegiul Tehnic Ion Creangă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Casa Corpului Didactic şi Asociaţia Echange Roumanie. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai ISJ Neamţ, cadre didactice, membri ai comunităţii locale. „Evenimentul s-a adresat elevilor de gimnaziu şi liceu din unităţile şcolare din Tîrgu Neamţ şi zonele învecinate, urmărindu-se valorificarea talentului artistic al elevilor, utilizarea competenţelor de limbă franceză într-un context nonformal, promovarea francofoniei, încurajarea activităţii educative prin muzică, dans, teatru şi oferirea de exemple de bună practică“, ne-a spus profesorul Valentin Teodorescu, inspector şcolar de limba franceză. Festivalul a cuprins cinci secţiuni, respectiv Interpretare vocală – solişti/duet, Interpretare instrumentală, Interpretare vocală – grupuri vocale, Dansuri moderne şi contemporane, Artă dramatică (skach-uri, scenete, monologuri, recitare de poezii etc), fiecare avînd subsecţiuni pentru elevii de gimnaziu şi de liceu. Concurenţii au fost recompensaţi cu premii şi menţiuni, evaluarea ţinînd cont de calitatea interpretării, adaptarea textului şi a liniei melodice la vîrsta participanţilor, prezenţa scenică, expresivitate, dicţie, originalitate. Potrivit regulamentului, juriul a fost format din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori de limbă franceză, reprezentanţi ai comunităţii locale, invitaţi speciali. „Ideea festivalului a răspuns nevoii de a promova la nivelul oraşului limba franceză, cultura şi civilizaţia francofonă, de a motiva elevii să înveţe aceată limbă şi să conştientizeze apartenenţa la marea familie francofonă. Festivalul se doreşte a fi o sărbătoare care să reunească iubitorii limbii franceze, elevi, cadre didactice, părinţi, membri ai comunităţii locale, invitaţi speciali“, au notat iniţiatorii, în descrierea proiectului.

G. MUNTEANU, R. AANEI

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending