Contactează-ne

Actualitate

De-ale Covidului: cu…? sau de…?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Să stăm strâmb şi să judecăm drept, pentru că invers ne dăm în petec cu vârf şi îndesat. Pe bune, ne merităm soarta şi situaţia în care am ajuns. Nu fiindcă a suflat un aer arctic peste noi, ori că virusul nostru e mai afurisit şi mai încornorat ca al altora, ci pentru simplul motiv (printre atâtea şi atâtea altele), că nu-şi vede fiecare de treaba lui şi nu-i lasă nici pe ceilalţi să facă ce trebuie.

Exemple? Cu duiumul.

La începutul epidemiei, când specialiştii s-au apucat de treabă şi au fost lăsaţi să-şi facă meseria, măsurile implementate s- au dovedit bine gândite şi eficiente, fără pretenţia unui model românesc de folos şi altora. Ne-am aflat într-o situaţie bună, în comparaţie cu alte state cu pretenţii, care şi-au recunoscut erorile iniţiale. Numai că ele au învăţat din propriile greşeli şi le-au corectat, în vreme ce noi alergăm în permanenţă să le comitem.

Din păcate, vechile racile autohtone au început să-şi arate roadele, susţinute, exploatate şi proferate de lătrătorii de ocazie, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu realitatea şi care n-au făcut nimic şi niciodată pentru alţii. Cine a vrut şi cine nu, fără o minimă pregătire sau documentare, şi-a dat drumul la glas la scenă deschisă, în spaţiul public, la care oamenii sunt extrem de sensibili. Rezultatul?

Instaurarea unui climat de neîncredere absolută în toate instituţiile statului şi, mai grav, în profesioniştii care şi-au pus viaţa şi sănătatea în slujba celorlalţi. Tuturor li s-au pus pe seamă interese ascunse, maşinaţii, conspiraţii, acţiuni de genocid comandat etc. Când au intervenit şi condimentele cu iz politic (doar suntem în an electoral), lucrurile s-au dat peste cap şi toată situaţia ţinută sub control o bună bucată de vreme, s-a degradat. Am ajuns (se putea altfel ?) în fruntea/coada Europei, la toate statisticile negative şi nedorite, cu o creştere exponenţială a numărului de îmbolnăviri şi izolaţi de restul Europei şi de toată lumea. Nu a greşit cel ce a vorbit de „ciuma“ Europei.

Oricum am întoarce lucrurile, nu este deloc greu de presupus că vom ajunge din nou la starea de urgenţă. Explozia de cazuri noi din momentul comunicării măsurilor de relaxare şi în mod deosebit după plăcinta CCR cu neconstituţionalitatea internării, carantinării şi izolării persoanelor COVID pozitiv este mai mult decât grăitoare. Sub umbrela respectării Constituţiei, mii şi mii de persoane bolnave, cu potenţial major de contaminare a altor cetăţeni au reintrat în spaţiul public. Aidoma miilor de infractori lăsaţi în libertate. CCR nu este o instituţie oarecare, o creaţie întâmplătoare, ci un organism de elită, cu reprezentanţi unul şi unul. Cred că s-a grăbit, consfinţind existenţa unui vid legislativ. Dacă un asemenea vid era real, de ce nu l-au sesizat decât când ne-am aflat pe marginea prăpastiei? Cum a funcţionat societatea românească până acum sub umbrela CCR? Nu cumva legile există de multă vreme şi trebuiau doar identificate şi aplicate? Cum Dumnezeu de sunt în perfect acord cu Constituţia atâtea lucruri anapoda din societatea noastră, începând cu pensiile şi salariile nesimţite plătite din acelaşi buzunar cu cele de mizerie, şi până la averile nejustificate dovedite din hoţii şi şmecherii care rămân la beneficiari şi care creează o falie colosală între cetăţenii – egali – ai ţării?

Hopaaa! Iată şi un politician reşapat, care în loc să-şi plângă neghiobia şi să-şi tragă palme pentru decăderea din funcţia de al doilea om din Stat, îşi înscrie în palmares, pe lângă căsniciile eşuate, părerea originală (nesolicitată de nimeni de altfel), că noua lege a carantinării şi izolării votată de Senat este „dubioasă“ şi un „talmeş balmeş“. Ba, mai mult, declară că „internarea forţată chiar şi pentru 5 minute este lipsire de libertate. Este arest!“. Măi să fie! Ce minte sclipitoare! Cum de nu a devenit ministru al Sănătăţii până acum?

De când medicina a depăşit stadiul empiric, oamenii bolnavi au avut latitudinea să-şi aleagă locul în care să-şi trateze suferinţele: acasă ori în spital. Cu o singură excepţie, perfect motivată: bolile contagioase, respectiv cele care pot fi transmise de la individul bolnav la alţii sănătoşi şi care se tratează numai în condiţii de izolare, în secţii de spital special create şi sub supravegherea unor specialişti dedicaţi acestui tip de boli. Aici nu mai încap aproximările. Mai ales în cazul COVID, marcat de un indice major de contagiune, cu evoluţie absolut imprevizibilă, despre care nu ştim prea multe lucruri şi pentru care nu avem un tratament.

Nu este deloc tonică imaginea şirului de salvări care-şi aşteaptă rândul la intrarea Spitalului „Matei Balş“, pentru a interna noi bolnavi identificaţi sau a-i aduce înapoi pe cei care au semnat plecarea la domiciliu, contrar avizului medical.

Marii comentatori ai zilei, în loc să se documenteze, dau drumul în spaţiul public unor interpretări hazardate, în căutarea potenţialilor vinovaţi. În opinia mea, în afara faptului că fiecare dintre noi are partea lui de vină, care ţine de dezordinea noastră ancestrală şi de credinţa că dracul nu este chiar aşa de negru cum pare, pe care o adoptăm cu multă uşurinţă, mai importante sunt eforturile de a găsi soluţii pentru ieşirea din această stare de criză severă, cu potenţial agravant.

Bâlbele Senatului, ca să nu spun beţele-n roate puse de unii cu bună intenţie, nu au făcut decât să întârzie adoptarea unor măsuri necesare şi binevenite şi, ca urmare, agravarea stării de fapt.

S-a bătut monedă de toate felurile pe supradimensionarea spaţiilor rezervate COVID, pe multitudinea paturilor care stau degeaba, s-au căutat peste tot numai şi numai dedesubturi şi interese, ca să numai vorbim de corul netrebnicilor de toate soiurile şi culorile care neagă însăşi existenţa bolii, soldate cu sute de mii de morţi în întreaga lume. Iată că am ajuns în situaţia că nu mai avem suficiente paturi pentru bolnavi, că oamenii au obosit şi, mai ales, că numărul bolnavilor din rândul medicilor şi al celuilalt personal de asistenţă şi îngrijire a crescut în mod alarmant. Nu mai facem faţă avalanşei de bolnavi, secţiile de terapie intensivă nu mai au capacitatea de a acorda o asistenţă calificată şi, aşa cum se plângea o doctoriţă, se ia oxigenul de la un bolnav şi se trece la un altul mai grav.

Calculele cele mai simple prognozează pentru perioada care urmează o înmulţire exponenţială a numărului de cazuri noi şi necesitatea de a reveni la starea de urgenţă inţială.

Din păcate, premierul şi guvernul s-au dovedit ezitanţi, nesiguri şi incoerenţi, au revenit cu prea multă uşurinţă asupra propriilor decizii, mai preocupaţi de înscăunarea şi demiterea unor demnitari. Cred că era de datoria preşedinţiei şi a oamenilor politici să-i trezească la realitate, să-i cheme să meargă mai departe în restabilirea ordinii şi cu înăsprirea sancţiunilor de toate genurile. Nu este un secret, românul nu înţelege de vorbă bună (n-a înţeles niciodată), nu-şi cunoaşte interesele (nu le-a cunoscut niciodată) şi când se întâmplă necazurile, în cea mai mare parte din cauza propriei sale neghiobii, se consolează: asta e ! Poţi să-i turui zi şi noapte despre măsurile simple pe care trebuie să le respecte. În zadar ! El îşi vede de grătarul lui, de horele şi manelele pe care le ţopăie ziua şi noaptea, ca să nu mai vorbesc de necesitatea absolută de a-şi petrece concediul, cu copii cu tot, în Grecia.

Se discută pe toate canalele şi pe toate căile şi se încearcă să se tranşeze cauza exactă a deceselor: de COVID sau cu COVID? Moartea s-a produs din cauza leziunilor determinate de virus sau a altor suferinţe existente peste care s-a suprapus COVID-ul? Sigur, efectiv, un răspuns precis pierde din valoare, din moment ce pacientul a murit. Dar există o logică elementară: dacă nu intervenea COVID, infarctul sau altă afecţiune nu s-ar fi agravat. Din moment ce pe certificatul de deces figurează, în afara cauzei principale, şi infecţia COVID, orice comentariu devine de prisos.

Am urmărit într-o seară la TV o somitate de ocazie, făcând spume la gură pentru neefectuarea necropsiilor, enunţând scenarii abracadabrante. Ar fi fost suficient ca unul dintre cei din platou să o fi invitat pe distinsa contestatară să realizeze cu mânuţa ei (înmănuşată, bineînţeles) o asemenea manevră. Sigur că ar sărit de o poştă în sus şi ar fi spus că nu este de meserie. În realitate, nimeni nu a interzis această practică. Dar ea este extrem de riscantă la un decedat COVID. Toate secreţiile şi lichidele lipsite de viaţă sunt extrem de contagioase şi pentru cel care o practică, pentru celălalt personal şi pentru mediul local. De aceea se sigilează sicriile şi se renunţă la ritualul de înmormântare. De altfel, sunt absolut convins că dacă distinsa contestatară ar fi portdrapelul unui ONG care se ridică împotriva necropsiilor, ar fi la fel de vocală, denunţând practica barbară şi degradantă. Îmi pare rău că profesorul Beliş, o somitate incontestabilă a medicinii legale româneşti, deşi a pledat pentru riscul îmbolnăvirii cu COVID, nu a fost suficient de tranşant privitor la relevanţa necropsiilor.

Din nefericire, starea foarte gravă nu ne priveşte numai pe noi, afectează întreaga omenire, încă bâjbâim în cunoaşterea COVID. Dacă majoritatea ţărilor au o economie care le permite supravieţuirea pe durată mai lungă, starea noastră economică se dovedeşte precară şi nu văd ppuncetel de sprijin pe care ne bizuim. Cu subvenţiile acordate de UE, cu care unii se laudă, nu putem ajunge prea departe.

Poate că nu ar fi rău să pledăm pentru mai multă înţelepciune şi ordine, să lăsăm profesioniştii să-şi facă meseria şi să-i privim cu mai multă deferenţă şi îngrijorare dincolo de vârful nasului, spre cei de lângă noi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Din nou, doar… explicaţiii la nemulţumirile pacienţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o nouă nemulţumire a unei paciente din Piatra Neamţ a apărut în spaţiul public ■ ea este legată de faptul că în cazul unor traumatisme produse în urma unui accident rutier a aşteptat, în condiţii greu de suportat, 16 ore ■

De la o săptămînă la alta, pacienţii care sînt aduşi la Roman, din diverse colţuri ale judeţului, pentru a fi trataţi în urgenţă, se arată tot mai nemulţumiţi cu privire la timpii lungi de aşteptare, dar mai ales la lipsa totală a condiţiilor de aşteptare şi de lipsa de empatie a personalului faţă de nevoile bolnavilor.

De fiecare dată conducerea spitalului vine doar cu explicaţii, fără a se întreprinde, se pare, mai nimic, pentru remedierea situaţiei care aduce, în permanenţă, un deficit uriaş de imagine instituţiei sanitare romaşcane, unde chiar se munceşte, dar unde există şi destule greşeli de comunicare. Unitatea parcă chiar s-ar afla într-o permanentă stare de defensivă. Iată răspunsul oferit de Serviciul de comunicare, după ultimul incident, în care o pacientă din Piatra Neamţ, victima unui accident rutier, pretinde că ar fi stat la unitatea sanitară 16 ore.

„Avînd în vedere postările din mediul on-line, cu privire la timpii lungi de aşteptare la CPU Roman vreau să lămurim următoarele aspecte, legate de pacienta în vîrstă de 37 de ani, care a fost transferată de la Piatra Neamţ, la CPU Roman, în ziua de 16 ianuarie, la ora 21.10, policontuzionată, în urma unui accident rutier. La ora 22.00, a fost consultată de către medicul de gardă din CPU. I-au fost recoltate analizele, s-a efectuat EKG, radiografie şi CT. S-a respectat timpul de aşteptare, cazul fiind încadrat în cod verde de urgenţă, timpul maxim de aşteptare fiind de pînă la 60 de minute.

În jurul orei 23.30 s-a efectuat examen radiologic, rezultînd că pacienta nu prezintă fracturi, nici semne de pneumotorax ( acumulare de aer în spaţiul dintre plămîni şi peretele toracic – n.red.) şi că pacienta nu avea leziuni post traumatice. Ca în orice instituţie şi la CPU există un Regulament, cu protocoale bine stabilite, chiar dacă acestea nu plac tuturor. Ele trebuie însă respectate. Foia de la CPU este valabilă 24 de ore, astfel încît pacientul rămîne aici, în acest timp, pentru observaţii şi investigaţii. Trebuie înţeles faptul că nu are nimeni intersul să ţină pacienţii mai mult decît e necesar“, a precizat purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, care a recunoscut că aceşti timpi se mai pot prelungi şi din cauza faptului că ambulanţele care duc şi aduc bolnavii, nu se pot întotdeuna încadra, mai ales pe imp de iarnă, în programul stabilit.

Dincolo de limbajul acesta, se aşteaptă de la conducerea unităţii şi o discuţie sinceră, în ceea ce priveşte preocuparea de a asigura condiţii, cît de cît omeneşti, de aşteptare la CPU a acestor pacienţi, care au nevoie şi de o minimă empatie faţă de suferinţa lor şi de preocupare în vederea asigurării unui ceai cald, a unei mese calde, a unor condiţii minime de cazare pe timpul orelor lungi de aşteptare, în condiţiile în care în sala de aşteptare nu pot rămîne decît maxim doi pacienţi. Se impune şi o analiză pertinentă în Consiliul de Administraţie al Spitalului municipal de Urgenţă din Roman faţă de astfel de situaţii, dar mai ales este necesar să se găsească şi soluţii concrete, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare.

De certitudine este şi faptul că unii pacienţi nu înţeleg că la centrele de primiri urgenţe sunt stabilite protocoale de preluare a pacienţilor, avînd prioritate cei cu afecţiuni grave şi a căror viaţă este în pericol.

Citește știrea

Actualitate

Şantajul cu poze deocheate a ajuns pe masa judecătorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 19 ani a ameninţat o femeie de 41 de ani că publică poze compromiţătoare cu aceasta ■ inculpatul a fost prins în flagrant şi a fost arestat ■ ulterior a fost plasat în arest la domiciliu ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă dosarul şantajului cu poze deocheate. Inculpat în cauză este un tînăr în vîrstă de 19 ani, din localitatea Rădeni, comuna Păstrăveni, acesta escrocînd o femeie ce ar fi trebuit să fie coaptă la minte. Victima de 41 de ani este de loc din Piatra Şoimului.

Este un caz tipic de escroc sentimental, unul cunoscut pe reţelele de socializare – probabil că victima nici nu ştia că este mult mai mic ca ea. Tînărul a convins-o să îi trimită fotografii în ipostaze intime, asta pentru a „consolida“ idila începută pe internet, şi-a arătat adevăratele intenţii. De cum a intrat în posesia pozelor, inculpatul a decis să facă bani, şantajînd femeia. I-a cerut diverse sume de bani, ameninţând-o că, în caz contrar, publică pe reţelele de socializare imaginile, astfel că victima infracţiunii a plătit.

„Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în perioada iunie – decembrie 2020, un tânăr, de 19 de ani, din Rădeni, ar fi determinat femeia în cauză să îi trimită, prin intermediul unei reţele de socializare, imagini foto compromiţătoare cu aceasta“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Cazul a intrat în atenţia anchetatorilor pe 8 decembrie 2020, cînd cadrele de la Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizate de victimă că este şantajată de o altă persoană, remiţîndu-i, în total, suma de 1.800 de lei, pentru ca respectivele imagini să nu fie publicate. Plîngerea penală a fost depusă după ce tînărul de 19 ani a mai pretins 1.200 de lei, moment în care femeia a trecut peste reţinerile determinate de ipostaza jenantă în care se afla şi l-a reclamat.

În aceeaşi zi au fost puse la cap detaliile unui flagrant, cele două părţi întîlnindu-se la locul convenit pentru plată. Autorul a fost lăsat să plece, fiind oprit la scurt timp, în trafic, descoperindu-se asupra lui suma de bani pretinsă de la persoana vătămată. Nu a putut să nege infracţiunea, deoarece bancnotele fuseseră inscripţionate cu o substanţă fluorescentă, fiind scris cuvîntul „ŞANTAJ“. Verificările efectuate de anchetatori au relevat faptul că individul fără scrupule a mai comis o infracţiune în timp ce venea să ia banii pretinşi, el avînd suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

În baza probatoriului administrat, tînărul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi şantaj, iar propunerea de arestare preventivă a fost admisă la Judecătoria Piatra Neamţ. La o vreme a solicitat judecătorilor înlocuirea măsurii privative de libertate cu una mai blîndă.

A avut noroc şi a fost plasat în arest la domiciliu, avînd de respectat o serie întreagă de obligaţii. În caz contrar, ar putea fi încarcerat din nou. Recent, a plusat şi a solicitat înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, dar fără folos.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Tînără pericol public, va începe judecata

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fata de 20 de ani a ajuns după gratii pentru că a tîlhărit un bărbat de două ori în aceeaşi zi ■ ea este arestată preventiv din septembrie anul trecut ■ cu ani în urmă a fost bătută de ex-şeful Poliţiei Neamţ, în sediul instituţiei ■ scandalul iscat a pus punct carierei comisarului şef Cezar Filip ■

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au finalizat procedura de Cameră prliminară şi au dispus începerea procesului unei tinere pericol public. Este vorba de pietreanca Ana Maria Tănasa, acum în vîrstă de 20 de ani, acuzată că a tîlhărit acelaşi bărbat, de două ori într-o singură zi.

Tînăra are o carieră infracţională consacrată, iar „vîrful“ îl constituie scandalul în urma căruia fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ, comisarul Cezar Filip, şi-a încheiat cariera. Revenind la faptele de tîlhărie, acestea au avut loc pe 18 septembrie 2020, cînd anchetatorii au fost sesizaţi de către o persoană care a reclamat că a auzit cum vecinul său a fost agresat în proximitatea blocului.

A mers la locul agresiunii şi a văzut că vecinul prezenta multiple leziuni, acesta spunîndu-i că a fost lovit şi deposedat de telefonul mobil. Totul s-a întîmplat în jurul orei 16:30, cînd victima de 43 de ani se deplasa pe o alee dintre blocuri. Bărbatul a fost urmărit de Tănasa care i-a luat prin violenţă portofelul pe care îl avea în buzunarul drept din spate al pantalonilor. „Pentru a-şi asigura scăparea, tînăra s-a luptat cu bărbatul şi s-a smucit, eliberîndu-se din prinsoare, moment în care cel din urmă şi-a recuperat portofelul.

Ulterior, tînăra a urmărit-o din nou pe persoana vătămată, iar în momentul în care aceasta a ajuns pe o alee din proximitatea locuinţei sale, prin exercitarea de acte de violenţă şi împingîndu-l din spate, bărbatul a căzut la sol şi s-a accidentat, moment în care a fost deposedat de telefonul mobil. În urma examinării medico-legale, leziunile fizice suferite necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale“, anunţa Poliţia Neamţ. A doua zi, pe 19 septembrie, în baza unor informaţii primite din partea unui poliţist aflat în timpul liber, tînăra de 20 de ani a fost depistată în oraş, fiind condusă la sediu pentru audieri.

A fost reţinută pentru două acte materiale de tîlhărie, ulterior fiind privată de libertate. Măsura preventivă a fost prelungită succesiv şi în acest moment tînăra fiind arestată. Ea a devenit celebră tot în minoritate, în urma unui scandal are l-a costat funcţia pe fostul şef al Poliţiei pietrene, comisarul şef Cezar Filip. Totul a devenit public pe 19 martie 2014, dată la care fata avea 14 ani.

Atunci a apătut pe YouTube un filmuleţ în care şeful de atunci al Poliţiei Piatra Neamţ o bătea pe minoră chiar în sala de aşteptare a instituţiei pe care o conducea. Se întîmplase pe 8 martie, cînd comisarul ar fi prins minora în oraş, se pare în urma unei tîlhării. Au ajuns la sediu şi Cezar Filip a luat-o la bătaie, totul fiind înregistrat de camerele de supraveghere din incintă. Ulterior filmul a ajuns pe YouTube. În urma scandalului comisarul şef Filip a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, care l-au acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi alterarea integrităţii datelor informatice, ultima acuză venind de la faptul că a dispus ştergerea imaginilor compromiţătoare din sistemul infoirmatic al instituţiei.

La proces, Filip a recunoscut faptele pentru o pedeapsă mai blîndă şi a fost condamnat la 5 luni şi 17 zile de închisoare cu amînarea aplicării pe un termen de 2 ani. În cauză a mai fost un inculpat, ofiţerul Relu Baciu, acuzat de transfer neautorizat de date informatice. Acesta nu a recunoscut faptele, fiind achitat definitiv, deci exonerat de răspundere penală. În ce o priveşte pe Tănasa, aceasta are la activ multe tîlhării, pentru cea mai mare parte dintre fapte neputînd fi trasă la răspundere penală, fiind prea mică. A paricipat şi la două fapte de violenţă extremă, dar tot din cauza vîrstei nu a putut fi inculpatăă. Una dintre fapte l-a avut ca victimă pe actorul Constantin Ghenescu. Acesta a sfîrşit în mod violent, în 2013, în casă, după ce a fost urmărit de la bancomat de pietreanul Ştefan Vasile Botezatu.

Fata ar fi intrat în casă cu ucigaşul, dar se pare că nu ar fi participat la fapta de violenţă, ci a căutat prin casă bunuri de valoare, dar a plecat cu ceva mărunţiş. La acel moment avea doar 13 ani. Anterior, împreună cu alţi tineri, doi minori şi un major, ar fi intrat în casa unui pietrean de 81 de ani, cu intenţia clară de a-l jefui. Victima a fost bătută groaznic, iar în urma leziunilor suferite a decedat.

Citește știrea

Trending