Actualitate
Nemţean “prins” de pandemie la… master în Olanda

■ nemţeanul care s-a făcut remarcat de trei ori la Eurovizion ar dori să se stabilească în Olanda
Nemţenii îşi mai aduc aminte de talentatul romaşcan Cristian Prăjescu, cel care a cochetat, cu succes, cu celebrul “Eurovision”. Contactat de redactorii “Monitorul” în cadrul proiectului “Nemţenii plecaţi în lumea largă şi pandemia”, Cristian Prăjescu ne-a vorbit, cu sinceritate, despre evoluţia sa artistică.
Criza pandemică l-a surprins ca masterand în Olanda. “Cred că multă lume ştie că am urmat Conservatorul din Bucureşti la Secţia Compoziţie Muzică Pop, la clasa lui Andrei Tudor. Pot să vă spun că am avut satisfacţia de a reuşi să-mi iau licenţa cu media 10, ceea ce reprezintă o încununare a cunoştinţelor muzicale acumulate de-a lungul anilor.
Traiectoria carierei mele, cumva, s-a schimbat, pentru că eu am început ca solist, însă între timp am descoperit pasiunea de a compune muzică pop. Aşa cum cred că mulţi dintre nemţeni îşi amintesc am participat de trei ori la Eurovision cu diverse proiecte.
Prima ediţie la care am participat a fost în 2013 la vîrsta de 16 ani, la vremea în care eram elev la Colegiul Naţional Roman-Vodă. Atunci am avut satisfacţia de a simţi simpatia nemţenilor care mi-au acordat un număr impresionant de voturi.
În 2016 am participat la o altă ediţie cu un alt proiect muzical, urmat de cea de-a treia participare din 2019, cu proiectul OXA, în care evoluez alături de colega mea de facultate Ioana Prişcă. Cu aceasta am aplicat la studiile de master, pe care le facem, acum, în Olanda, la secţia de Producţie Muzicală. Am început să dau de gustul acestui domeniu complex şi realizez producţie în domeniul muzicii pop şi al muzicii destinate cinematografiei.
Am avut marea şansă ca în această perioadă să-mi fie de mare folos cunoştinţele de informatică acumulate în prestigiosul colegiu romaşcan pe care l-am absolvit. Acum de cînd mă ocup de producţie muzicală am început să înţeleg mai bine fizica, domeniu al cărui gust încep să-l prind din ce în ce mai mult. Lucrez aici, în Olanda, ca şi compozitor şi producător pentru artişti din întreaga lume.
Nu am pierdut, însă legătura cu artiştii români, dintre care aş putea să amintesc pe Paula Seling, căreia i-am realizat cîteva orchestraţii. Este important că de aici, din Olanda, reuşesc să-mi păstrez conexiunile în România, dar am realizat şi multe alte conexiuni cu lumea muzicală de aici şi din alte ţări ale lumii”, a mărturisit Cristian Prăjescu.
Criza pandemică a blocat şi proiectele muzicale
Întrebat de efectele pandemiei în Olanda, Cristian Prăjescu a declarat că şi în această ţară s-au luat măsuri ca peste tot în lume, în încercarea de a diminua efectele acesteia. “Pe 12 martie s-a declarat în Olanda o stare de alertă, ceea ce a presupus şi oprirea cursurilor universitare.
În rest, ca peste tot, s-au închis restaurantele, marile magazine, însă în opinia mea măsurile restrictive au fost mult mai puţin drastice ca în ţară. Ele s-au bazat foarte mult pe conştiinţa cetăţenilor şi pe respectul lor faţă de autorităţi. În aceste condiţii de la jumătatea lunii martie şi cursurile de masterat se predau on-line. În sesiune şi examenele le-am susţinut pe Internet.
Mi-aş fi dorit ca în primăvara aceasta să mă ocup mai mult de promovarea muncii mele şi de a căuta cît mai mulţi colaboratori pentru a ne face mai cunoscuţi în lumea producţiilor muzicale.
Criza pandemică ne-a blocat toate aceste proiecte. În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Eurovisionului ea a fost anulată. Probabil dacă lucrurile se mai aşează în 2021 ea se va desfăşura aici, în Olanda, dar numai în condiţiile în care situaţia sanitară se va afla sub control”, a precizat Cristian Prăjescu. Vorbind despre pasiunea sa pentru muzică, romaşcanul ne-a mărturisit că formarea sa în acest domeniu a început de la vîrsta de 6 ani, cînd a devenit elev al Şcolii de Artă “Sergiu Celibidache”, unde a studiat vioara timp de opt ani.
Apoi a urmat cursurile Clubului privat de canto “Luky Dance” din Roman, ca ulterior să urmeze astfel de cursuri şi la Iaşi, cunoştinţe care l-au ajutat în timpul Conservatorului. Cristian Prăjescu a participat şi la alte festivaluri de muzică uşoară, precum cel de la Amara, care poartă numele monstrului sacru al mucicii pop, Aurelian Andreescu , unde a repurtat un succes deosebit.
În Olanda, Cristian Prăjescu îşi cîştigă existenţa din producţie de muzică, dar şi dintr-un job part- time în campusul universitar “Erasmus”, ţinând cont că viaţa în “Ţara Lalelelor” este mult mai scumpă decît în alte ţări ale Europei şi în Olanda nu se dau burse pentru master. Şi-ar dori ca după finalizarea studiilor de master să se stabilească în această ţară, unde există foarte multe oportunităţi profesionale.

-
Prima pagină5 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima paginăo săptămână,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Prima pagină2 săptămâni,
Despre podul reabilitat și prăbușit în „era” Arsene. Cică-i ritm alert pe noul șantier FOTO
-
Actualitate4 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu