Contactează-ne

Actualitate

Decizii importante ale Camerei Deputaţilor pentru medicii de familie şi părinţii cu copii minori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ medicii de familie, scutiţi de la plata impozitului pe clădiri ■ părinţii cu copii minori pot beneficia de zile libere pentru supravegherea acestora ■

Senatorul PNL de Neamţ, Eugen Ţapu-Nazare, a anunţat recent o serie de decizii luate în Parlament şi care vin în sprijinul medicilor de familie şi a părinţilor cu copii minori.

„Cei peste 11.000 de medici de familie din România, inclusiv cei 238 din judeţul Neamţ, sunt scutiţi de la plata impozitelor pe clădirile în care îşi desfăşoară activitatea cabinetele medicale, în urma modificării Codului Fiscal, aprobată de colegii din Camera Deputaţilor.

Această iniţiativă legislativă aparţine PNL încă din 2018, când am votat-o în Senat, dar a fost îngropată ulterior prin sertare, de adversarii noştri politici, care au condus Camera Deputaţilor în toţi aceşti ani. Am rămas, însă, consecvenţi şi astăzi putem da această veste bună medicilor de familie, a căror activitate de o importanţă majoră s-a văzut inclusiv în această perioadă, când s-au aflat şi ei în prima linie a bătăliei cu pandemia de COVD-19. O altă decizie importantă votată în Camera Deputaţilor vine în sprijinul părinţilor cu copii minori, care nu au cu cine-i lăsa în perioada suspendării cursurilor, dar şi în vacanţa de vară, dacă autorităţile decid să închidă programele ”after school”, taberele şcolare sau locurile de joacă.

Astfel, unul dintre părinţi va primi zile libere, zile care se acordă şi celor care au copii mai mici de trei ani. Cuantumul indemnizaţiilor aferente zilelor libere este suportat de angajator şi este 75% din salariul de bază aferent unei zile lucrătoare. Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, iar angajatorul poate recupera din Fondul de garantare a creanţelor salariale contravaloarea indemnizaţiei nete achitată salariatului aflat în concediu. Beneficiază de zile libere pentru îngrijirea minorilor, doar cu acordul angajatorului, salariaţii dintr-o serie de domenii cheie: sectorul energetic naţional, telecomunicaţii, radioul şi televiziunea publică, domeniul nuclear, asistenţa socială, transporturile în comun şi pe calea ferată, salubrizarea localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură, apă, comerţ alimentar, producţie şi distribuţie de medicamente, farmacii, distribuţie de carburanţi. În cazul persoanelor aflate în concediul pentru creşterea copilului, dreptul acestora la indemnizaţie se va prelungi cu încă 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Cererea pentru acordarea de zile libere trebuie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celui de-al doilea părinte, din care să reiasă că nu a solicitat aceleaşi facilităţi la locul său de muncă”, a declarat Eugen Ţapu-Nazare, viceliderul Grupului PNL din Senatul României.

Advertisement








Trending