Contactează-ne

Prima pagină

Un tânăr artist plastic vrea să schimbe fața orașului natal. ”Am o viziune unică de a transforma Romanul într-un loc frumos”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Lucian Constantin Simion este absolvent al Universității Naționale de Arte și Desing ”George Enescu” din Iași ■ încă din studenție a participat la expoziții colective și are în portofoliu numeroase sculpturi ■ se gândește la un proiect de anvergură – picturi murale pe clădiri din Roman ■

Recent mi-a atras atenția o postare apărută pe Faceebook, în care autorul acesteia, un tânăr cu fața ușor măslinie, cu mustață și barbă, plăcut la înfățișare, încerca să afle părerea internauților romașcani despre un proiect artistic, respectiv o pictură murală de mari dimensiuni, care ar putea fi realizată în Roman, fiind încredințat că asemenea lucrări ar schimba fața municipiului.

”Bună seara romascani! Credeți că acest proiect de pictură murală ar merge lângă dispensarul din zona Abator? Doresc să am o susținere democratică din partea locuitorilor pentru a putea duce proiectul la Primaria Roman. Ca artist, am o viziune unică de a transforma Romanul într-un loc frumos cu arta mea. Cred că arta are puterea de a inspira, de a înălța și de a aduce oamenii împreună.

Prin crearea de picturi murale și sculpturi în întreg orașul, pot contribui la sporirea vitalității sale culturale și la crearea unui sentiment de mândrie în rândul locuitorilor săi”, a scris tânărul în postarea respectivă. Cel care semnează cu numele Lucian Constantin Simion este convins de faptul că arta are capacitatea de a stimula dorința de comunicare, fie, mai nou și prin intermediul rețelelor de socializare.

Contactându-l telefonic aveam să aflu că Lucian Constantin Simion este artist plastic, unul dintre  absolvenții Școlii de Arte ”Sergiu Celinidache”, studiind aici în perioada 2004-2011 la clasa regretatului profesor Iosif Haidu, cel care a contribuit esențial și l-a încurajat să urmeze un liceu de arte. A dat admitere și a reușit la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” din Iași, terminând Secția de pictură în 2015, la clasa profesorilor Ioan Vânău și Constantin Crenganiș.

Lucian Simion a fost unul dintre elevii foarte buni ai Colegiului Național de Artă ”Octav Băncilă”, în 2015 ocupând locul I la Olimpiada Națională de Arte Vizuale de la Slatina, cu macheta unei sculpturi reprezentând orașul în care învăța atunci. A dat admitere și a reușit la Universitatea Națională de Arte și Desing ”George Enescu” din Iași, susținând masteratul în sculptură, la conferențiarul universitar Ilie Bostan.

Din discuția telefonică pe care am avut-o cu artistul, acesta mi-a spus că, de ceva timp, a luat decizia de a se întoarce acasă, la Roman, având o serie de proiecte artistice, pe care însă nu le poate îndeplini fără sprijinul autorităților locale. Acum urmează cursurile unui modul pedagogic, în ideea de a susține, în toamna acestui an, un examen de titularizare în învățământ.

La întrebarea tranșantă dacă este de etnie romă, Lucian Constantin Simion a răspus, fără a face un secret din asta, că mama sa aparține acestei etnii, dar că tatăl său este român. Tânărul artist vorbește cu respect și dragoste despre părinții săi, oameni obișnuiți, gospodari și modești, care au făcut sacrificii pentru a-l ține în școală pentru a-i îndeplini visul de a deveni un artist recunoscut.

Pentru acest deziderat muncește mult, având numeroasele participări la expoziții colective, cu lucrări de sculptură și de pictură, lucru ce dovedește că tânărul are talent și vocație. Nu a ratat nicio expoziție la care a fost invitat și nicio tabără de creație. An de an a expus lucrări de sculptură sau pictură pe simezele diverselor expoziții organizate în cadrul Universității de Artă ”George Enescu” sau la Galerile de Artă din Iași.

În 2021 avea să ajungă cu o lucrare de pictură de mari dimensiuni și la ”Roman Art” Gallery. Se intitula ”Dansul”. Tânărul artist plastic a mai spus că în atelierul său, are acum în lucru bustul avocatului Constantin Roiu (1873-1944), cel care avea să ajungă deputat în Parlamentul României, proprietarul imobilului monument architectonic, în care astăzi funcționează Muzeul de Artă, clădire care datează din anul 1900.

Artistul ar vrea să primească sprijinul autorităților locale pentru câteva proiecte. E vorba de bustul scriitorului Max Blecher, pe care-l vede amplasat în părculețul de lângă Casa de Cultură, piațetă care poartă numele scriitorului de origine evreiască, care a trăit la Roman între anii 1909-1938. În atelier are și alte lucrări de sculptură, precum aceea a poetei Otilia Cazimir (1894-1967). Locul lui ar fi în satul natal al scriitoarei, în Cotu-Vameș.

Contactat, primarul comunei Horia, Cristian Baciu, s-a arătat interesat de un asemenea proiect, în ideea în care intenționează înființarea unui muzeu dedicat memoriei scriitoarei Otilia Cazimir. Și primarul Romanului, Leonard Achiriloaei, și-a arătat disponibilitaea de a colabora cu artistul, dar a subliniat că, în prezent, pentru a obține avizul de amplasare al unei asemenea lucrări e o birocrație infernală. Obținerea actelor de la tot felul de comisii e un demers de durată.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending