Contactează-ne

Prima pagină

Chiar nu vă e ruşine? Vreţi voturi pentru că “daţi în folosinţă” un spital nefuncţional?

Știre publicată în urmă cu

în data de

E campanie electorală şi zic unii că e liber la promisiuni şi chiar la propagandă deşănţată. Însă ar trebui să existe o limită. Măcar când vorbim de dreptul la viaţă. Însă nu e. Nicio limită. Iar asta mă revoltă.

Citesc, marţi, 8 septembrie, spre seară, că a fost inaugurat celebrul spital modular de la Leţcani la care şi eu şi toţi nemţenii, indiferent dacă Arsene ne consideră “ai lui” sau nu, am cotizat cu peste 3 milioane de euro şi l-am aşteptat mai ceva ca pe Moş Crăciun când eram copii. M-am bucurat şi chiar m-am certat că am fost sceptic, că mi-am permis în nemernicia mea să critic şi să pun la îndoială aşa măreaţă realizare. Chiar dacă s-a întârziat, s-a făcut. Fapte tată, nu vorbe de baron.

Dar pentru că rigoarea jurnalistică îmi impune să verific o informaţie măcar din două surse, caut şi în presa din Iaşi să văd ce şi cum. Şi aflu din “Buna Ziua Iaşi”, ziar cu ani vechi în spate nu site debil (adică plăpând, a se citi din DEX-ul domnului preşedinte) apărut în campanie, că inaugurarea, unii propagandişti s-au riscat să-i spună chiar “dare în folosinţă”, e de fapt doar o altă nesimţire pur electorală.

Adică spitalul ar fi fost inaugurat, dar… e maxim de nefuncţional. Pentru orice om cinstit şi onest care nu pupă fals moaşte şi nu minte cu neruşinare pentru voturi, a inaugura sau a da în folosinţă înseamnă că de mâine poate fi folosit. Adică de mâine în spital pot fi internaţi şi trataţi bolnavi.

Ce spun colegii de la BZI? Că investiţia nici măcar nu a fost recepţionată (de ce? nu o fi “gata” în realitate?) şi, mai mult, că la acest moment nu a fost obţinut niciun aviz de funcţionare dintr-un motiv extrem de simplu: nici nu a fost cerut. Pentru postacii care se pregătesc să arunce vina pe cei care nu au dat avizele, întrebarea de bun simţ e cum să fie obţinute dacă nici măcar nu au fost cerute?

Înţeleg două lucruri: că, de fapt, după luni de întârziere, spitalul a fost doar predat către Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva”, dar unii s-au şi apucat electoral să se laude că e “dat în folosinţă” şi l-au “inaugurat” în speranţa că vor mai prosti electoratul pentru două, trei voturi şi, doi, că de acum înainte se va face recepţia (dacă nu apar nereguli majore. Deja au fost multe evidenţiate în spaţiul public) şi apoi se va face solicitare pentru avize şi abia apoi (când?) vor putea fi internaţi şi trataţi bolnavi. Repet, iar unii deja vor să culeagă roadele electorale.

Ştiţi cum poate fi rezumată plastic toată povestea? E ca şi cum un baron politic coboară dintr-o limuzină luxoasă şi se apropie de un biet amărât aflat pe marginea unui şanţ, care nu a mai mâncat de zile întregi. Îi arată o caserolă cu mâncare, îi spune că e caserola lui, a amărâtului, dar va putea mânca din ea abia… peste alte câteva zile. Baronul se pozează în timp ce face “măreţul” gest, îşi pune pozele pe facebook şi aşteaptă aprecieri şi voturi. Şi pleacă. Iar amărâtul rămâne pe marginea şanţului aşteptând să revină baronul cu caserola de mâncare. Şi cu “avizele” aferente. Până atunci e aşteptat să meargă la vot şi să îl voteze pe baron. Dacă nu crapă de foame până la alegeri… Amărâtul, nu baronul. Noi suntem clar amărâţii şi ştim cu toţi cine sunt baronii. Îi mai votăm odată şi pe 27 septembrie?! Atunci ne merităm soarta, rămânem să salivăm după caserole cu mâncare care nu vor fi niciodată ale noastre, ci o să le vedem doar în pozele electorale ale baronilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

FCM Ceahlăul, speranţe după o presupusă mită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la meciul Bucovina Rădăuţi - Foresta Suceava arbitrul de centru a afirmat că s-a încercat mituirea sa ■ în vestiar ar fi fost suma de 6.000 de lei ■ FRF amînă să dea un verdict ■

Ciudate chestii se petrec în Liga 3, Seria 1, acolo unde evoluează şi FCM Ceahlăul. Dacă după etapa trecută, pietrenii, care pierdeau la Huşana Huşi – scor 3-1, îşi vedeau compromise şansele de a se clasa pe locul unu sau doi, cele care duc la barajul de promovare, o oportunitate parcă ar mai fi.

La meciul dintre Bucovina Rădăuţi – Foresta Suceava, de pe 30 martie 2021, unul terminat 1-1, arbitrul central, Sorin Vădana, a declarat că s-a încercat mituirea sa de către gazde, în vestiar fiind suma de 6.000 de lei. Federaţia a fost înştiinţată, dar amînă să dea un verdict, o ultimă dat avansată fiind luni, 26 aprilie.

Despre acest caz, conducerea Ceahlăului a emis un comunicat, semnat de preşedintele Cătălin Roca: „CSM Ceahlăul Piatra Neamţ a aşteptat pînă astăzi, 21 aprilie 2021, încrezător, o soluţie în cazul CSM Bucovina Rădăuţi – ACS Foresta Suceava. Suntem în punctul în care solicităm Federaţiei Române de Fotbal urgentarea unei decizii în dosarul în care se vorbeşte despre mituirea arbitrilor, situaţie despre care se ştie la FRF încă din ziua partidei, adică 20 martie 2021.

Tot s-a amînat o lămurire în acest caz şi am ajuns astfel să nu cunoaştem o sentinţă FRF cu doar două etape înainte de finalul sezonului regular al Ligii 3, Seria 1. Ne dorim o decizie în spiritul corectitudinii competiţiei, pentru ca fiecare echipă să ştie că lupta se dă în teren, transparent, fără intervenţii din exterior.

O decizie bine argumentată şi conformă cu regulamentele în vigoare nu ar face decît să liniştească spiritele în serie şi ar veni în sprijinul ideii de fair-play şi respect care sunt mereu invocate de către forurile fotbalistice de la nivel mondial, european şi naţional. (…) Sperăm că dovezile prezentate la dosar şi declaraţiile celor implicaţi să fie de ajuns pentru o sentinţă în spiritul valorilor sportului“.

Cu două etape înainte de finalul campionatului pe primele cinci locuri ale clasamentului se află Foresta Suceava – 33 de puncte, Bucovina Radăuţi – 33p, Ştiinţa Miroslava – 29 p, Ceahlăul – 28p şi Huşana – 28 p.

Citește știrea

Actualitate

Dosar de camătă şi şantaj, urmărit prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean era sub control judiciar într-o cauză de şantaj şi grup infracţional organizat ■ nu a respectat condiţiile impuse şi a fost pus sub acuzare pentru violenţă în familie ■ din acest motiv a fost arestat şi dat în urmărire la nivel naţional, fiind prins recent ■ în primul dosar, cu alţi amici, a băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de norc din Roman ■ ei cereau afaceriştilor taxă de protecţie ■

Un romaşcan de 42 de ani, judecat într-un dosar penal cu acuze de şantaj şi grup infracţional organizat, a fost dat în urmărire la nivel naţional. Asta deoarece era sub măsura preventivă a controlului judiciar, dar nu s-a putut abţine de la alte fărădelegi. Ionel Dumitru Udilă ar fi trebuit să respecte o serie întreagă de condiţii, printre acestea şi să nu comită o altă infracţiune atît timp cît era sub control judiciar.

Totul a fost bine pînă la final de martie, cînd a călcat strîmb diun nou, iar pe 28 martie 2021 a fost pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunii de violenţă în familie. A fost momentul în care poliţiştii au cerut instanţei de judecată de la Tribunalul Neamţ înlocuirea controlului judiciar cu altă măsură preventivă, mai dură.

Magistraţii au deliberat şi au ajuns la concluzia că Udilă trebuie încarcerat. „În temeiul art. 242 alin 3, art. 215 alin 7 Cod procedură penală, admite sesizarea formulată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ – Poliţia Municipiului Roman – Biroul de Investigaţii Criminale. Dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar dispusa prin Ordonanţa din 5.02.2021 a D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Neamţ în dosarul nr. 29D/P/2017 faţă de inculpatul U D-I, trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, prev. şi ped. de art.367 alin. 1 şi 2 Cod penal şi şantaj, faptă prev. şi ped. de art. 207 alin. 1, 3 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal, cu măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data rămînerii definitive a prezentei încheieri“, a decis Tribunalul Neamţ în şedinţa din 6 aprilie.

Chiar dacă Udilă a contestat hotărîrea, nu a avut cîştig de cauză la Curtea de Apel Bacău, iar pe 9 aprilie decizia a devenit definitivă. A fost momentul în care romaşcanul a fost dat în urmărire la nivel naţional, pentru a fi depistat şi încarcerat. Acest lucru s-a întîmplat pe 19 aprilie, cînd a fost găsit în reşedinţa de judeţ.

„La data de 19 aprilie 2021, în baza activităţilor informativ-operative desfăşurate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman în colaborare cu poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Neamţ a fost depistat, în municipiul Piatra Neamţ, un bărbat de 42 de ani, căutat la nivel naţional. Cel în cauză s-ar fi sustras de la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul Neamţ la data de 9 aprilie 2021, sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ“, anunţă Poliţia Neamţ.

Şantaj la „păcănele“

Dosarul cu acuze de şantaj şi grup infracţional organizat este pe rolul Tribunalului Neamţ, iar coinculpaţi sînt fraţii Tănase, din Roman, Sorin, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel, 50 de ani. Ei au ajuns după gratii la finele lunii noiembrie, însă ulterior, în acelaşi dosar, anchetatorii au făcut noi reţineri. La început de decembrie au fost reţinuţi Merişor Lupu, care acum este dat în urmărire generală şi Dumitru Ionel Udilă. Acesta din urmă a ajuns sub control judiciar, dar nu şi-a putut păstra libertatea.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman. Din 2017, gruparea se „ocupa“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit. „În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, arăta la acea vreme un comunicat al IPJ Neamţ.

Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii. Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Cocaină, ecstasy şi cannabis, “prada” DIICOT după descinderile din Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost organizate două acţiuni de prindere în flagrant şi 14 percheziţii ■ 10 persoane au fost reţinute ■ erau organizate petrecuri cu droguri în cluburi private ■

Anchetatorii de la DIICOT au dat publicităţii primele date oficiale în urma acţiunii de anvergură întreprinse în week-end-ul trecut în Piatra Neamţ. Au fost organizate două acţiuni de prindere în flagrant, 14 percheziţii şi au fost puse în executare 40 de mandate de aducere, 10 persoane fiind reţinute pentru 24 de ore. Din cercetări a reieșit că, începând cu luna ianuarie 2021, membrii grupului infracțional ar fi procurat și comercializat droguri de risc și de mare risc, în municipiul Piatra Neamț, către diverși consumatori, dar și în cadrul unor petreceri private organizate în locații cu circuit închis. Vă prezentăm în continuare comunicatul integral dat publicităţii de anchetatori:

“Bani, cannabis, cocaină și ecstasy au fost ridicate de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și cei de investigații criminale din Neamț, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, în urma a 2 acțiuni de prindere în flagrant delict și a 14 percheziții. Au fost puse în executare 40 de mandate de aducere și 10 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

În perioada 17 – 18 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, au acționat în municipiul Piatra Neamț, pe linia traficului și consumului ilicit de droguri de risc și de mare risc.

Astfel, polițiștii au descins în două locații din Piatra Neamț și au descoperit și ridicat în vederea confiscării, 6 grame de substanță pulverulentă de culoare albă, cu aspect de cocaină, 4 grame de substanță vegetală de culoare verde-olive, cu aspect de cannabis și o pipă cu urme vegetale.

De asemenea, au fost efectuate 14 percheziții domiciliare, în municipiul Piatra Neamț, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de droguri.

În urma descinderilor, au fost descoperite 5 grame de substanță vegetală de culoare verde-olive, aproximativ 56 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă, cu aspect de cocaină, 2 comprimate de culoare albă, cu aspect de ecstasy și 46 de comprimate de culoare verde, cu aspect de ecstasy.

Totodată, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, 3.850 de lei, 4.700 de euro, 640 de lire turcești, 2.000 de forinți, 10 telefoane mobile, o unitate centrală PC, un dispozitiv de mărunțit de tip grinder, un cântar electronic și o macetă.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna ianuarie 2021, membrii grupului infracțional ar fi procurat și comercializat droguri de risc și de mare risc, în municipiul Piatra Neamț, către diverși consumatori, dar și în cadrul unor petreceri private organizate în locații cu circuit închis.

40 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, în vederea audierii.

În baza probatoriului administrat, față de 10 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 46 de ani, din Piatra Neamț, procurorul a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic și deținere de droguri de risc și de mare risc, în vederea consumului propriu și punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmi”.

Citește știrea

Trending