Contactează-ne

Actualitate

Un nou proces pentru doctorul Apostoae

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atît procurorii anticororupţie cît şi AFIR au contestat sentinţa prin care medicul a fost exonerat de răspundere penală ■ o decizie definitivă în acest caz vor da magistraţii de la Curtea de Apel Bacău ■ este vorba de un dosar de fraudă cu fonduri europene ■

Fostul director al spitalelor din Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, medicul Florin Apostoae, se judecă din nou în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de fraudă cu fonduri europene.

Asta după ce instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, a dispus achitarea medicului şi a celorlalţi inculpaţi. Cum decizia nu a fost definitivă, a fost atacată la Curtea de Apel Bacău de procuroriii anticorupţie dar şi de partea civilă din cauză, AFIR.

Rămîne de văzut la ce concluzie va ajunge Curtea, dacă instanţa de fond a avut dreptate, sau nu. Exonerarea de răspundere penală a fost dispusă de Tribunalul Neamţ pe 17 iulie 2020 pentru toţi cei patru inculpaţi din dosar.

Este vorba de medicul Florin Ionuţ Apostoae, fratele acestuia, Laviniu Apostoae, directorul Liceului Tehnologic din Răuceşti, Camelia Apostoae şi omul de afaceri Ilie Bîzu. Magistraţii au decis achitarea pe motiv că faptele pentru care cei patru inculpaţi au fost deferiţi justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu au fost săvîrşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Prin aceeaşi hotărîre judecătorii au respins acţiunea civilă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurarle – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Medicul Apostoae a fost trimis în judecată de procurorii DNA în urmă cu mai bine de doi ani, pe 2 iulie 2018.

În comunicatul postat pe site-ul anchetatorilor se arăta că Florin Ionuţ Apstoae şi Camelia Apostoae au fost acuzaţi de săvîrşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Fratele medicului, Laviniu-Constantin Apostoae a fost acuzat în acelaşi dosar de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentare cu rea- cerdinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, la fel ca şi afaceristul Ilie Bîzu. În rechizitoriul trimis la Tribunalul Neamţ de procurorii anticorupţie se arăta:

“În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte cu finanţare nerambursabilă – ”Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ”, inculpaţii Apostoae Cameilia şi Apostoae Florin Ionuţ, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Lavinuiu – Constantin, au folosită în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P) mai multe documente false şi inexacte ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 537.300,42 de lei”, conform DNA.

O parte din documentele respective au fost puse la dispoziţie de inculpatul Bîzu Ilie care, deşi cîştigase licitaţia de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările contractate, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie. La momentul trimiterii dosarului în instanţă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale se constituise parte civilă în procesul penal urmînd ca pe parcursul procesului să precizeze în concret suma solicitată.

Tot la acel moment în cauză se instituiseră măsuri asiguratorii, sechestru asupra unor bunuri imobile ale celor trei membri ai familiei Apostoae. Florin Apostoae a fost în două rînduri directorul Spitalului Tîrgu Neamţ, iar pe 2 aprilie 2020, în plină stare de urgenţă din cauza noului coronavirus, a fost numit director interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, spital Covid. A avut cel mai scurt mandat de manager pentru că în circa o săptămînă, pe 9 aprilie, a fost revocat din funcţie prin ordin de ministru.

Advertisement








Trending