Contactează-ne

Actualitate

Scandalul aparatului de testare: la Piatra Neamţ preţ dublu, teste mai puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Roman s-au făcut, în perioada aprilie-iunie, 1.948 teste ■ în acelaşi interval, la unitatea din Piatra Neamţ s-au realizat 1.855 ■ despre plasmafereză n-am aflat nimic, pentru că medicul Victoria Marin este supărată pe presă ■

Chestiuni de interes în această perioadă sînt cele legate de domeniul sanitar. Deja se ştie că pandemia de Coronavirus a surprins nepregătite autorităţile sanitare din România, care nu aveau aparatura necesară testării populaţiei.

Noroc că oamenii de afaceri şi societatea civilă au pus umărul, financiar şi au sprijinit unităţile sanitare în procurarea de aparatură performană pentru depisatarea virusului SARS Cov2. În Neamţ, din iniţiativa omului de afaceri Mihai Tărâţă, sprijinit de reprezentanţii unor firme, s-a procurat pentru Spitalul Municipal de Urgenţă Roman un aparat performant de testare SARS COV2, dat în folosinţă în luna aprilie. La Piatra Neamţ s-a achiziţionat un aparat similar din fonduri ale Consiliului Judeţean, achiziţie care a stîrnit şi multe dispute legate de condiţiile în care a fost procurat aparatul.

La trei luni de la darea în folosinţă a acestor aparate redactorii Monitorul au dorit să afle eficienţa celor două aparate. „În perioada aprilie-iunie 2020, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman s-au realizat 1.948 de teste pentru depistarea virusului. Astfel, în luna aprilie s-au efectuat 165 de teste, în luna mai 1.020 iar în luna iunie (pînă la data documentării – 22 iunie – n.r.) 763 de teste“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.

După insistenţe de aproape o săptămână am reuşit să primim de la purtătorul de cuvînt al Spitalului Judeţean Neamţ, juristul Victor Marghidan, un SMS prin care ni se comunică faptul că, în perioada aprilie- iunie aparatul de la cea mai mare unitate sanitară din judeţ a realizat 1.855 teste, deci cu 93 mai puţine ca la Roman.

Am fi dorit să aflăm şi cu ce eficienţă funcţionează aparatul de plasmafereză (plasmă convalescentă), donat de omul de afaceri Florin Hozoc Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Neamţ. În ciuda insistenţelor noastre pe lîngă Institutul Naţional de Hematologie, care ne-a comunicat şi numărul de telefon mobil de serviciu al dr. Victoria Marin, şefa centrului de la Neamţ, nu am reuşit să obţinem aceste informaţii de larg interes public, pe motiv de supărare ale medicului faţă de relatările din presa locală, referitoare la refuzul acesteia de a primi generoasa donaţie a omului de afaceri.

Asta în ciuda faptului că la un moment dat medicul ne-a răspuns la telefon şi ne-a promis că ne va da o declaraţie, vineri, 19 iunie. Nu s-a ţinut de cuvînt să ne mai răspundă, poate din cauza faptului să, în cursul dimineţii ne avertizase că nu are obligativitatea de a da declaraţii despre activitatea sa decît Institutului de Hematologie Bucureşti.

De altfel, dintr-o convorbire telefonică ulterioară, în care stabilisem să vorbim în cursul zilei de sîmbătă, 20 iunie, doctoriţa, la intervenţia DSP Neamţ, părea a fi revenit la sentimente mai bune, mimînd interesul reciproc de comunicare a informaţiilor. Vineri, în jurul orei 15.00, am primit un telefon de la dr. Victoria Marin, care ne-a promis că ne va răspunde la întrebări, sîmbătă, 20 iunie, ocazie cu care am aflat şi că, în cursul acestei săptămîni, va intra în concediu de odihnă.

Păcat că medicul nu a reuşit să facă distincţia între informaţiile de interes public apărute în media, care o pot ajuta şi pe domnia sa în activitate, în sensul că prin materiale publicate, fie ele şi critice, oamenii pot fi stimulaţi să doneze sînge sau plasmă, într-o perioadă în care donatorii se feresc să se adreseze centrelor de transfuzii sanguine din frica îmbolnăvirii.

Şi mai mare păcat este faptul că Prefectura Neamţ a scăpat de sub control modul de comunicare ale diverselor instituţii descentralizate din domeniul sanitar, mai ales în perioada pandemiei, spunîndu-ne că Spitalul Judeţean aparţine de Consiliul Judeţean, Centrul de Transfuzii de Institutul Naţional de Hematologie şi Spitalul Roman de Consiliul Local.

După cum se ştie, Florin Hozoc, un pietrean stabilit în Bucureşti, a donat un aparat de recoltat plasmă Spitalului Judeţean, dar au mari probleme cu acceptarea lui la Centrul de Transfuzii. În urma acestei situaţii, afaceristul a cerut demisia medicului Marin.

Revenind la primul subiect, al testelor, reamintim că George Lazăr, prefectul de Neamţ, a făcut, în urmă cu ceva timp, o comparaţie între aparatul de testare de la Piatra Neamţ şi cel de la Roman. A rezultat că aparatul de la Roman a costat 224.843 lei şi poate face aproximativ 32 de teste în aproximativ şase ore, iar cel de la Piatra Neamţ a costat 556.558 lei şi poate face doar 16 teste în acelaşi interval de timp.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Marius Neculai, o fi în cursa pentru primărie?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ surse politice spun că fostul deputat ar candida pentru fotoliul de primar din partea PRO România, dar el neagă acest lucru

Surse din mediul politic susţin că unul din candidaţii pentru fotoliul de primar al Romanului ar putea fi, din nou, afaceristul Marius Neculai, fost deputat în timpul Guvernului Emil Boc.

El ar putea candida din partea PRO România, medicul Liviu Harbuz, preşedintele filialei nemţene, declarînd:

„În momentul de faţă putem spune că avem o organizaţie puternică la Roman. Avem trei candidaţi potenţiali, dar, deocamdată, nu facem public numele acestora. Pentru că ne aflăm încă în competiţie internă, dar, credem că luni, 20 iulie, vom putea face cunoscut numele pentru principalele localităţi.

La Roman, preşedintele organizaţiei PRO România este Ioan Ichim, la domiciliul său fiind şi sediul filialei“, a declarat Liviu Harbuz. Acesta a spus că, pînă în 30 iulie, vor fi făcute publice listele de candidaţi pentru CJ, consilii locale şi primării. Maris Neculai nu a confirmat zvonul potrivit căruia ar candida:

„Nu se mai pune problema ca pentru moment să mai candidez la vreo funcţie publică. Momentan, mă axez pe coordonarea afacerii pe care o am la Roman şi, mai recent, la Bucureşti. Se ştie că am candidat mandatul trecut pentru funcţia de primar al Romanului din partea PSD. Romaşcanii au avut însă altă opţiune. Trebuie să ştii să pierzi. Nu neg, însă, ca pe viitor să mă mai implic în politică“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Corupţie în familie, mită de 1,3 milioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan, sora şi soţul acesteia, ex-consilier la Ministerul Pădurilor şi Mediului au reuşit să ia şpăgi care stîrnesc invidia ■ s- au „tîrguit“ cu procurorii DNA şi au obţinut pedepse cu suspendare ■ pentru fraţi acordurile au şi fost consfinţite de instanţă ■ ambii l-au ajutat pe Gheorghe Tuluc să ia mită de la diverşi afacerişti ■ şi acesta a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei ■

Magistraţii Tribunalului Neamţ au fost sesizaţi de DNA în privinţa a trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar de luare de mită şi complicitate la această faptă, protagonişti fiind un romaşcan, sora acestuia şi soţul ei.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Tuluc, din Sibiu, la data faptelor consultant, dar el a mai deţinut şi funcţia de consilier superior şi director general adjunct în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului.

Acesta a fost acuzat că ar fi primit mită 1,3 milioane de lei. Alături de el acesta au mai fost inculpate alte două persoane fizice despre care DNA nu a suflat o vorbă, dar s-au dovedit a fi soţia, Elena Tuluc şi fratele ei, romaşcanul Cătălin Trăistaru, care a lucrat la acelaşi minister.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Bacău şi a ajuns la Neamţ datorită ultimului inculpat, care deţine o firmă în Roman, probabil de acolo începînd ancheta. Toţi inculpaţi s-au tîrguit cu procurorii şi au obţinut pedepse fără executare, care trebuiau să fie consfinţite de instanţă.

Recent, judecătorii nemţeni s-au pronunţat pentru Elena Tuluc şi Cătălin Trăistaru, în timp ce Gheorghe Tuluc are termen luna viitoare. În ce-l priveşte pe Trăistaru, instanţa l-a găsit vinovat complicitate la luare de mită. Pe scurt, l-ar fi ajutat pe cumnatul Tuluc să obţină suma cu titlu de mită de 373.900 de lei. S- a întîmplat prin firma romaşcanului, care cunoştea faptul că încheierea contractelor, emiterea facturilor şi plata s-au efectuat fără contraprestaţia stipulată în documente.

Pentru toată această „trudă“ pentru cumnat, a fost tratat cu clemenţă şi a primit o 2 ani şi 2 luni de închisoare, fără executare. „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău cu inculpatul Trăistaru Cătălin-Daniel. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c Cod penal din 1969 pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 26 Cod penal din 1969 raportat la art. 254 alin. 1 Cod penal din 1969 cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din1969 (2 acte materiale), art. 5 alin. 1 Noul Cod penal şi art.480 alin.4 Cod procedură penală (ajutorul acordat cumnatului său, Tuluc Gheorghe, să primească de la reprezentanţii SC Rokura SRL suma totală de 373.900 lei). În temeiul art. 81 şi 82 Cod penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei principale pe o perioadă de 4 (patru) ani şi 2 luni“, conform instanţei care i-a mai interzis inculpatului anumite drepturi.

Sora lui Trăistaru, Elena Tuluc, a beneficiat şi ea de clemenţă pentru ajutorul acordat soţului în a primi o mită de 320.000 de lei de la Repcon SA Oradea, plus suma de 250.000 de lei de la Apasco şi 373.900 de lei de la Rokura. Ea a fost găsită vinovată de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de detenţie pentru care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Ambele decizii ale Tribunalului Neamţ nu sînt definitive şi pot fi atacate la Curtea de Apel Bacău.

Ce spun anchetatorii

În ce-l priveşte pe Tuluc, acesta va fi judecat tot la Tribunalul Neamţ, însă are termen abia luna viitoare. El a deţinut şi o dregătorie locală, fiind viceprimar al municipiului Sibiu.

A mai condus filiala judeţeneană sibiană a formaţiunii al cărui lider era cîndva Dan Voiculescu – Partidul Conservator şi director general adjunct în minister până prin 2018, în vremea guvernării pesediste. În dosar, anchetatorii anticorupţie îl acuză pe Gheorghe Tuluc de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce soţia şi cumnatul au fost inculpaţi pentru complicitate la mită.

„În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor, Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa şi Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele, inculpatul Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, se arăta în comunicatul DNA.

Procurorii au susţinut că atribuţiile consultantului din minister vizau verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe şi supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate. Gheorghe Tuluc a favorizat societatea „unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare“.

Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care şi soţia şi cumnatul) în baza unor contracte fictive de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri. În cazul lui Gheorghe Tuluc s-a propus o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi.

Acestea sunt de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunilor. Conform unei declaraţii de avere din 2018, Tuluc nu se putea plînge că-i sărac lipit.

Avea, împreună cu soţia, Elena, terenuri agricole – circa 55.000 de metri pătraţi, o livadă – 57.000 mp, un apartament de 63 de metri pătraţi şi o vilă imensă de 618 mp şi două autoturisme, un Hyndai Santa Fe şi un Wolswagen. Mai deţinea aproximativ 180.000 de acţiuni la o bancă, OMV Petrom şi la SIF-urile Banat, Moldova, Muntenia şi Oltenia şi bijuterii de 10.000 de euro. Împrumuturile la bănci, două la număr, totalizau 180.000 de lei şi sunt scadente în acest an.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Capac de canal dislocat, disconfort fonic infernal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din cauza traficului greu din zonă, un capac al unui canal s-a dislocat şi zgomotul produs este de nesuportat

Cîţiva locuitori din zona străzii Castanilor au sesizat redactorilor Monitorul faptul că pe acestă stradă, la intersecţia cu Miron Costin şi Sucedava, în zona Protoieriei Roman, după asfaltarea străzii a fost montat un canal stradal.

Numai că, din cauza traficului greu din zonă, a ajuns ca acum să facă un zgomot infernal, mai ales noaptea atunci cînd trec maşinile de tonaj ridicat. Locuitorii se plîng şi de faptul că acolo s-ar fi făcut mai multe intervenţii, dar de mîntuială. „Zgomutul produs este de groază, mai ales noaptea, cînd trec prin zonă TIR-urile.

Am tot sesizat problema şi la Primăria Roman, şi la ApaServ. Au trimis oameni, s-au uitat, au cîrpit şi au plecat. La cîteva zile, problema apare din nou. Coloana din zonă e spartă şi mereu se produc avarii. Reparaţiile sînt de tot rîsul. Conducta de canalizare de acolo are peste 50 de ani.

Ar fi trebuit demult schimbată, dar la fiecare avarie vin muncitorii, pun un manşon de cauciuc peste spărtură, îl leagă cu o sîrmă şi, normal că, în cîteva zile cedează iar. Cu peticeala nu mai merge“, a spus Ioan Azoiţei, cel care ne-a sesizat problema.

Contactată telefonic, consilierul primarului, Claudia Matei, a declarat că problema canalizării ar ţine de compania judeţeană ApaServ şi nu de primărie. Şefa Serviciului Clienţi de la Compania ApaServ, Maricica Radu, a explicat cauza zgomotului produs de trecerea peste gura de canal a maşinilor şi faptul că ultima intervenţie s-ar fi făcut, miercuri, 15 iulie.

„Problema zgomotului la acest canal a apărut după asfaltarea străzii Castanilor de către primărie, care a înlocuit atît rama, cît şi capacul, care iniţial a fost montat de către Compania ApaServ. Colegii de la Zona Operaţională Est au făcut mai multe remedieri în zilele de 22 iunie, 7 iulie şi 15 iulie. Astăzi, 16 iulie, cînd ne-aţi contactat a fost verificată, din nou, situaţia în teren şi nu mai sînt probleme“, a precizat Maricica Radu.

Citește știrea

Trending