Contactează-ne

Actualitate

Scandalul aparatului de testare: la Piatra Neamţ preţ dublu, teste mai puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Roman s-au făcut, în perioada aprilie-iunie, 1.948 teste ■ în acelaşi interval, la unitatea din Piatra Neamţ s-au realizat 1.855 ■ despre plasmafereză n-am aflat nimic, pentru că medicul Victoria Marin este supărată pe presă ■

Chestiuni de interes în această perioadă sînt cele legate de domeniul sanitar. Deja se ştie că pandemia de Coronavirus a surprins nepregătite autorităţile sanitare din România, care nu aveau aparatura necesară testării populaţiei.

Noroc că oamenii de afaceri şi societatea civilă au pus umărul, financiar şi au sprijinit unităţile sanitare în procurarea de aparatură performană pentru depisatarea virusului SARS Cov2. În Neamţ, din iniţiativa omului de afaceri Mihai Tărâţă, sprijinit de reprezentanţii unor firme, s-a procurat pentru Spitalul Municipal de Urgenţă Roman un aparat performant de testare SARS COV2, dat în folosinţă în luna aprilie. La Piatra Neamţ s-a achiziţionat un aparat similar din fonduri ale Consiliului Judeţean, achiziţie care a stîrnit şi multe dispute legate de condiţiile în care a fost procurat aparatul.

La trei luni de la darea în folosinţă a acestor aparate redactorii Monitorul au dorit să afle eficienţa celor două aparate. „În perioada aprilie-iunie 2020, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman s-au realizat 1.948 de teste pentru depistarea virusului. Astfel, în luna aprilie s-au efectuat 165 de teste, în luna mai 1.020 iar în luna iunie (pînă la data documentării – 22 iunie – n.r.) 763 de teste“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.

După insistenţe de aproape o săptămână am reuşit să primim de la purtătorul de cuvînt al Spitalului Judeţean Neamţ, juristul Victor Marghidan, un SMS prin care ni se comunică faptul că, în perioada aprilie- iunie aparatul de la cea mai mare unitate sanitară din judeţ a realizat 1.855 teste, deci cu 93 mai puţine ca la Roman.

Am fi dorit să aflăm şi cu ce eficienţă funcţionează aparatul de plasmafereză (plasmă convalescentă), donat de omul de afaceri Florin Hozoc Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Neamţ. În ciuda insistenţelor noastre pe lîngă Institutul Naţional de Hematologie, care ne-a comunicat şi numărul de telefon mobil de serviciu al dr. Victoria Marin, şefa centrului de la Neamţ, nu am reuşit să obţinem aceste informaţii de larg interes public, pe motiv de supărare ale medicului faţă de relatările din presa locală, referitoare la refuzul acesteia de a primi generoasa donaţie a omului de afaceri.

Asta în ciuda faptului că la un moment dat medicul ne-a răspuns la telefon şi ne-a promis că ne va da o declaraţie, vineri, 19 iunie. Nu s-a ţinut de cuvînt să ne mai răspundă, poate din cauza faptului să, în cursul dimineţii ne avertizase că nu are obligativitatea de a da declaraţii despre activitatea sa decît Institutului de Hematologie Bucureşti.

De altfel, dintr-o convorbire telefonică ulterioară, în care stabilisem să vorbim în cursul zilei de sîmbătă, 20 iunie, doctoriţa, la intervenţia DSP Neamţ, părea a fi revenit la sentimente mai bune, mimînd interesul reciproc de comunicare a informaţiilor. Vineri, în jurul orei 15.00, am primit un telefon de la dr. Victoria Marin, care ne-a promis că ne va răspunde la întrebări, sîmbătă, 20 iunie, ocazie cu care am aflat şi că, în cursul acestei săptămîni, va intra în concediu de odihnă.

Păcat că medicul nu a reuşit să facă distincţia între informaţiile de interes public apărute în media, care o pot ajuta şi pe domnia sa în activitate, în sensul că prin materiale publicate, fie ele şi critice, oamenii pot fi stimulaţi să doneze sînge sau plasmă, într-o perioadă în care donatorii se feresc să se adreseze centrelor de transfuzii sanguine din frica îmbolnăvirii.

Şi mai mare păcat este faptul că Prefectura Neamţ a scăpat de sub control modul de comunicare ale diverselor instituţii descentralizate din domeniul sanitar, mai ales în perioada pandemiei, spunîndu-ne că Spitalul Judeţean aparţine de Consiliul Judeţean, Centrul de Transfuzii de Institutul Naţional de Hematologie şi Spitalul Roman de Consiliul Local.

După cum se ştie, Florin Hozoc, un pietrean stabilit în Bucureşti, a donat un aparat de recoltat plasmă Spitalului Judeţean, dar au mari probleme cu acceptarea lui la Centrul de Transfuzii. În urma acestei situaţii, afaceristul a cerut demisia medicului Marin.

Revenind la primul subiect, al testelor, reamintim că George Lazăr, prefectul de Neamţ, a făcut, în urmă cu ceva timp, o comparaţie între aparatul de testare de la Piatra Neamţ şi cel de la Roman. A rezultat că aparatul de la Roman a costat 224.843 lei şi poate face aproximativ 32 de teste în aproximativ şase ore, iar cel de la Piatra Neamţ a costat 556.558 lei şi poate face doar 16 teste în acelaşi interval de timp.

Advertisement








Trending