Contactează-ne

Actualitate

Scandalul aparatului de testare: la Piatra Neamţ preţ dublu, teste mai puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Roman s-au făcut, în perioada aprilie-iunie, 1.948 teste ■ în acelaşi interval, la unitatea din Piatra Neamţ s-au realizat 1.855 ■ despre plasmafereză n-am aflat nimic, pentru că medicul Victoria Marin este supărată pe presă ■

Chestiuni de interes în această perioadă sînt cele legate de domeniul sanitar. Deja se ştie că pandemia de Coronavirus a surprins nepregătite autorităţile sanitare din România, care nu aveau aparatura necesară testării populaţiei.

Noroc că oamenii de afaceri şi societatea civilă au pus umărul, financiar şi au sprijinit unităţile sanitare în procurarea de aparatură performană pentru depisatarea virusului SARS Cov2. În Neamţ, din iniţiativa omului de afaceri Mihai Tărâţă, sprijinit de reprezentanţii unor firme, s-a procurat pentru Spitalul Municipal de Urgenţă Roman un aparat performant de testare SARS COV2, dat în folosinţă în luna aprilie. La Piatra Neamţ s-a achiziţionat un aparat similar din fonduri ale Consiliului Judeţean, achiziţie care a stîrnit şi multe dispute legate de condiţiile în care a fost procurat aparatul.

La trei luni de la darea în folosinţă a acestor aparate redactorii Monitorul au dorit să afle eficienţa celor două aparate. „În perioada aprilie-iunie 2020, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman s-au realizat 1.948 de teste pentru depistarea virusului. Astfel, în luna aprilie s-au efectuat 165 de teste, în luna mai 1.020 iar în luna iunie (pînă la data documentării – 22 iunie – n.r.) 763 de teste“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.

După insistenţe de aproape o săptămână am reuşit să primim de la purtătorul de cuvînt al Spitalului Judeţean Neamţ, juristul Victor Marghidan, un SMS prin care ni se comunică faptul că, în perioada aprilie- iunie aparatul de la cea mai mare unitate sanitară din judeţ a realizat 1.855 teste, deci cu 93 mai puţine ca la Roman.

Am fi dorit să aflăm şi cu ce eficienţă funcţionează aparatul de plasmafereză (plasmă convalescentă), donat de omul de afaceri Florin Hozoc Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Neamţ. În ciuda insistenţelor noastre pe lîngă Institutul Naţional de Hematologie, care ne-a comunicat şi numărul de telefon mobil de serviciu al dr. Victoria Marin, şefa centrului de la Neamţ, nu am reuşit să obţinem aceste informaţii de larg interes public, pe motiv de supărare ale medicului faţă de relatările din presa locală, referitoare la refuzul acesteia de a primi generoasa donaţie a omului de afaceri.

Asta în ciuda faptului că la un moment dat medicul ne-a răspuns la telefon şi ne-a promis că ne va da o declaraţie, vineri, 19 iunie. Nu s-a ţinut de cuvînt să ne mai răspundă, poate din cauza faptului să, în cursul dimineţii ne avertizase că nu are obligativitatea de a da declaraţii despre activitatea sa decît Institutului de Hematologie Bucureşti.

De altfel, dintr-o convorbire telefonică ulterioară, în care stabilisem să vorbim în cursul zilei de sîmbătă, 20 iunie, doctoriţa, la intervenţia DSP Neamţ, părea a fi revenit la sentimente mai bune, mimînd interesul reciproc de comunicare a informaţiilor. Vineri, în jurul orei 15.00, am primit un telefon de la dr. Victoria Marin, care ne-a promis că ne va răspunde la întrebări, sîmbătă, 20 iunie, ocazie cu care am aflat şi că, în cursul acestei săptămîni, va intra în concediu de odihnă.

Păcat că medicul nu a reuşit să facă distincţia între informaţiile de interes public apărute în media, care o pot ajuta şi pe domnia sa în activitate, în sensul că prin materiale publicate, fie ele şi critice, oamenii pot fi stimulaţi să doneze sînge sau plasmă, într-o perioadă în care donatorii se feresc să se adreseze centrelor de transfuzii sanguine din frica îmbolnăvirii.

Şi mai mare păcat este faptul că Prefectura Neamţ a scăpat de sub control modul de comunicare ale diverselor instituţii descentralizate din domeniul sanitar, mai ales în perioada pandemiei, spunîndu-ne că Spitalul Judeţean aparţine de Consiliul Judeţean, Centrul de Transfuzii de Institutul Naţional de Hematologie şi Spitalul Roman de Consiliul Local.

După cum se ştie, Florin Hozoc, un pietrean stabilit în Bucureşti, a donat un aparat de recoltat plasmă Spitalului Judeţean, dar au mari probleme cu acceptarea lui la Centrul de Transfuzii. În urma acestei situaţii, afaceristul a cerut demisia medicului Marin.

Revenind la primul subiect, al testelor, reamintim că George Lazăr, prefectul de Neamţ, a făcut, în urmă cu ceva timp, o comparaţie între aparatul de testare de la Piatra Neamţ şi cel de la Roman. A rezultat că aparatul de la Roman a costat 224.843 lei şi poate face aproximativ 32 de teste în aproximativ şase ore, iar cel de la Piatra Neamţ a costat 556.558 lei şi poate face doar 16 teste în acelaşi interval de timp.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

 

  1. UPDATE Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 16:53, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzute în pârâul Țolici, în localitatea Țolici, comuna Petricani. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Târgu Neamț și un echipaj de la SAJ. Pompierii au scos din albia pârâului, cu ajutorul tărgii, un bărbat de aproximativ 60 de ani care căzuse de pe un pod, de la o înălțime de aproximativ 5-6 m. Bărbatul, conștient, a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital – sursa ISU Neamț

UUPDATE 2 Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 17:08, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane blocată într-o fântâna la cca 4 m adâncime, în localitatea Dobreni. Persoana intrase în fântână (aproximativ 8 m adâncime ), cu ajutorul unei scări, pentru a curăța fântâna. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD. Pompierii, cu ajutorul mijloacelor specifice de intervenție de evacuare din mediu ostil, au scos un bărbat în vârstă de 68 de ani, conștient. Bărbatul a primit îngrijiri medicale de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending