Contactează-ne

Actualitate

Toamna îşi intră rapid în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doar la început de săptămînă a fost mai cald, iar de acum vremea se mai calmează ■ în medie, maximele vor fi cuprinse între 23 şi cel mult 26 de grade ■ de precipitaţii nu se aude nimic ■

Săptămîna a debutat cu valori termice estivale, dar a fost doar o iluzie, pentru că de acum înainte nu mai avem parte de zile cu temperaturi prea mari.

Pînă la finele săptămînii va mai fi un vîrf de 27 de grade, după care valorile termice diurne vor fi cuprinse între 23 şi cel mult 26 de grade. Acelaşi trend îl cunosc şi minimele nocturne, care se vor situa între 12 şi cel mult 14 grade. De precipitaţii nu se aude nimic cel puţin în primele două decade ale lunii.

Asta rezultă din estimarea valorilor termice şi a precipitaţii, pentru Moldova, în perioada 4 – 20 septembrie. „Urmează o nouă încălzire a vremii, spre maxime de 29 de grade, pe 10 septembrie. Ulterior, temperatura va scădea, spre medii ale maximelor de 25 de grade pe 11 septembrie, apoi va creşte spre valori în jurul a 28 de grade, pe 13 septembre, iar pînă la sfîrşitul intervalului de prognoză valorile diurne nu vor mai depăşi 22-24 de grade.

Media minimelor termice va fi de 15 grade în primele două nopţi, apoi temperatura aerului va scădea spre medii ale minimelor de 11 grade, pe 9 septembrie, apoi va creşte spre 14-15 grade, în intervalul 11-15 septembrie. Pînă la sfîrşitul intervalului de prognoză, tendinţa valorilor termice nocturne va fi de scădere uşoară“, conform Administraţiei de Meteorologie.

Pe 8 septembrie, a fost o scădere abruptă a valorilor termice după ce la început de săptămînă au fost temperaturi de pînă la 30 de grade. Luni, 7 septembrie, în judeţ au fost maxime de 30,4 grade la Roman, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ s-au înregistrat 29 de grade, iar în vîrf de munte, la staţia de pe Ceahlău – Toaca s-a ajuns la temperaturi de 18,6 grade.

S-a răcorit însă brusc, şi pe 8 septembrie, la ora 10:00, termometrele indicau valori la jumătate faţă de intervalul anterior, respectiv 15 grade la Roman, 14 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime de cel mult 21 de grade, şi numai 9 grade erau, la acelaşi moment, pe munte. Pe 9 septembrie, ne putem aştepta la cer variabil cu soare, nu mai mult de 24 grade peste zi şi cam 13 grade după lăsarea întunericului.

Mai cald va fi joi, 10 septembrie, cînd maxima ajunge la 27 de grade, însă minima rămîne cantonată la 13 grade. Se răceşte din nou vineri, 11 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare, nu vor fi mai mult de 23 de grade. În week-end, în perioada 12-13 septembrie, va fi timp bun cu 25, poate chiar 26 de grade.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending