Contactează-ne

Actualitate

Toamna îşi intră rapid în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doar la început de săptămînă a fost mai cald, iar de acum vremea se mai calmează ■ în medie, maximele vor fi cuprinse între 23 şi cel mult 26 de grade ■ de precipitaţii nu se aude nimic ■

Săptămîna a debutat cu valori termice estivale, dar a fost doar o iluzie, pentru că de acum înainte nu mai avem parte de zile cu temperaturi prea mari.

Pînă la finele săptămînii va mai fi un vîrf de 27 de grade, după care valorile termice diurne vor fi cuprinse între 23 şi cel mult 26 de grade. Acelaşi trend îl cunosc şi minimele nocturne, care se vor situa între 12 şi cel mult 14 grade. De precipitaţii nu se aude nimic cel puţin în primele două decade ale lunii.

Asta rezultă din estimarea valorilor termice şi a precipitaţii, pentru Moldova, în perioada 4 – 20 septembrie. „Urmează o nouă încălzire a vremii, spre maxime de 29 de grade, pe 10 septembrie. Ulterior, temperatura va scădea, spre medii ale maximelor de 25 de grade pe 11 septembrie, apoi va creşte spre valori în jurul a 28 de grade, pe 13 septembre, iar pînă la sfîrşitul intervalului de prognoză valorile diurne nu vor mai depăşi 22-24 de grade.

Media minimelor termice va fi de 15 grade în primele două nopţi, apoi temperatura aerului va scădea spre medii ale minimelor de 11 grade, pe 9 septembrie, apoi va creşte spre 14-15 grade, în intervalul 11-15 septembrie. Pînă la sfîrşitul intervalului de prognoză, tendinţa valorilor termice nocturne va fi de scădere uşoară“, conform Administraţiei de Meteorologie.

Pe 8 septembrie, a fost o scădere abruptă a valorilor termice după ce la început de săptămînă au fost temperaturi de pînă la 30 de grade. Luni, 7 septembrie, în judeţ au fost maxime de 30,4 grade la Roman, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ s-au înregistrat 29 de grade, iar în vîrf de munte, la staţia de pe Ceahlău – Toaca s-a ajuns la temperaturi de 18,6 grade.

S-a răcorit însă brusc, şi pe 8 septembrie, la ora 10:00, termometrele indicau valori la jumătate faţă de intervalul anterior, respectiv 15 grade la Roman, 14 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime de cel mult 21 de grade, şi numai 9 grade erau, la acelaşi moment, pe munte. Pe 9 septembrie, ne putem aştepta la cer variabil cu soare, nu mai mult de 24 grade peste zi şi cam 13 grade după lăsarea întunericului.

Mai cald va fi joi, 10 septembrie, cînd maxima ajunge la 27 de grade, însă minima rămîne cantonată la 13 grade. Se răceşte din nou vineri, 11 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare, nu vor fi mai mult de 23 de grade. În week-end, în perioada 12-13 septembrie, va fi timp bun cu 25, poate chiar 26 de grade.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending