Contactează-ne

Actualitate

Pietreancă, soldat în misiune, în Mali

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sergentul major Ionela Chetreanu face parte din detaşamentul de cadre ale Forţelor Aeriene Române, care participă la misiunea MINUSMA ■ subofiţerul şi-a început cariera la Batalionului 634 Petrodava Piatra Neamţ şi acum face parte din Carpathian Pumas ■ un cadou trimis de colegii din ţară a făcut-o să plingă în hohote ■

Integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică – NATO sau în alte foruri internaţionale a presupus, pe lângă alte obligaţii, participarea forţelor armate la misiuni în diferite colţuri ale globului, unde „situaţia“ impunea prezenţa militarilor.

În prezent, o astfel de misiune îi are în prim plan pe militari tocmai în Mali, la vreo 5.000 de kilometri de casă, acolo unde Forţele Aeriene Române sprijină Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare.

Scopul prezenţei forţelor armate din mai multe ţări este de a ajuta la restabilirea păcii şi dezvoltare în condiţii durabile în Mali, stat cu o populaţie de 19 milioane de oameni, în care jihadismul a accentuat conflictele interetnice. Printre soldaţii români cantonaţi, din septembrie 2019, la o bază militară din deşert se află şi sergentul major Ionela Chetreanu, din Piatra Neamţ, una dintre puţinele femei din detaşamentul ce cuprinde 120 de persoane (piloţi, personal tehnic şi medical), care au în dotare elicoptere IAR-330 L-RM. Subofiţerul şi-a început cariera în uniformă la Batalionului 634 Infanterie Petrodava din oraşul de sub culmea Pietricica, acum fiind încadrată în structura Carpathian Pumas, pentru misiunea desfăşurată în ţara din Africa de Vest.

Şi pentru că ceea ce trebuia executat a fost făcut întocmai, nu de mult, românii, printre care şi Ionela Chetreanu, au fost decoraţi cu Medalia ONU pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în realizarea misiunilor sub egida organizaţiei internaţionale.

„În cadrul misiunii asigurăm linii de operaţii permanente, 24 de ore, şapte zile pe săptămână. Prima linie este destinată evacuării aeromedicale, iar a douatransportului de trupe şi materiale. Asigurăm şi altele specifice elicopterelor: inserţie, extracţie, transport, cercetare, recunoaştere şi altele“, explica misiunea comandor Ioan Mischie, comandantul militarilor din Mali. Despre misiunile românilor în Africa relatează, periodic, locotenent Mirela Vîţă.

Şi acum câteva zile, pe site-ul Ministerul Apărării Naţionale a fost postat un articol al locotenentului, care poate fi citit şi pe Armataromaniei.ro. Unul emoţionant, în care este descrisă reacţia Ionelei Chetreanu în momentul în care desface un plic aflat într-un pachet primit din România şi îşi dă seama ce este în el.

„Deşi biroul lor e vizavi de al nostru, o văd destul de rar, când schiţăm un zâmbet pe hol, în viteză. În dimineaţa aceea, agitată, mă cheamă în birou să îmi arate ceva. Văd cutii de carton desfăcute şi îmi aduc aminte că tocmai ce am fost anunţaţi că ne putem ridica de la depozit coletele de acasă, sosite de dimineaţă de la mii de kilometri depărtare, cu aeronava care ne-a adus noii colegi din structura medicală. (…)

Dintr-o cutie frumos decorată, învelit într-un drapel în miniatură, Ionela scoate la iveală un plic: «îţi vine să crezi la ce s-au gândit colegii de la unitate? Uite, îmi arată în timp ce degetele ei desfac nerăbdătoare hârtia: mi-au trimis… pământ! Pământ de acasă! Ce zici de asta?» şi începe să plângă în hohote. «Uite ce negru e! Nu ca nisipul ăsta portocaliu de aici», continuă ea râzând printre lacrimi. Ce poţi să mai zici? I-am pus o mână pe umeri şi am început şi eu să plâng şi să râd în acelaşi timp“, scrie Mirela Vîţă.

Şi care continuă astfel: „Recunosc, am aşteptat toţi pachetele de acasă de parcă îl aşteptam pe Moş Crăciun. (…) Nu era vorba atât de utilitatea obiectelor. (…) Lucruri cărora poate înainte nu le dădeai mare importanţă, dar deodată îţi pot face ziua mai bună: poate fi perechea ta preferată de pijamale, un parfum care-ţi aminteşte de vacanţe, nişte plicuri de condimente (se pare că în bază au înlocuit usturoiul cu… turmericul), o pereche de căşti, o carte pe care ţi-o doreai demult. Şi, cel mai important, acele semne mici de «mă gândesc la tine» atent împachetate şi strecurate în bagaj de o mână tremurătoare: un muţunache de pluş trimis cu datoria de a-i ţine de urât bravului militar, o verighetă regăsită, o fotografie, un desen în creioane colorate pe care un puşti de câţiva anişori a scris, stângaci, «Tati, te aşteptăm acasă“.

Sau o mână de pământ negru, reavăn, pe care mărturisesc că nu m-am putut abţine să nu-l pipăi uşor, pe furiş, între degete. Sg. maj. Ionela Chetreanu, subofiţer specialist în cadrul compartimentul financiar, face parte din echipa dislocată în teatrul de operaţii în septembrie 2019 şi a rămas în continuare în Mali pentru a face parte şi din rotaţia a doua a detaşamentului participant la misiunea sub egida ONU“.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending