Contactează-ne

Actualitate

Pe urmele plutaşilor. Vîslind din Ceahlău pînă la Pontul Euxin

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o inedită expediţie, pusă la cale de un multiplu campion mondial şi european la caiac-canoe, va începe luna viitoare ■ poliţişti, un procuror, un medic, studenţi şi oameni de afaceri vor pleca din comuna Ceahlău, vîslind, pînă la Sulina ■ expediţia presupune străbaterea Bistriţei, Siretului şi Dunării în caiace ■ firma Comes Săvineşti este unul dintre sponsori ■

„Lumea i-a uitat, iar poveştile lor dispar odată cu ei. Râul pe care odinioară circulau şi care era sursa lor de venit le provoacă doar nostalgii. La fel şi pădurea în care intră acum doar pentru a se plimba şi care luni în şir le era loc de chin sau bucurii. Un mod de viaţă pe care-l vom regăsi doar în cărţi sau în legendele spuse la gura sobei în serile lungi de iarnă de pe valea Bistriţei până în anii ’50, când au început lucrările la barajul de la Bicaz, plutăritul era una din îndeletnicirile de bază ale localnicilor de pe valea Bistriţei, din Suceava şi Neamţ“.

Acestea sunt câteva rânduri postate pe un powerpoint de prezentare a unui proiect unic în ţară, Wild Canoeing Tour – din Ceahlău la Marea Neagră, unul dintre scopurile urmărite fiind readucerea în prezent a ceea ce era „Drumul plutaşilor“ de odinioară de pe Bistriţa, de sub Olimpul Moldovei la Piatra Neamţ, Bacău, Brăila, Galaţi şi până la Tulcea, transportând lemnul codrilor din Neamţ spre şes şi câmpie.

Pentru materializarea ideii şi-au dat mâna Asociaţia Plai Verde, Asociaţia Green Ties, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, iniţiativa aparţinând lui Loredan Popa, care lucrează la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Neamţ. Dacă numele nu vă spune nimic, asociaţi-l cu cel al lui Ivan Patzaichin şi dacă nici aşa nu sunt rezultate, o simplă căutare pe Google vă va „spune“ că este vorba despre un multiplu campion naţional, european şi mondial la caiac- canoe, fost elev (ca şi fratele său geamăn, Ciprian) al celebrului sportiv, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice şi antrenor român. Concret, proiectul presupune parcurgerea pe apă a câtorva sute de kilometri în canoe, câte două persoane în fiecare, timp de opt zile, pe Bistriţa, Siret şi Dunăre, din Neamţ şi până la Sulina, acolo unde-i va aştepta Patzaichin. „Echipa este completă, nu mai sunt locuri disponibile.

Grupul care va pleca la drum, vâslind, este format din patru cadre din Poliţia Română, trei fiind de la IJP Braşov, un procuror, un doctor, studenţi şi oameni de faceri, toţi pasionaţi de sport. Sunt şi trei fete printre noi“, a declarat Loredan Popa, care are 40 de ani. Campionul la caiac-canoe a mai dezvăluit că în expediţie nu se pleacă oricum, pentru că sunt ceva riscuri, fiind instructaje privind tehnica de vâslit şi comportament, despre siguranta sănătăţii şi a integrităţii fizice. Unul dintre sponsori este Compania Mecanică de Echipamente Speciale – COMES Săvineşti. Aventura va începe pe 14 august, din comuna Ceahlău, de la coada lacului Izvorul Muntelui, exact în ziua când în localitatea de sub munte debutează o altă ediţie a Festivalului Waterfest care, promovează tot ieşirea în natură prin activităţi pe apă şi concerte în aer liber.

Planul este să se străbată cam 60 de kilometri zilniz, iar după parcurgerea lacului de acumulare, până la barajul de la Bicaz, „corpul expediţionar“ va ajunge în seara aceleeaşi zile la Piatra Neamţ, „La Caiace“. Mai exact pe malul lacului de acumulare Bâtca Doamnei, într-o locaţie amenajată pentru sporturi nautice de agrement, unde vor avea loc alte manifestări în aer liber de la care nu vor lipsi mâncarea tradiţională, muzica folk, concursuri de SUP (stand-up paddle), etc. În zona hidrocentralelor întâlnite pe Bistriţa vor fi folosite o maşină şi un microbuz pentru transportul participanţilor şi a echipamentelor până înapoi pe apă.

Şi fratele geamăn participă la expediţie

Programul expediţiei prevede că în ziua a doua să se ajungă la Bacău şi Adjud, în a treia, de la Adjud se ajunge la Rezervaţia Naturală Pădurea Merişor şi apoi în satul Nămoloasa. În ziua a patra, din satul Nămoloasa se vâsleşte până la Şendreni, în a cincea până la Isaccea, iar într-a şasea punct final este Tulcea. „În ziua a şaptea, de la Tulcea se ajunge la Maliuc, iar dacă totul decurge bine, în ziua a 8-a, de la Maliuc se ajunge în Sulina sau Sfântu Gheorghe.

Aici va avea loc o seară pescărească, plină de surprize (ski pe apă, jocuri distractive, muzică, dans, plajă), împreună cu Ivan Patzaichin, canoistul cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint“, am mai aflat de la iniţatorul proiectului, care este membru al Asociaţiei Plai Verde, una care pledează pentru un mediu curat.

Loredan Popa a explicat şi ce urmăresc iniţiatorii prin punerea în practică a proiectului: „Vrem să mobilizăm cetăţenii din Neamţ şi nu numai, pe toţi pe care îi vom cunoaşte de-a lungul expediţiei să conştientizeze splendoarea naturii şi să o respecte. Vrem să încurajăm familiile să petreacă în armonie cu natura, să facă mişcare şi să înţeleagă importanţa apelor României. Ne inspirăm foarte mult din proiectul domnului profesor Ivan Patzaichin, care se numeşte Rowmania“.

Deşi campionul s-a retras de ani buni din activitatea competiţională, nu poate sta departe de apă. Anul trecut, împreună cu 10 colegi din Poliţa Neamţ, s-a remarcat la Tulcea, ocupând cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursul de vâslit în canotci, care a avut loc între 30 august şi 1 septembrie, fiind vorba despre a IX-a ediţie a Rowmania FEST 2019. Acţiunea a fost dedicată apelor din România, într-un exerciţiu de descoperire, preţuire şi protejare a acestora, de valorizare a peisajului urban riveran, contribuind astfel la campania naţională Apele Unite ale României (AUR), campanie desfăşurată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Participarea la întrecerea de la Tulcea a survenit câştigării, în perioada 12-18 august 2019, a celei de-a II-a ediţii a Water Music Festival, pe lacul de acumulare de la Bicaz, premiul fiindu-le înmânat de Ivan Patzaichin. Revenind la Loredan Popa, el are ca atribuţii supravegherea persoanelor plasate în control judiciar sau arestate la domiciliu, adică verifică dacă obligaţiile impuse de judecători sunt respectate. Cât despre palmaresul competiţional, el este unul impresionant. La campionate mondiale are două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, la campionate europene cinci medalii de aur, trei argint şi trei bronz, la cupele mondiale patru de aur, două de argint şi tot atâtea de bronz.

„Iar la Campionatele Nationale ale României, peste 20 de titluri de campion şi nu mai ştiu câte de argint şi bronz“, am mai aflat de la Loredan Popa. Mai trebuie spus că multe dintre medaliile enumerate au fost câştigate în caiul în care s-a aflat de fratele geamăn, Ciprian, care-i tot poliţist, dar în oraşul de sub Tâmpa. Şi el va participa la Wild Canoeing Tour – din Ceahlău la Marea Neagră.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending