Contactează-ne

Actualitate

Pe urmele plutaşilor. Vîslind din Ceahlău pînă la Pontul Euxin

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o inedită expediţie, pusă la cale de un multiplu campion mondial şi european la caiac-canoe, va începe luna viitoare ■ poliţişti, un procuror, un medic, studenţi şi oameni de afaceri vor pleca din comuna Ceahlău, vîslind, pînă la Sulina ■ expediţia presupune străbaterea Bistriţei, Siretului şi Dunării în caiace ■ firma Comes Săvineşti este unul dintre sponsori ■

„Lumea i-a uitat, iar poveştile lor dispar odată cu ei. Râul pe care odinioară circulau şi care era sursa lor de venit le provoacă doar nostalgii. La fel şi pădurea în care intră acum doar pentru a se plimba şi care luni în şir le era loc de chin sau bucurii. Un mod de viaţă pe care-l vom regăsi doar în cărţi sau în legendele spuse la gura sobei în serile lungi de iarnă de pe valea Bistriţei până în anii ’50, când au început lucrările la barajul de la Bicaz, plutăritul era una din îndeletnicirile de bază ale localnicilor de pe valea Bistriţei, din Suceava şi Neamţ“.

Acestea sunt câteva rânduri postate pe un powerpoint de prezentare a unui proiect unic în ţară, Wild Canoeing Tour – din Ceahlău la Marea Neagră, unul dintre scopurile urmărite fiind readucerea în prezent a ceea ce era „Drumul plutaşilor“ de odinioară de pe Bistriţa, de sub Olimpul Moldovei la Piatra Neamţ, Bacău, Brăila, Galaţi şi până la Tulcea, transportând lemnul codrilor din Neamţ spre şes şi câmpie.

Pentru materializarea ideii şi-au dat mâna Asociaţia Plai Verde, Asociaţia Green Ties, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, iniţiativa aparţinând lui Loredan Popa, care lucrează la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Neamţ. Dacă numele nu vă spune nimic, asociaţi-l cu cel al lui Ivan Patzaichin şi dacă nici aşa nu sunt rezultate, o simplă căutare pe Google vă va „spune“ că este vorba despre un multiplu campion naţional, european şi mondial la caiac- canoe, fost elev (ca şi fratele său geamăn, Ciprian) al celebrului sportiv, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice şi antrenor român. Concret, proiectul presupune parcurgerea pe apă a câtorva sute de kilometri în canoe, câte două persoane în fiecare, timp de opt zile, pe Bistriţa, Siret şi Dunăre, din Neamţ şi până la Sulina, acolo unde-i va aştepta Patzaichin. „Echipa este completă, nu mai sunt locuri disponibile.

Grupul care va pleca la drum, vâslind, este format din patru cadre din Poliţia Română, trei fiind de la IJP Braşov, un procuror, un doctor, studenţi şi oameni de faceri, toţi pasionaţi de sport. Sunt şi trei fete printre noi“, a declarat Loredan Popa, care are 40 de ani. Campionul la caiac-canoe a mai dezvăluit că în expediţie nu se pleacă oricum, pentru că sunt ceva riscuri, fiind instructaje privind tehnica de vâslit şi comportament, despre siguranta sănătăţii şi a integrităţii fizice. Unul dintre sponsori este Compania Mecanică de Echipamente Speciale – COMES Săvineşti. Aventura va începe pe 14 august, din comuna Ceahlău, de la coada lacului Izvorul Muntelui, exact în ziua când în localitatea de sub munte debutează o altă ediţie a Festivalului Waterfest care, promovează tot ieşirea în natură prin activităţi pe apă şi concerte în aer liber.

Planul este să se străbată cam 60 de kilometri zilniz, iar după parcurgerea lacului de acumulare, până la barajul de la Bicaz, „corpul expediţionar“ va ajunge în seara aceleeaşi zile la Piatra Neamţ, „La Caiace“. Mai exact pe malul lacului de acumulare Bâtca Doamnei, într-o locaţie amenajată pentru sporturi nautice de agrement, unde vor avea loc alte manifestări în aer liber de la care nu vor lipsi mâncarea tradiţională, muzica folk, concursuri de SUP (stand-up paddle), etc. În zona hidrocentralelor întâlnite pe Bistriţa vor fi folosite o maşină şi un microbuz pentru transportul participanţilor şi a echipamentelor până înapoi pe apă.

Şi fratele geamăn participă la expediţie

Programul expediţiei prevede că în ziua a doua să se ajungă la Bacău şi Adjud, în a treia, de la Adjud se ajunge la Rezervaţia Naturală Pădurea Merişor şi apoi în satul Nămoloasa. În ziua a patra, din satul Nămoloasa se vâsleşte până la Şendreni, în a cincea până la Isaccea, iar într-a şasea punct final este Tulcea. „În ziua a şaptea, de la Tulcea se ajunge la Maliuc, iar dacă totul decurge bine, în ziua a 8-a, de la Maliuc se ajunge în Sulina sau Sfântu Gheorghe.

Aici va avea loc o seară pescărească, plină de surprize (ski pe apă, jocuri distractive, muzică, dans, plajă), împreună cu Ivan Patzaichin, canoistul cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint“, am mai aflat de la iniţatorul proiectului, care este membru al Asociaţiei Plai Verde, una care pledează pentru un mediu curat.

Loredan Popa a explicat şi ce urmăresc iniţiatorii prin punerea în practică a proiectului: „Vrem să mobilizăm cetăţenii din Neamţ şi nu numai, pe toţi pe care îi vom cunoaşte de-a lungul expediţiei să conştientizeze splendoarea naturii şi să o respecte. Vrem să încurajăm familiile să petreacă în armonie cu natura, să facă mişcare şi să înţeleagă importanţa apelor României. Ne inspirăm foarte mult din proiectul domnului profesor Ivan Patzaichin, care se numeşte Rowmania“.

Deşi campionul s-a retras de ani buni din activitatea competiţională, nu poate sta departe de apă. Anul trecut, împreună cu 10 colegi din Poliţa Neamţ, s-a remarcat la Tulcea, ocupând cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursul de vâslit în canotci, care a avut loc între 30 august şi 1 septembrie, fiind vorba despre a IX-a ediţie a Rowmania FEST 2019. Acţiunea a fost dedicată apelor din România, într-un exerciţiu de descoperire, preţuire şi protejare a acestora, de valorizare a peisajului urban riveran, contribuind astfel la campania naţională Apele Unite ale României (AUR), campanie desfăşurată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Participarea la întrecerea de la Tulcea a survenit câştigării, în perioada 12-18 august 2019, a celei de-a II-a ediţii a Water Music Festival, pe lacul de acumulare de la Bicaz, premiul fiindu-le înmânat de Ivan Patzaichin. Revenind la Loredan Popa, el are ca atribuţii supravegherea persoanelor plasate în control judiciar sau arestate la domiciliu, adică verifică dacă obligaţiile impuse de judecători sunt respectate. Cât despre palmaresul competiţional, el este unul impresionant. La campionate mondiale are două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, la campionate europene cinci medalii de aur, trei argint şi trei bronz, la cupele mondiale patru de aur, două de argint şi tot atâtea de bronz.

„Iar la Campionatele Nationale ale României, peste 20 de titluri de campion şi nu mai ştiu câte de argint şi bronz“, am mai aflat de la Loredan Popa. Mai trebuie spus că multe dintre medaliile enumerate au fost câştigate în caiul în care s-a aflat de fratele geamăn, Ciprian, care-i tot poliţist, dar în oraşul de sub Tâmpa. Şi el va participa la Wild Canoeing Tour – din Ceahlău la Marea Neagră.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 65 de cazuri noi. Naţional – 3.353 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,44 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 63 de decese ■

Până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

618.673 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 788 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2021 (10:00) – 15.01.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Brăila, Bistrița-Năsăud,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.635. Dintre acestea, 1.091 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.129.855 de teste RT-PCR și 35.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.626 teste RT-PCR (14.620 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.006 la cerere) și 5.453 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 33.519 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.599 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.663 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 89 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.398 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 572 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 14 ianuarie, 4.858 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.300 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

Citește știrea

Actualitate

Ars de viu în locuinţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni solicitaţi să stingă un incendiu izbucnit, vineri, 15 ianuarie, la o gospodărie din comuna Tarcău. Intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din comuna Tarcău.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD,  un echipaj de pompieri cu o autospecială de la SVSU Bicaz și pompieri voluntari din cadrul SVSU Tarcău.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe.

Incendiul a fost localizat de către forțele de intervenție.

Din păcate,  în interiorul locuinței,  pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Se lucrează pentru lichidarea incendiului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vine gerul! Vor fi -15 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valori termice foarte scăzute sînt aşteptate pînă la jumătatea săptămînii viitoare ■ în cea mai rece zi vor fi -9 grade, iar valorile termice nocturne coboară la -15 grade ■ pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori ■

Pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori şi viscol, iar mai apoi vine gerul. Meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, astfel că în cea mai rece zi vor fi -9 grade. Şi nopţile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi de pînă la -14 grade.

Cam aşa vor fi condiţiile meteo pînă la mijlocul săptămînii viitoare, apoi vremea se mai îmbunează. Pînă atunci rămînem cu atenţionarea de ninsori, valabilă pînă azi, 15 ianuarie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15-20 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vîntul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinînd scăderea vizibilităţii“, se arată într-un comunicat al ANM.

Ieri, la ora 10:00, termometrele indicau -1 grad la Tîrgu Neamţ, -4 grade erau în reşedinţa de judeţ, iar la Roman se înregistrau -5 grade. Cel mai frig, -13 grade, era la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, iar din cauza vîntului indicele de răcire era de – 24 de grade. Este şi ceva zăpadă, în strat de 3 centimetri la Roman şi Tîrg, 10 centimetri la Piatra Neamţ şi 27 de centimetri pe munte. Se face mai rece cu începere de azi, 15 ianuarie, cînd din nou ne putem aştepta la ninsori.

La amiază vor fi -3 grade, dar urmează cea mai rece noapte din acest sezon şi sînt prognozate minime de – 6 grade. Şi mai frig va fi în week-end. Sîmbătă, 16 ianuarie, ar mai putea ninge puţin, dar va fi foarte frig, iar maxima diurnă va fi de -6 grade. Noaptea vine gerul şi meteorologii promit o minimă de -10 grade. Regimul termic continuă declinul şi va fi deosebit de frig şi duminică, 17 ianuarie. Se anunţă cer variabil, iar în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra -6 grade. Va fi cel mai rece interval de pînă acum, iar după lăsarea întunericului gerul se menţine şi se vor înregistra -12 grade. Cam la fel va fi registrul termic şi săptămîna viitoare.

Cea mai friguroasă zi din acest sezon va fi cea de luni, 18 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă la limita gerului, -9 grade. Şi noaptea aduce ger, iar mercurul din termometre se opreşte la -14 grade. La fel vor fi condiţiile şi marţi, 19 ianuarie, -6 grade ziua şi -14 grade după lăsarea întunericului. Se mai îmbunează condiţiile abia marţi, 20 ianuarie, cînd vor fi -4 grade ziua şi 12 grade după lăsarea întunericului, iar miercuri vor fi maxime diurne de -4 grade, şi o minimă nocturnă de -12 grade. De joi, 21 ianuarie, şi pînă duminică 24 ianuarie, trecem la timp bun, cu valori termice diurne pozitive, de 1 pînă la 3 grade, iar minimele nocturne nu scad mai mult de -3 grade.

Citește știrea

Trending