Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Coronavirusul închide şcoli, sindicatele acuză

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Şcoala 2 din Piatra Neamţ, şcoala Liceului Vasile Sav şi Şcoala Gîdinţi au fost închise ■ motivul - confirmarea unor cazuri de infestare cu SARS Cov 2 la două femei de serviciu şi la tot atîţia părinţi de elevi ■ „Elevii au fost aduşi în bănci de doar o săptămînă şi surprizele mari abia de acum vor apărea“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ a confirmat decizia de închidere a trei şcoli gimnaziale, din cauza apariţiei unor focare de coronavirus, din fericire nu la copii.

„La această oră nu avem nici un copil infectat cu noul coronavirus, aşa cum nu avem infectat nici un cadru didactic sau personal didactic auxiliar. La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Piatra Neamţ două femei de serviciu au fost confirmate pozitiv, dar una din ele nu a fost în unitate în ultima perioadă. Din cauza faptului că şi o a doua femeie de serviciu a fost confirmată pozitiv, am luat măsura închiderii şcolii, dispunînd continuarea pregătirii on-line a copiilor de clasa a VIII-a pentru examenul de Evaluare Naţională. La Liceul Vasile Sav Roman, la structura gimnazială din cartierul Niclae Bălcescu, tatăl unui copil a fost confirmat pozitiv.

Elevul a rămas în izolare la domiciliu şi continuă şi el pregătirea on-line. Aceeaşi situaţie cu îmbolnăvirea unui părinte a apărut şi la Şcoala Gîdinţi, unde s-au dispus aceleaşi măsuri. Am discutat cu toţi colegii directori şi am hotărît ca şcolile în cauză să fie din nouă igienizate şi pregătite pentru examenul de Evaluare Naţională. Evaluarea Naţională va începe cu proba scrisă la Limba Română luni, 15 iunie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Acesta nu a confirmat ştirea potrivit căreia există dificultăţi în alcătuirea comisiilor de examene, în sensul în care nu ar exista prea mulţi amatori, mai ales la supraveghere.

„La Evaluarea Naţională nu sînt probleme. Acum lucrăm la centralizarea pentru comisia de Bacalaureat. Am gîndit componenţa comisiilor tocmai în sensul în care vom deplasa tezele şi nu profesorii corectori. Acestea vor fi corectate de cadrele didicatice din cele trei centre din Piatra Neamţ. Altele vor fi la Roman şi Tîrgu Neamţ“, a mai spus inspectorul general.

Acesta a mai afirmat că în judeţ, pentru sistemul de educaţie, au ajuns 390.000 de măşti de protecţie, suficiente pentru derularea examenelor. A mai ţinut să îşi exprime încrederea că va avea parte de susţinerea instituţiilor abilitate astfel încît, pe durata derulării examenelor naţionale, în fiecare centru de examen să fie prezent un cadru medical.

Mihai Obreja a transmis un mesaj de încredere, potrivit căruia menirea cadrelor didactice este aceea de a sprijini elevii în timpul examenelor şi a nu-i abandona într-un moment crucial al vieţii lor de elevi. În altă ordine de idei, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, acuză Ministerul Educaţiei şi pe cel al Sănătăţii de deciziile proaste luate pentru desfăşurarea clasică a examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat şi de mimare a dialogului social.

„Iată că decizia de închidere a celor trei şcoli, cu doar o săptămînă înainte de începerea examenului de Evaluare Naţională a dovedit că am avut dreptate. Elevii au fost aduşi în bănci de doar o săptămînă şi surprizele mari abia de acum vor apărea.

Noi, ca sidicate, am avut o mare rezervă în ceea ce priveşte modalităţile de desfăşurare a examenlor naţionale şi de redeschidere a şcolilor pentru acest lucru. Practic, făcînd nişte simulări am ajuns la concluzia că oricîte măsuri de precauţie s-ar lua este aproape imposibil să se evite pericolul infectării. D

in păcate, noi am spus, noi am auzit. Se încercă tot felul de măsuri de protejare a populaţiei, dar pe copiii şi cadrele didactice îi aducem la şcoală şi îi expunem îmbolnăvirii. Dialogul social s-a realizat on-line, dar a fost mimat, în sensul că cei din conducerea ministerului luaseră deja decizia, înainte de a se consulta cu noi.

Cît despre atitudinea preşedintelui Iulian Cristache, de la una din Federaţiile Asociaţiilor de Părinţi, care ne critică, ar trebui spuse mai multe lucruri, în sensul că există nişte conexiuni politice şi el nu exprimă opinia părinţilor, ci propriile sale opinii“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ

Advertisement








Trending