Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Coronavirusul închide şcoli, sindicatele acuză

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Şcoala 2 din Piatra Neamţ, şcoala Liceului Vasile Sav şi Şcoala Gîdinţi au fost închise ■ motivul - confirmarea unor cazuri de infestare cu SARS Cov 2 la două femei de serviciu şi la tot atîţia părinţi de elevi ■ „Elevii au fost aduşi în bănci de doar o săptămînă şi surprizele mari abia de acum vor apărea“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ a confirmat decizia de închidere a trei şcoli gimnaziale, din cauza apariţiei unor focare de coronavirus, din fericire nu la copii.

„La această oră nu avem nici un copil infectat cu noul coronavirus, aşa cum nu avem infectat nici un cadru didactic sau personal didactic auxiliar. La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Piatra Neamţ două femei de serviciu au fost confirmate pozitiv, dar una din ele nu a fost în unitate în ultima perioadă. Din cauza faptului că şi o a doua femeie de serviciu a fost confirmată pozitiv, am luat măsura închiderii şcolii, dispunînd continuarea pregătirii on-line a copiilor de clasa a VIII-a pentru examenul de Evaluare Naţională. La Liceul Vasile Sav Roman, la structura gimnazială din cartierul Niclae Bălcescu, tatăl unui copil a fost confirmat pozitiv.

Elevul a rămas în izolare la domiciliu şi continuă şi el pregătirea on-line. Aceeaşi situaţie cu îmbolnăvirea unui părinte a apărut şi la Şcoala Gîdinţi, unde s-au dispus aceleaşi măsuri. Am discutat cu toţi colegii directori şi am hotărît ca şcolile în cauză să fie din nouă igienizate şi pregătite pentru examenul de Evaluare Naţională. Evaluarea Naţională va începe cu proba scrisă la Limba Română luni, 15 iunie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Acesta nu a confirmat ştirea potrivit căreia există dificultăţi în alcătuirea comisiilor de examene, în sensul în care nu ar exista prea mulţi amatori, mai ales la supraveghere.

„La Evaluarea Naţională nu sînt probleme. Acum lucrăm la centralizarea pentru comisia de Bacalaureat. Am gîndit componenţa comisiilor tocmai în sensul în care vom deplasa tezele şi nu profesorii corectori. Acestea vor fi corectate de cadrele didicatice din cele trei centre din Piatra Neamţ. Altele vor fi la Roman şi Tîrgu Neamţ“, a mai spus inspectorul general.

Acesta a mai afirmat că în judeţ, pentru sistemul de educaţie, au ajuns 390.000 de măşti de protecţie, suficiente pentru derularea examenelor. A mai ţinut să îşi exprime încrederea că va avea parte de susţinerea instituţiilor abilitate astfel încît, pe durata derulării examenelor naţionale, în fiecare centru de examen să fie prezent un cadru medical.

Mihai Obreja a transmis un mesaj de încredere, potrivit căruia menirea cadrelor didactice este aceea de a sprijini elevii în timpul examenelor şi a nu-i abandona într-un moment crucial al vieţii lor de elevi. În altă ordine de idei, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, acuză Ministerul Educaţiei şi pe cel al Sănătăţii de deciziile proaste luate pentru desfăşurarea clasică a examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat şi de mimare a dialogului social.

„Iată că decizia de închidere a celor trei şcoli, cu doar o săptămînă înainte de începerea examenului de Evaluare Naţională a dovedit că am avut dreptate. Elevii au fost aduşi în bănci de doar o săptămînă şi surprizele mari abia de acum vor apărea.

Noi, ca sidicate, am avut o mare rezervă în ceea ce priveşte modalităţile de desfăşurare a examenlor naţionale şi de redeschidere a şcolilor pentru acest lucru. Practic, făcînd nişte simulări am ajuns la concluzia că oricîte măsuri de precauţie s-ar lua este aproape imposibil să se evite pericolul infectării. D

in păcate, noi am spus, noi am auzit. Se încercă tot felul de măsuri de protejare a populaţiei, dar pe copiii şi cadrele didactice îi aducem la şcoală şi îi expunem îmbolnăvirii. Dialogul social s-a realizat on-line, dar a fost mimat, în sensul că cei din conducerea ministerului luaseră deja decizia, înainte de a se consulta cu noi.

Cît despre atitudinea preşedintelui Iulian Cristache, de la una din Federaţiile Asociaţiilor de Părinţi, care ne critică, ar trebui spuse mai multe lucruri, în sensul că există nişte conexiuni politice şi el nu exprimă opinia părinţilor, ci propriile sale opinii“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending