Contactează-ne

Economie

Neamţ: 3 miliarde, preţul pentru 16 „negri“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la 8 angajatori inspectorii de muncă au găsit 16 persoane care lucrau fără forme legale ■ luna trecută, un salariat a murit în timp ce era la muncă, iar alţi 15 au fost răniţi ■

Funcţionarii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au avut de lucru luna trecută şi după ce au trecut pe la mai mulţi angajatori, pentru abaterile depistate au aplicat amenzi de 358.000 de lei şi 139 de avertismente. Aşa rezultă din analiza activităţii ITM pentru luna februarie 2019. „În această perioadă s-au efectuat 263 de controale, ocazie cu care s-au constatat 333 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atîtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicîndu-se 164 de sancţiuni contravenţionale din care 8 amenzi în cuantum de 358.000 lei şi 139 de avertismente contravenţionale“, conform unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ. Cele mai mari amenzi s-au dat pentru munca la negru, obicei de care patronii nemţeni încă nu se lasă, după cum reiese din activitatea inspectorilor în domeniul relaţiilor de muncă. În februarie, 12 funcţionari au controlat 151 de agenţi economici, iar cu prilejul verificărilor au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 321.000 lei, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, modificată şi completată – Codul Muncii, Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier. La 8 angajatori, au fost depistate 16 persoane pentru care angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare. În consecinţă, au fost dispuse 8 măsuri şi s-au aplicat 8 amenzi în cuantum de 300.000 lei. Cu prilejul controalelor din cursul lunii februarie, pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor au fost dispuse 61 de măsuri, în sensul respectării dispoziţiilor legale referitoare la înregistrarea elementelor prevăzute la art. 3, alin. 2, lit. a – i din actul normativ menţionat, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii. Un număr de 2 angajatori au fost sancţionati contravenţional cu o amendă în cuantum de 3.000 lei şi un avertisment. În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, 7 inspectori de muncă au realizat 111 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au aplicat în total 123 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 37.000 lei. Tot luna trecută, la ITM Neamţ au fost comunicate 16 evenimente, din care 15 s-au soldat cu incapacitate temporară de a presta activitate (cădere la acelaşi nivel/de la mică înălţime, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu, cauze patologice) şi un eveniment soldat cu deces (cădere de la înălţime).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Măşti de protecţie, fabricate la Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Tot mai mulţi producători locali încearcă să se adapteze şi să răspundă provocărilor pe care le presupune epidemia de coronavirus. Este cazul şi unui producător local din Neamţ care confecţionează măşti de protecţie pe care le comercializează la preţul de 3,5 lei bucata, în cazul comenzilor mai mari de 100 de bucăţi preţul fiind negociabil.

Medicul specialist Virgil Musta de la spitalul Victor Babeș din Timișoara avertiza de curînd că noul coronavirus poate fi luat chiar și din praful din atmosferă. Tocmai de aceea, sfatul lui era să purtăm mască de fiecare dată cînd ieșim din casă, iar la întoarcere să dezinfectăm încălțămintea și să aerisim hainele, chiar să le fierbem dacă avem posibilitatea, asta pentru că virusul poate rezista pe haine de la patru ore până la câteva zile.

Mai multe informaţii despre măştile fabricate în Neamţ aici: https://retetedelabunica.eu/produs/masca-individuala/

Citește știrea

Actualitate

Utilaje agabaritice pleacă din Neamţ pe şoselele ţării

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de pe poarta Companiei Mecanice de Echipamente Speciale au plecat către beneficiari două mari utilaje ■ transportul lor s-a făcut în condiţii speciale ■ un condensator de vid a ajuns la Rafinăria Petromidia, iar o coloană la Petrotel Lukoil Ploieşti ■

Firma Comes Săvineşti este în topul foarte puţinelor societăţi din peisajul economic naţional cu un obiect de activitate unicat, cel al utilajelor extrem de performante pentru sectorul extracţiei şi prelucrării ţiţeiului şi gazelor naturale, adică pentru rafinării, combinate chimice şi petrochimice.

Clienţii companiei din Neamţ sînt toţi marii „jucători“ din România în domeniile amintite, dar şi firme renumite din Europa, spaţiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu şi Africa. Dat fiind domeniul de activitate al beneficiarului, utilajele produse de Comes au dimensiuni ieşite din comun, livrarea lor către clienţi făcîndu-se în condiţii speciale, numite în limbajul de specialitate agabariditice.

În fapt, un „cap“ de TIR tractează un trailer enorm, pe care este încărcat echipamentul, drumul spre destinaţie efectuîndu-se, de regulă, noaptea, pentru a nu încurca circulaţia, la o viteză constantă, cu antemergător şi sub supravegherea Poliţiei Rutier.

Ultimul de acest fel a plecat de pe poarta fabricii din Neamţ sîmbătă, 21 martie şi a străbătut ţara de la nord la sud, pînă la Năvodari, judeţul Constanţa. A fost vorba despre un condensator de vid necesar Rafinăriei Petromidia, o structură de cîteva zeci de tone şi lungă de vreo 15 metri.

„Firma Comes a proiectat, executat şi livrat, recent, către Rafinăria KMG Rompetrol – Petromidia Năvodari, unul din cele mai mari complexe industriale ale României, un condensator de vid treapta I 100-S18, utilaj de o importanţă primordială pentru revizia programată în acest an, parte componentă a instalaţiei de distilare amoniacală în vid.

Împreună cu acest utilaj, o construcţie de o structură specială, atipică, au fost livrate un număr însemnat de utilaje necesare pentru revizia în curs – schimbătoare căldură, baterii de răcitoare, fascicule tubulare, economizoare şi preîncălzitoare“, a declarat Anton Măzărianu, director general Comes Săvineşti.

Echipamentul livrat pe 21 martie a avut 56 de tone, diametrul de 3.5 metri şi o înălţime de 4.5 metri, complexitatea lui fiind reliefată şi de faptul că a avut încorporate în el circa 3.000 de ţevi în fascicul. De la directorul comercial Victor Marian am aflat că gama de produse a firmei înseamnă utilaje care sunt executate cu preţuri cuprinse între 100.000 şi 800.000 de euro, timpul necesar realizării fiind de aproximativ şase luni. Un alt transport agabaritic plecat de la Comes spre Petrotel Lukoil Ploieşti a avut loc spre finalul lunii februarie 2020. Era o coloană, utilaj denumit şi „coloana vertebrală a unei rafinării“, o structură din inox cu o lungime de 35 de metri, o greutate de 40 de tone, la un diametru de 3.500 de milimetri.

Lider în domeniu

Firma Comes este numărul 1 pe piaţa românească de execuţie a utilajelor pentru rafinării, combinate chimice şi petrochimice. Clienţii săi sînt toate cele patru rafinării din ţară, Petromidia Constanţa, Petrotel Lukoil Ploieşti, OMV Petrobrazi şi Vega Ploieşti şi combinatele Azomureş Tîrgu Mureş, Chimcomplex Borzeşti şi Sinteza Oradea,dar şi Romgaz, Transgaz şi Inspet.

Produsele companiei din Neamţ ajung şi pe alte meridiane ale lumii, în Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Finlanda, Belgia sau Serbia, dar şi în spaţiul ex-sovietic, Belarus, Rusia şi Lituania. Printre clienţi sînt şi firme cu tradiţie în domeniul ţiţeiului şi gazelor naturale din Orientul Mijlociu şi Africa, respectiv Qatar, Emitarele Arabe Unite, Iordania, Niger sau Egipt.

De altfel, pe piaţa internă Comes livrează 37% din producţie, restul de 63% fiind destinată exportului. Una din preocupările conducerii o constituie atragerea forţei de muncă, mai ales că, în luna aprilie a acestui an, societatea va inaugura o nouă capacitate de producţie. Investiţia este de 5 milioane de euro şi reprezintă o hală de 2.8000 de metri pătraţi, unde se vor realiza componente uriaşe, de până la 200 de tone, cu doametru de 7 metri şi 50 de metri lungime. „Făceam utilaje de pînă la 70 de tone, dar intrăm la producţia gamei complete, cu utilaje de pînă la 200 de tone.

Rolul acestei investiţii este de a răspunde integral la cerinţele pieţei de petrol şi gaze. Piaţă există, cerere există atât la intern, cît şi la extern. Cu producţia de pînă la 200 de tone umplem piaţa utilajelor mari şi putem face tot ce are nevoie o companie din domeniul producţiei de petrol şi gaze“, a declarat Victor Marin, director comercial. În aceste condiţii, firma are nevoie de 80-100 de noi angajaţi, în ocupaţii cum ar fi sudori, mecanici, electricieni, lăcătuşi mecanici, strungari, frezori, dar şi personal cu studii superioare, în special la ingineri mecanici.

Pentru că pe piaţa muncii „meseriaşii“ sînt cam greu de găsit, compania a gîndit o strategie pentru viitorul apropiat. Elevi de la licee din Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ sau Colegiul Tehnic Forestier, fac practică la Comes, mai multe grupe învaţă sudură şi lăcătuşerie mecanică, firma utilându-le atelierele practice de la şcoli.

Se preconizează ca, de la anul, 28 de elevi să aibă asigurat un loc de muncă atunci cînd ies de pe băncile şcolii. De precizat că firma oferă o salarizare extrem de tentantă, oferind cu mult peste ceea ce este acum în domeniul mecanic.

Citește știrea

Actualitate

Fără viză pentru plata şomajului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şomerii care sînt susţinuţi financiar de stat nu mai trebuie să iasă din casă pentru a viza lunar carnetul

Avînd în vedere pandemia de coronavirus şi restricţiile de circulaţie impuse pe perioada stării de urgenţă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă noutăţi pentru şomerii aflaţi în plată.

Conform procedurilor de pînă acum, această categorie de persoane trebau să se prezinte lunar la AJOFM Neamţ pentru a-şi viza carnetul de şomer. În acest fel ei îşi asigurau plata ajutorului de şomaj, în lipsa vizei lunare plăţile fiind suspendate.

Simultan, funcţionarii le puteau oferi locurile de muncă vacante care se potriveau cu pregătirea şi experienţa fiecăruia. În lumina noilor reglementări, AJOFM a luat decizia de a nu-i mai purta pe drumuri pe şomerii indemnizaţi şi renunţă la aplicarea vizei lunare. Altfel spus pericolul pînă acum era ca cei aflaţi în plată să plece la muncă peste hotare, dar cum la acest moment acest lucru nu se mai poate, viza a fost înlăturată.

„Potrivit noilor precizări din OUG nr.32/2020 pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul Romaniei, obligaţia prevăzută la art.41 alin.(1) lit.a) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică, în sensul că persoanele care beneficiază de indemnizaţie de somaj nu au obligaţia se se prezinte lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sînt înregistrate pentru a primi sprijin în vederea incadrării în muncă (viza lunară)“, conform unui comunicat al AJOFM.

Informaţii suplimentare se pot obtine la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Piatra Neamţ, telefon 0233/219514, e-mail: maria.alistar@nt.anofm.ro, Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tîrgu Neamţ, telefon 0233/790583, e-mail: ramona.radu@ntl.anofm.ro şi Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Roman, telefon 0233/743848 sau 0233/743849, e-mail: alexandra.anghel@ntl.anofm.ro.

Citește știrea

Trending