Contactează-ne

Economie

Neamţ: 3 miliarde, preţul pentru 16 „negri“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la 8 angajatori inspectorii de muncă au găsit 16 persoane care lucrau fără forme legale ■ luna trecută, un salariat a murit în timp ce era la muncă, iar alţi 15 au fost răniţi ■

Funcţionarii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au avut de lucru luna trecută şi după ce au trecut pe la mai mulţi angajatori, pentru abaterile depistate au aplicat amenzi de 358.000 de lei şi 139 de avertismente. Aşa rezultă din analiza activităţii ITM pentru luna februarie 2019. „În această perioadă s-au efectuat 263 de controale, ocazie cu care s-au constatat 333 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atîtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicîndu-se 164 de sancţiuni contravenţionale din care 8 amenzi în cuantum de 358.000 lei şi 139 de avertismente contravenţionale“, conform unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ. Cele mai mari amenzi s-au dat pentru munca la negru, obicei de care patronii nemţeni încă nu se lasă, după cum reiese din activitatea inspectorilor în domeniul relaţiilor de muncă. În februarie, 12 funcţionari au controlat 151 de agenţi economici, iar cu prilejul verificărilor au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 321.000 lei, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, modificată şi completată – Codul Muncii, Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier. La 8 angajatori, au fost depistate 16 persoane pentru care angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare. În consecinţă, au fost dispuse 8 măsuri şi s-au aplicat 8 amenzi în cuantum de 300.000 lei. Cu prilejul controalelor din cursul lunii februarie, pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor au fost dispuse 61 de măsuri, în sensul respectării dispoziţiilor legale referitoare la înregistrarea elementelor prevăzute la art. 3, alin. 2, lit. a – i din actul normativ menţionat, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii. Un număr de 2 angajatori au fost sancţionati contravenţional cu o amendă în cuantum de 3.000 lei şi un avertisment. În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, 7 inspectori de muncă au realizat 111 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au aplicat în total 123 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 37.000 lei. Tot luna trecută, la ITM Neamţ au fost comunicate 16 evenimente, din care 15 s-au soldat cu incapacitate temporară de a presta activitate (cădere la acelaşi nivel/de la mică înălţime, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu, cauze patologice) şi un eveniment soldat cu deces (cădere de la înălţime).

Actualitate

COMES, o nouă premieră naţională: cel mai complex echipament fabricat în România după 1990 – coloană de absorbţie de 50 de metri lungime

Știre publicată în urmă cu

în data de

COMES bifează o nouă premieră naţională: este vorba despre cel mai complex echipament fabricat în COMES România după 1990, o coloană de absorbţie de 150 tone, 50 metri lungime, 4,7 metri diametru, la care au participat peste 200 de angajaţi.

A fost un proiect #challenging, dat fiind gabaritul şi complexitatea elementelor tehnologice interioare, 24 seturi de serpentine şi talere.

Coloana a fost contractată în februarie 2021 de către grupul Haifa, o corporaţie internaţională privată care produce, în principal, azotat de potasiu pentru agricultură şi industrie, nutrient speciali pentru plante şi fosfaţi alimentari.

Gazul de proces se deplasează în partea de sus prin coloana de absorbţie şi soluţia este transferată în faza lichidă, astfel îndepărtată treptat din gaz. Lichidul acumulează substanţa dizolvată în partea de jos prin coloană. Materialele de construcţie sunt 100% din oţel inoxidabil, iar corpul virolei măsoară 20’’ în grosime.

“Coloana este transportată rutier, sub escortă, din atelierele COMES către portul Constanţa, apoi pe Marea Neagră către Israel.

Suntem mândri că am finalizat un proiect atât de solicitant și, mai presus de toate, să colaborăm cu o companie importantă precum Haifa Group.

Determinaţi să obţinem rezultate importante împreună!”, a declarat Anton Măzărianu, director general COMES SA.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Ce trebuie să știți despre papucii pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Când vine vorba de a alege între a merge desculț, doar cu șosete sau cu papuci pentru copii, depinde de tipul de suprafață pe care copilul dvs. își petrece timpul și de cât de activ este. De exemplu, dacă locuința dvs. este formată în principal din podele reci, cu gresie, picioarele micuțului dvs. vor sta cel mai confortabil și curat într-o pereche de papuci pentru copii buni.

 

Alegerea unor papuci pentru copii cu talpă antiderapantă poate ajuta la prevenirea alunecărilor și a căzăturilor. În mod ideal, talpa ar trebui să fie moale și flexibilă; acest lucru îi permite să se potrivească corect piciorului copilului dumneavoastră și ajută la dezvoltarea acestuia.

 

Atunci când copiii se joacă, picioarele lor încep adesea să transpire – deci, veți dori să alegeți papuci pentru copii care sunt confecționați din materiale respirabile, cum ar fi bumbacul sau lâna. Papucii cu o închidere cu velcro sunt, de asemenea, o alegere excelentă, deoarece puteți apoi ajusta papucul pentru a se potrivi perfect piciorului copilului dumneavoastră.

 

În cele din urmă, cea mai importantă parte a alegerii unei perechi de papuci pentru copii este alegerea mărimii potrivite. La fel ca un costum de baie pentru bebe, o pereche de papuci pentru copii trebuie să li se potrivească acestora perfect. Degetele de la picioare nu trebuie să fie niciodată strivite între ele, iar zona călcâiului trebuie să ofere un suport bun.

Cum să spălați papucii de interior pentru copii

Copiii sunt ca niște mingi săltărețe care nu pot sta liniștiți în interior. Ei nu ratează nicio ocazie să creeze mizerie pătându-și hainele și papucii de interior cu deversări de mâncare și fluide corporale. Dacă copiii dvs. petrec mai mult timp în interior, ei vor purta papuci pentru copii de interior în cea mai mare parte a timpului. Prin urmare, papucii de interior murdari și cu miros neplăcut au nevoie de o spălare.

 

Așadar, cum se spală papucii de interior pentru copii? Majoritatea papucilor pentru copii, inclusiv papucii cu reducere a zgomotului, papucii de casă din piele întoarsă, papucii cu fețe din bumbac sau din țesătură de terry și tălpi exterioare din cauciuc, nu se pot spăla la mașină. Dacă copiii dvs. doresc să se bucure de papuci pentru copii de interior pe tot parcursul sezonului, este mai bine să evitați să îi spălați. Spălați doar manual papucii de interior pentru copii și așezați-i în aer liber, la umbră, pentru uscare.

 

Dacă doriți să spălați papucii de interior pentru copii, citiți acest articol până la sfârșit. Veți găsi sfaturi utile.

 

Într-o mașină de spălat, nu puteți spăla papucii cu reducere de zgomot și papucii din piele căptușită cu fleece. Cu toate acestea, papucii din bumbac și din țesături sintetice pot fi spălați la mașină. De cele mai multe ori, papucii de interior sunt confecționați din materiale moi și delicate, deoarece nu sunt pentru drumuri de beton. Dacă îi puneți în mașina de spălat la temperaturi ridicate, le veți reduce durata de viață. Prin urmare, se recomandă spălarea manuală a papucilor de interior pentru copii.

 

Cei mai mulți părinți fac cumpărături în funcție de buget și cumpără doar una sau două perechi de papuci pentru copii pe sezon. Prin urmare, este necesar să păstrați acești pantofi de interior curați.

 

Spălarea papucilor pentru copii prea des nu este recomandată. Cu toate acestea, dacă papucii se murdăresc, cum ar fi cu vomă, sânge sau urină, ar trebui să îi spălați cât mai repede posibil. Încălțarea pantofilor murdari este, de asemenea, neigienică pentru copiii dumneavoastră.

 

Dacă copiii dvs. sunt suficient de mari și nu își murdăresc papucii, curățarea lor de două ori pe sezon va fi suficientă.

 

Iată procedura pas cu pas de spălare a papucilor de interior pentru copii. De asemenea, puteți spăla papucii de reducere a zgomotului în același mod. Cu toate acestea, papucii cu lumini LED trebuie curățați cu mare atenție. Citiți pașii și descoperiți mai multe.

 

  • Luați puțină apă într-o găleată curată și adăugați detergent.
  • Scufundați papucii pentru copii în apă și lăsați-i pentru o perioadă de timp.
  • Dacă papucii au pete dificile, folosiți o periuță de dinți veche pentru a-i freca ușor.
  • Spălați papucii cu apă curată.
  • Nu stoarceți papucii, ci îndepărtați excesul de umiditate cu o cârpă absorbantă.
  • Așezați papucii în aer liber, la umbră, pentru uscare.
  • Nu trebuie să spălați talpa superioară a papucilor cu reducere a zgomotului cu LED. În schimb, spălați talpa exterioară cu grijă, fără a obține umezeală în lumină.

 

Puteți spăla toți papucii de interior, inclusiv papucii de interior cu reducere a zgomotului, cu această metodă.

 

Ar trebui să uscați la aer papucii de interior pentru copii, fie că sunt spălați la mașină sau de mână, înveliți în țesătură în interiorul papucilor pentru a-i remodela și așezați-i într-o zonă bine ventilată pentru uscare. Evitați să puneți papucii într-un uscător automat, deoarece căldura uscătorului poate distruge pantofii și poate dizolva lipiciul folosit pentru confecționarea lor.

 

Câteodată, papucii de interior pentru copii trebuie neapărat spălați. Prin urmare, este esențial să cunoașteți papucii care se pot spăla la mașină și cei care se pot spăla manual. Puteți păstra papucii de interior pentru copii curați urmând pașii menționați în postare. Copiii dvs. se vor bucura de pantofii curați și confortabili atâta timp cât aveți grijă de ei în mod corespunzător.

Citește știrea

Actualitate

Amenzi de 116.000 lei aplicate de inspectorii de muncă. Ce nereguli au fost depistate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost dispuse pe parcursul lunii iulie 2022 ■ inspectorii au depistat şi trei “negri” ■ tot luna trecută, nu mai puţin de 17 nemţeni au suferit accidente de muncă ■

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ a făcut bilanţul activităţii prestate pe parcursul lunii trecute de funcţionari şi conform datelor oficiale au găsit la angajatori numeroase nereguli pe care le-au taxat cu amenzi de peste 116.000 lei. Au fost descoperiţi şi trei “negri”, iar 17 persoane s-au nenorocit la muncă după ce au suferit diverse accidentări.

“În luna iulie 2022, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au fost realizate un număr de 267 acţiuni de control, din care 145 în domeniul relaţiilor de muncă şi 122 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Urmare a finalizării acestor acţiuni, au fost dispuse 257 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Un număr de 133 angajatori au fost sancţionaţi cu 159 de sancţiuni contravenţionale, din care 135 de avertismente şi 24 de amenzi ce au totalizat 116.600 lei”, conform unui comunicat al ITM Neamţ.

Defalcat, în ce priveşte activitatea funcţionarilor în domeniul sănătăţii şi securtităţii în muncă, trebuie spus că în luna lui Cuptor au avut loc 122 de acţiuni de control, în urma cărora au fost dispuse 96 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Un număr de 82 de angajatori au fost sancţionaţi cu 95 de sancţiuni contravenţionale între care 83 de avertismente şi 12 amenzi în cuantum de 47.000 lei.

Tot luna trecută, la sediul ITM Neamţ au fost raportate 17 evenimente de muncă. Împrejurările în care au avut loc acestea sînt accidente de circulaţie, utilizarea necorespunzătoare a echipametelor de muncă şi căderea de la acelaşi nivel. Toate aceste accidente sînt încă în curs de cercetare. În ce priveşte activitatea ITM Neamţ în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat 145 de controale şi au dispus 161 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

S-au mai aplicat 12 amenzi ce au totalizat 69.600 de lei şi 52 de avertismente contravenţionale. La 3 angajatori inspectorii de muncă au descoperit 3 persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă. Domeniile unde au fost descoperiţi “negrii” sînt construcţii, exploatere foretieră şi bar. În luna iulie 2022 angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamţ un număr de 28 de contracte colective de muncă şi 4 acte adiţionale la contractul colectiv de muncă.

Citește știrea
Advertisement

Trending