Contactează-ne

Actualitate

Pestă porcină la graniţa cu Neamţ-ul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un focar de pestă porcină africană descoperit în judeţul Bacău afectează şi cîteva localităţi din Neamţ ■ alarma s-a dat după descoperirea bolii la un mistreţ mort ■

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Constantin Lipan, a declarat că a primit o notificare din partea omologilor de la Bacău privind diagnosticarea unui caz de pestă porcină africană la un cadavru de mistreţ localizat în judeţul vecin, pe Fondul de Vînătoare 42 Blăgeşti.

„La nivelul instituţiei s-a întocmit un plan de măsuri pentru intervenţii în zona afectată, aprobat în Centrul Local de Combatere a Bolilor Neamţ. În acest sens a fost stabilită zona infectată de pesta porcină africană şi zona tampon.

Zona infectată cu o rază de 8 kilometri cuprinde localităţile Cîndeşti, Bărcăneşti, Tîrdenii Mici, Dragova şi Pădureni, din comuna Cîndeşti, respectiv localitatea Frunzeni, din comuna Costişa. În această zonă există teritorii ale fondurilor de vînătoare gestionate de AJVPS Bacău la Poloboc şi Ocolul Silvic Blăgeşti, Asociaţia Silvică Iaşi şi Fondul de vînătoare 42 Blăgeşti.

Zona tampon cuprinde o rază de 5 km, în care se află localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti, respectiv satele Ploboc, Socea, Beţeşti şi Rediu, din comuna Rediu.Tot din acestă zonă fac parte şi localităţile Costişa şi Mănoaia, din comuna Costişa, dar şi localitatea Tazlău. În acestă zonă există teritorii ale fondurilor de vînătoare gestionate de AJVPS Bacău la Poloboc, AVPS Hunter Neamţ, Fond Vînătoare Podoleni şi Clubul Vînătorilor Neamţ“, a afirmat medicul Constantin Lipan.

Acesta a enumerat şi cîteva din măsurile luate, respectiv efectuarea recensămîntului exploataţiilor cu porci şi a efectivelor de porci din localităţile aflate în zona infectată cu pestă şi au fost identificaţi porcii crescuţi în gospodăriile populaţiei. DSVSA Neamţ a dispus restricţionarea circulaţiei porcilor din exploataţiile din zona infectată, fiind interzisă comercializarea celor crescuţi în zonele amintite.

Gestionarii fondurilor cinegetice au efectuat activităţi de vînătoare la mistreţi şi în limitele cotelor stabilite de Ministerul Apelor şi Pădurilor la şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană. Plantele afectate de porcii mistreţi au fost lăsate la faţa locului, fiind neutralizate de către proprietari cu sprijinul Direcţiei Agricole. Medicul Lipan a făcut şi o serie de recomadări gospodarilor care cresc porci: să nu intre în adăposturile animalelor cu îmbrăcămintea şi încălţămintea folosită în afara gospodăriei şi să dezinfecteze adăposturilor cu soluţii specifice de Virocid sau cu o pungă de 500 grame de sodă caustică, turnată într- o găleată, cu care se vor umezi paiele dintr-un sac, pe care se curăţă încălţămintea la intrarea în adăposturi.

Proprietarii de porci nu au voie să hrănească animalele cu lături provenite de la carnea de porc gătită în familie şi nu trebuie cumpăraţi purcei din locuri necunoscute.

Advertisement








Trending