Contactează-ne

Actualitate

Nemţeancă vedetă la Next Star, despre viaţa în Irlanda

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ continuăm relatările despre nemţenii care trăiesc acum în străinătate, departe de locurile natale ■ Carina Mihăilă, „Julieta din Barticeşti“, studiază la Dablin, urmînd în paralel actoria la Royal Irish Academy of Music and Drama ■ epidemia de coronavirus a dat peste cap viaţa românilor din Irlanda ■

Cine nu-şi aminteşte de sprinţara „Julietă din Barticeşti“, care a făcut furori cu talentul ei de scena show-ului Next Star, în urmă cu vreo 6 ani, în care a avut privilegiul de a juca, alături de un mare artist de talia lui Valentin Teodosiu, ce i-a prezis un mare viitor în teatru?!

Acum, Carina Mihăilă, alias „Frumoasa şi Bestia“, are 17 ani şi studiază în Irlanda, la Dablin, la Holy Fait Secondary School Clontarf, în paralel studiind actoria la Royal Irish Academy of Music and Drama, pregătindu-se să devină profesoară de actorie. Numai că blestemata de pandemie o împiedică, pentru moment să susţină examenul de absolvire.

„Acum patru ani am plecat în Irlanda, împreună cu părinţii şi ne-am stabilit la Dablin. Sînt o persoană destul de activă, motiv pentru care am fost desemnată să fiu membră a Consiliului de Studenţi din Regiunea Dablin.

Am participat în toţi aceşti ani la diferite concursuri, la multe dintre acestea fiind remarcată şi premiată. Am cîntat şi la multe concerte, la care am fost solistă principală. În Irlanda, comunitatea românească e numeroasă, ajungînd la peste 120.000 care comunică, permanent, între ei, mai ales pe reţelele de socializare, unul din cele mai cunoscute grupuri fiind Comunitatea românilor din Irlanda, Grupul femeilor din Irlanda şi Ştirile Irlandei, în care sînt relatate în limba română diverse ştiri.

În aceste grupuri socializează pesoane cu mare prestigiu în comunitate: contabili, avocaţi, ingineri, profesori, etc, care îi consiliază în permanenţă pe conaţionali. În această perioadă de autoizolare, o doamnă din Grupul femeilor din Irlanda s-a decis să susţină cursuri de engleză on-line pentru a oferi oportunitatea tuturor româncelore să fie informate.

În vremuri normale se organizează diverse evenimente, cu tradiţii şi obiceiuri româneşti. Fiind invitată foarte des să particip la aceste evenimente ale comunităţii româneşti din Irlanda am avut prilejul să mă integrez perfect. Evident că şi aici, din cauza virusului Covid, şcolile s-au închis de săptămîni bune şi vor rămîne închise, probabil, cel puţin pînă la mijlocul lunii mai, în funcţie de evoluţia pandemiei“, declară Carina Mihăilă

Reguli comunitare stricte

În Irlanda, autorităţile au stabilit reguli stricte de comportament social.

„În toată această perioadă am comunicat cu profesorii noştri prin intermediul platformelor informatice Microsoft şi Office 365 şi, în particular, prin e-mail. Asta ne-a ajutat să nu rămînem în urmă cu materia.

Cît priveşte locurile de muncă, majoritatea dintre acestea s-au închis, rămînînd deschise doar cele de strictă necesitate. E vorba despre spitale, farmacii, centre de îngrijire bătrîni şi supermarketurile. Există şi multe persoane care lucrează de acasă. Cei care munceau în construcţii şi-au pierdut serviciile, pentru că şantierele s-au închis.

Statul irlandez oferă însă o schemă de şomaj tehnic, pentru şase săptămîni, indiferent de specialitatea în care au lucrat, cu posibilitate de prelungire. Păstrăm distanţa socială şi ne deplasăm doar pentru cumpărături de strictă necesitate. Cîteva magazine au program special de trei ore pentru persoanele în vîrstă.

În Irlanda s-a stabilit o limită de deplasare de maxim 2 kilometri depărtare de domiciliu, deplasarea spre locul de muncă făcîndu-se doar cu procură specială. Transportul în comun este folosit doar pentru deplasarea celor care merg la serviciu.

În acest sens, se fac tot timpul controale pentru a se vedea dacă se respectă restricţiile sanitare impuse. Locurile de joacă pentru copii sînt sigilate. Se discută doar pe reţelele de socializare, dar ne purtăm grijă, permanet, unii altora“, a mărturist, pentru Monitorul, talentata nemţeancă. Aceasta spune că pandemia a făcut-o să înţeleagă viaţa şi din altă perspectivă, aceea a priorităţilor în viaţă. „Personal a trebuit să amîn cîteva evenimente, printre care şi un spectacol la care eram invitată, acela organizat de Grupul basarabenilor din Irlanda, cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Martie.

Cel mai important eveniment pe care am fost nevoită să-l amîn a fost, însă, examenul de licenţă pentru profesorii de teatru pentru copii, pe care-l voi susţine atunci cînd se vor ridica restricţiile“, a mai povestit Carina Mihăilă.

Ştiind că în această perioadă grea e nevoie şi să ne mai descreţim frunţile, Carina ne îndeamnă, prin intermediul monologului „Gura lumii“, de Vasile Militaru, varianta adaptată de ea la… Coronavirus: „Sănătate, măi, dragi oamini! Nu fiţi ca Păcală! Nu vă duceţi la tîrg: colo, colo, colo… Staţi, domnule, în casî, că nu-i di jucat cu virisul ista!“.

Advertisement








Trending