Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Un poliţist şpăgar e păstrat în control judiciar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la început de an judecătorii au prelungit cu 60 de zile măsura preventivă pentru şeful Postului de Poliţie Bodeşti ■ el aste acuzat de trafic de influenţă, luare de mită şi abuz în serviciu, în total şapte fapte ■

Începutul de an nu aduce veşti bune pentru şefului Postului de Poliţie Bodeşti, acuzat de procurorii nemţeni de şapte infracţiuni între care trafic de influenţă, luare de mită şi abuz în serviciu.

Judecătorii au prelungit măsura controlului judiciar cu 60 de zile pentru Valentin Viorel Lungu. „ În temeiul art. 348 raportat la art. 207 alin 7 Cod procedură penală, menţine ca legală şi temeinică măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul L. V. V., cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 al. 1 Cod penal (2 infracţiuni), trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 al. 1 Cod penal (2 infracţiuni) şi luare de mită, prevăzută de art. 289 alin.1 Cod penal (3 infracţiuni), totul cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal, prin încheierea nr. 172/CP din 20.11.2019 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 2191/103/2019/a1.1 pentru o perioada de 60 de zile“, conform instanţei.

El are de respectat o serie întreagă de obligaţii între care să nu comunice sau să ia legătura cu martorii din dosar. Totul ar fi avut loc într-o perioadă mai mare de timp, aproximativ cinci ani, din 2015 pînă pe 10 septembrie 2019.

Pentru cercetarea cazului, poliţiştii de la Anticorupţie au ridicat mai multe înscrisuri, cauza ajungînd la un procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Ulterior s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a agentului de poliţie, iar mai apoi omul legii a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior a fost pus sub control judiciar.

Poliţistul este acuzat că timp de vreo trei ani, în perioada 2015 – 2018 a închis ochii şi s-a făcut că nu vede că pădurarul din localitate circulă fără permis. Pentru asta, silvicultorul i-a dat omului legii un scaun ergonomic, estimat la aproximativ 370 de lei şi, în două rînduri, cîte 500 de lei pentru „ajutorul“ oferit, dar s- au certat tot de la bani în cele din urmă.

Asta după ce Lungu i-ar fi cerut cu împrumut suma de 10.000 de lei, însă cum pădurarul nu avea, a împrumutat de la altul. Silvicultorul şi-a achitat datoria faţă de terţ, însă poliţistul nu i-a mai restituit împrumutul, aşa că pădurarul l-a reclamat.

Acesta din urmă nu a fost inculpat pentru că l-a denunţat pe omul legii, însă alături de poliţist a mai fost trimis în judecată un alt inculpat fără calitate specială, Florin Iacoboaia. Lungu a fost acuzat de anchetatori că nu s-ar fi sesizat pentru o infracţiune de fals în declaraţii comisă de Iacoboaia. Acuzele de trafic de influenţă pentru agent i se trag de la faptul că ar fi pretins de la Iacoboaia vreo 2.000 de euro ca să obţină o soluţie de clasare în cazul unui accident.

Cu aceşti bani ar fi trebuit să cumpere colegi poliţişti şi procurorul de caz. Nu a rezolvat problema aşa că i-a mai cerut 2.000 de euro, dar a primit 9.000 de lei pentru a interveni, în acelaşi dosar, la o grefieră.

Pe 26 septembrie 2019, ofiţeri anticorupţie au pus în executare mai multe ordonanţe de ridicare a unor înscrisuri şi un mandat de aducere emise de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunal pe numele poliţistului Lungu. Dosarul este pe rolul Tribunalului Neamţ, în procedură de Cameră preliminară.

Advertisement








Trending