Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Temperaturi record

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 31 august, în Neamţ a fost o maximă de aproape 35 de grade ■ e vorba de temperaturi la umbră, pentru că în plin soare s-au resimţit valori mult mai mari ■ meteorologii anunţă ceva ploi şi temperaturi în scădere ■

Vara aceasta a fost capricioasă din punct de vedere meteo şi puţine au fost zile cu adevărat călduroase. Totuşi, la final de sezon, vara şi-a intrat în drepturi, de la sfîrşitul săptămînii trecute luptîndu-ne cu valorile termice caniculare.

Ziua de luni, 31 august, a fost cu adevărat de foc şi în judeţul Neamţ s-au înregistrat temperaturi foarte mari. Cel mai cald a fost în zona Tîrgu Neamţ, unde mercurul din termometre a ajuns la valoarea de 34,4 grade Celsius, la Roman s-au înregistrat 33,7 grade, în reşedinţa de judeţ au fost valori termice de 32,8 grade, în timp ce în vîrf de munte, la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca s-a ajuns la o maximă de 22,1 grade.

Acestea sînt temperaturi înregistrate în condiţii standard, adică la umbră şi în fără vînt, pentru că în plin soare cea resimţită a fost mult mai mare. Cel mai rău a fost în zona Tîrgu Neamţ unde, în jurul orei 16.00, disconfortul termic a fost maxim pentru că cei care au fost afară la acel moment au resimţit aproape 40 de grade Celsius.

Nici în restul teritoriului nu a fot mai bine, pentru că la Roman şi Piatra Neamţ s-au resimţit cam 36 de grade, iar pe Toaca s-au resimţit 26. Şi septembrie a debutat cu caniculă şi disconfort termic, pentru în prima zi a lunii fiind în vigoare un cod galben, valabil pentru jumătatea de est a judeţului. Simultan, în jumătatea de vest, a fost tot o avertizare cod galben, dar de instabilitate accentuată, valabil de pe 1 septembrie, de la ora 10:00, pînă astăzi, 2 septembrie, la ora 03:00.

Meteorologii au anunţat perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 de l/mp, iar pe arii restrînse vor fi 40-50 l/mp. Din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor, pentru Moldova, prognoza pînă la jumătatea lunii arată că vremea intră într-un proces de răcire.

Minimele nocturne scad de la 16-18 grade la începutul intervalului, pînă la 12 grade. „Ploile, în general sub formă de aversă, se vor semnala pe arii mai extinse în 3 şi 4 septembrie, iar în restul timpului doar pe spaţii restrînse, cel mai probabil între 9 şi 12 septembrie“, conform ANM. O răcorire se aşteaptă pentru ziua de miercuri, 2 septembrie, cînd potrivit ANM, la amiază vor fi cam 29 de grade.

Noaptea nu aduce prea mari schimbări, cel puţin nu în registrul meteo, şi minima se opreşte la valoarea de 17 grade. Mai rece va fi joi, 3 septembrie, cînd cu greu se vor atinge 23 de grade, în cel mai cald moment, dar se pare că e reîntorc furtunile. Se răcoreşte şi noaptea, cînd vor fi vreo 17 grade.

Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de vineri, 4 septembrie, cînd din nou vor fi furtuni, dar maxima nu mai trece de 20 de grade, iar noaptea aduce o minimă de 15 grade. În week- end, în perioada 5 – 6 septembrie, scăpăm de ploi şi se mai încăzeşte niţel, astfel că maximele diurne se vor situa între 24, respectiv 27 de grade, iar noaptea aduce cam 14 grade. Săptămîna viitoare aduce timp bun, fără ploi, dar cu salturi termice importante, de la 29 de grade la începutul intervalului, pînă la 25 de grade. Valorile termice nocturne se vor situa între 15 şi cel mult 16 grade.

Advertisement








Trending