Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Temperaturi record

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 31 august, în Neamţ a fost o maximă de aproape 35 de grade ■ e vorba de temperaturi la umbră, pentru că în plin soare s-au resimţit valori mult mai mari ■ meteorologii anunţă ceva ploi şi temperaturi în scădere ■

Vara aceasta a fost capricioasă din punct de vedere meteo şi puţine au fost zile cu adevărat călduroase. Totuşi, la final de sezon, vara şi-a intrat în drepturi, de la sfîrşitul săptămînii trecute luptîndu-ne cu valorile termice caniculare.

Ziua de luni, 31 august, a fost cu adevărat de foc şi în judeţul Neamţ s-au înregistrat temperaturi foarte mari. Cel mai cald a fost în zona Tîrgu Neamţ, unde mercurul din termometre a ajuns la valoarea de 34,4 grade Celsius, la Roman s-au înregistrat 33,7 grade, în reşedinţa de judeţ au fost valori termice de 32,8 grade, în timp ce în vîrf de munte, la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca s-a ajuns la o maximă de 22,1 grade.

Acestea sînt temperaturi înregistrate în condiţii standard, adică la umbră şi în fără vînt, pentru că în plin soare cea resimţită a fost mult mai mare. Cel mai rău a fost în zona Tîrgu Neamţ unde, în jurul orei 16.00, disconfortul termic a fost maxim pentru că cei care au fost afară la acel moment au resimţit aproape 40 de grade Celsius.

Nici în restul teritoriului nu a fot mai bine, pentru că la Roman şi Piatra Neamţ s-au resimţit cam 36 de grade, iar pe Toaca s-au resimţit 26. Şi septembrie a debutat cu caniculă şi disconfort termic, pentru în prima zi a lunii fiind în vigoare un cod galben, valabil pentru jumătatea de est a judeţului. Simultan, în jumătatea de vest, a fost tot o avertizare cod galben, dar de instabilitate accentuată, valabil de pe 1 septembrie, de la ora 10:00, pînă astăzi, 2 septembrie, la ora 03:00.

Meteorologii au anunţat perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 de l/mp, iar pe arii restrînse vor fi 40-50 l/mp. Din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor, pentru Moldova, prognoza pînă la jumătatea lunii arată că vremea intră într-un proces de răcire.

Minimele nocturne scad de la 16-18 grade la începutul intervalului, pînă la 12 grade. „Ploile, în general sub formă de aversă, se vor semnala pe arii mai extinse în 3 şi 4 septembrie, iar în restul timpului doar pe spaţii restrînse, cel mai probabil între 9 şi 12 septembrie“, conform ANM. O răcorire se aşteaptă pentru ziua de miercuri, 2 septembrie, cînd potrivit ANM, la amiază vor fi cam 29 de grade.

Noaptea nu aduce prea mari schimbări, cel puţin nu în registrul meteo, şi minima se opreşte la valoarea de 17 grade. Mai rece va fi joi, 3 septembrie, cînd cu greu se vor atinge 23 de grade, în cel mai cald moment, dar se pare că e reîntorc furtunile. Se răcoreşte şi noaptea, cînd vor fi vreo 17 grade.

Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de vineri, 4 septembrie, cînd din nou vor fi furtuni, dar maxima nu mai trece de 20 de grade, iar noaptea aduce o minimă de 15 grade. În week- end, în perioada 5 – 6 septembrie, scăpăm de ploi şi se mai încăzeşte niţel, astfel că maximele diurne se vor situa între 24, respectiv 27 de grade, iar noaptea aduce cam 14 grade. Săptămîna viitoare aduce timp bun, fără ploi, dar cu salturi termice importante, de la 29 de grade la începutul intervalului, pînă la 25 de grade. Valorile termice nocturne se vor situa între 15 şi cel mult 16 grade.

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Actualitate

Bursuc salvat dintr-un subsol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au avut o misiune mai puţin obişnuită, iar pe parcursul zilei de ieri, 19 aprilie 2021, au acţionat pentru salvarea unui bursuc. Sălbăticiunea a ajuns, nu se ştie cum, în subsolul unui bloc din Piatra Neamţ.

„Pe 19 aprilie, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că la subsolul unui bloc din Piatra Neamţ se află un bursuc, ce poate constitui un pericol pentru locuitorii din zona respectivă“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. La scurt timp, echipa operativă formată din poliţişti şi jandarmi s-a deplasat la faţa locului, unde „a desfăşurat activităţi specifice necesare pentru salvarea acestuia“.

Poliţiştii au emis un ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, bursucul fiind preluat şi predat unui adăpost aparţinînd unei asociaţii de protecţie a animalelor.

Citește știrea

Trending