Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Scandalul apei, acuze şi anchete

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul Lucian Micu a anunţat că procedurile de desprindere din ADI Aqua Neamţ continuă ■ el îl acuză pe preşedintele Ionel Arsene că nu ar avea habar de ce se întîmplă în „ograda“ CJ ■ noua conducere de la ApaServ a demarat proceduri de anchetă internă pentru acuzele ce se aduc şefului zonei Operaţionale ApaServ, Bogdan Curcudel ■

Deşi uşor estompată de ameninţarea cu îmbolnăvirea cu noul coronavirus, controversele privind criza apei la Roman continuă. Combatanţii din cele două tabere, PNL şi PSD, îşi aruncă săgeţi referitoare la vinovăţii ce derivă din faptul că aproape 7 luni peste 10% dintre romaşcani n-au avut apă la robinete, iar restul au avut-o cu restricţii de presiune.

Acest lucru a întărit decizia consiliului local de a vota unilateral sistarea contractului de furnizare a servicilului de apă şi canalizare de către ApaServ şi începerea demersurilor de trecere la ApaVital Iaşi.

„Referitor la desprinderea de ApaServ şi trecerea la ApaVital nu ştiu dacă e vorba de ceva voit, cît mai ales a fost vorba de deficienţe de management sau lipsa de voinţă de a eficientiza activitatea companiei. Cît despre poziţia domnului preşedinte Ionel Arsene, aceasta demonstrează lipsa de «ştiinţă» despre ce se întîmplă în curtea Consiliului Judeţean, pentru că acţionarul majoritar la ApaServ este această instituţie, iar deciziile se aflau la îndemîna acestuia şi ale Consiliului de Administraţie al companiei, din care, întîmplător sau nu, se află şi doi romaşcani, care fac parte dintr-un partid politic de aceeaşi culoare ca cea a şefului CJ.

Posibilitatea de alimentare cu apă de la Timişeşti era cunoscută de conducerea ApaServ de luni de zile. Inclusiv jurnaliştii s-au interesat la ApaVital despre paşii ce ar fi trebuit făcuţi pentru a se obţine suplimentarea cantităţii de apă pentru Roman. Eu am văzut descinderea la Roman a preşedintelui CJ, Ionel Arsene, în rol de Salvator al patriei, dar nu prea bate cu realitatea. Sînt lucruri care ţineau de ApaServ.

Ori a găsi acum Acarul Păun vinovatul de servici la Roman (în persoana şefului Zonei Operaţionale Est, Bogdan Curcudel, consilier PNL – n.r.) nu prea bate cu realitatea, în condiţiile supracentralizării deciziilor la Piatra Neamţ. Departe de mine gîndul de a intra într-o dispută, cu atît mai mult cu cît s-a rezolvat problema fur nizării apei la Roman (prin cumpărarea apei din conducta de la Timişeşti, cea care alimentează oraşul iaşi – n.r.). Sînt, însă, mîhnit că a durat atîta timp pentru rezolvarea problemei. E o discuţie tehnică, dar evident apa de la ApaVital este livrată la un anumit preţ, care se va reflecta, din nou, în costurile pe care le va plăti populaţia.

Compania tocmai a majorat costurile, în condiţiile în care reprezentantul municipiului Roman în ADI Aqua Neamţ a votat împotrivă, dar prin Statut votul municipiului e egal cu al oricărei unităţi administrativ teritoriale. Nu e normal ca aglomeraţiile urbane să aibă vot egal cu al unei comune. E clar o frustrare ca după 7 luni în care nu ai dat apă sau ai dat-o cu porţia, acum vii şi ne-o vinzi mai scump.

Demersul nostru de ieşire din ADI Aqua Neamţ va continua. Inclusiv în instanţă. Foarte important e că nu-mi doresc să pierdem finanţarea europeană pentru modernizare reţele. De aceea am vorbit la ApaVital să ne prindă pe partea de proiect a companiei şi sper ca acest lucru să se întîmple foarte repede, cu atît mai mult că hotărîrea CL de a ieşi din ApaServ şi a trece la alt operator e perfect legală“, a declarat la o conferinţă de presă primarul Lucian Micu.

Şeful Zonei Operaţionale Est, bolnav

Între timp, „mişcări“ strategice au loc şi la nivelul managementului companiei nemţene, unde directorul Ioan Păcală a constituit, la cererea preşedintelui Ionel Aersene, o comisie de anchetă pentru a se găsi vinovăţiile legate de provocarea „deliberată“ a crizei apei la Roman. Ar fi vizat şeful Zonei Operaţionale Est, Bogdan Curcudel, însă după descinderea şefului CJ, Ionel Arsene, la Roman, acesta s-a îmbolnăvit, aflîndu-se în concediu medical, perioadă în care ancheta nu se poate face.

Între timp apar şi elemente noi referitoare la respingerea iniţială la examenul de obţinere a postului de manager la ApaServ a lui Vlad Angheluţă, căruia cinci membri ai Consiliuluu de Administraţie i-au reproşat: „lipsă a spiritului de echipă, comunicare defectuoasă cu populaţia, pe timpul crizei, mai ales la Roman, comportament tolerant cu modul de conducere a Zonei Operaţionale Est, inactivitate în ceea ce priveşte contracararea mişcărilor de trecere la ApaVital pregătite de Roman, situaţii considerate în absolută incompatibilitate cu aceea de angajat al ApaServ.

Încă de acum doi ani a fost făcută o vizită la Iaşi, deplasare susţinută de Primăria Roman, acolo mergînd şi o parte din consilieri locali, printre care şi Bogdan Curcudel, consilier local PNL şi şeful Zonei Operaţionale Est. Pe la ApaServ se mai vorbeşte că în timpul crizei apei de la Roman, directorul Vlad Angheluţă ar fi refuzat convocarea unei conferinţe de presă în care să explice populaţiei situaţia financiară gravă a companiei, ca rezultat al unor decizii de renunţare la un program de accesare a unor fonduri europene pentru automatizarea staţiei de epurare şi rezolvarea acestor probleme tehnice grele şi costisitoare cu bani din fondul de dezvoltare al firmei.

O altă măsură care a nemulţumit clienţii din Roman a fost închiderea dispeceratului, cu grave consecinţe asupra timpilor de anunţare şi intervenţie la desele avarii în reţeau de distribuţie. O altă lovitură din punct de vedere financiar ar fi suferit-o compania în momentul în care salariaţii ApaServ au cîştigat în instanţă o serie de drepturi salariale, cuvenite ca urmare a refuzului fostei conduceri a ApaServ, în mandatul directorului Dughir, de a le plăti drepturi salariale la nivelul salariului mediu pe ramură, sume pe care firma a tebuit să le achite în mandatul Angheluţă.

Alte „vorbe“ pe la ApaServ arată că presa locală ar fi semnalat faptul că trecerea la ApaVital a fost calculată temeinic, cu ani în urmă, cînd din CA, în timpul mandatului Dughir, în 2016, făcea parte actualul director tehnic al ApaVital, Mihai Doruş, acesta nefiind străin de trecerea Romanului la compania ieşeană de distribuţie a apei.

Aceleaşi surse mai susţin că actuala conducere a companiei a primit un răspus fără echivoc de la Ministerul Fondurilor Europene, prin care sume de care a beneficiat Romanul din fonduri europene vor trebui recuperate de la autorităţile locale. Greu atîrnă în situaţia finaciară a companiei faptul că ApaServ achită 31 milioane lei pe programul Post Mediu, la care, conform hotărîrii ADIAQUA Neamţ, nu contribuie nici o primărie şi nici Consiliul Judeţean, aşa cum s-a procedat în celelalte judeţe ale ţării. Compania are în prezent un împrumut de 7 milioane lei şi pe un program ISPA de care a beneficiat municipiul Piatra Neamţ, credit care este plătit de tot judeţul.

Advertisement








Trending