Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Scandalul apei, acuze şi anchete

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul Lucian Micu a anunţat că procedurile de desprindere din ADI Aqua Neamţ continuă ■ el îl acuză pe preşedintele Ionel Arsene că nu ar avea habar de ce se întîmplă în „ograda“ CJ ■ noua conducere de la ApaServ a demarat proceduri de anchetă internă pentru acuzele ce se aduc şefului zonei Operaţionale ApaServ, Bogdan Curcudel ■

Deşi uşor estompată de ameninţarea cu îmbolnăvirea cu noul coronavirus, controversele privind criza apei la Roman continuă. Combatanţii din cele două tabere, PNL şi PSD, îşi aruncă săgeţi referitoare la vinovăţii ce derivă din faptul că aproape 7 luni peste 10% dintre romaşcani n-au avut apă la robinete, iar restul au avut-o cu restricţii de presiune.

Acest lucru a întărit decizia consiliului local de a vota unilateral sistarea contractului de furnizare a servicilului de apă şi canalizare de către ApaServ şi începerea demersurilor de trecere la ApaVital Iaşi.

„Referitor la desprinderea de ApaServ şi trecerea la ApaVital nu ştiu dacă e vorba de ceva voit, cît mai ales a fost vorba de deficienţe de management sau lipsa de voinţă de a eficientiza activitatea companiei. Cît despre poziţia domnului preşedinte Ionel Arsene, aceasta demonstrează lipsa de «ştiinţă» despre ce se întîmplă în curtea Consiliului Judeţean, pentru că acţionarul majoritar la ApaServ este această instituţie, iar deciziile se aflau la îndemîna acestuia şi ale Consiliului de Administraţie al companiei, din care, întîmplător sau nu, se află şi doi romaşcani, care fac parte dintr-un partid politic de aceeaşi culoare ca cea a şefului CJ.

Posibilitatea de alimentare cu apă de la Timişeşti era cunoscută de conducerea ApaServ de luni de zile. Inclusiv jurnaliştii s-au interesat la ApaVital despre paşii ce ar fi trebuit făcuţi pentru a se obţine suplimentarea cantităţii de apă pentru Roman. Eu am văzut descinderea la Roman a preşedintelui CJ, Ionel Arsene, în rol de Salvator al patriei, dar nu prea bate cu realitatea. Sînt lucruri care ţineau de ApaServ.

Ori a găsi acum Acarul Păun vinovatul de servici la Roman (în persoana şefului Zonei Operaţionale Est, Bogdan Curcudel, consilier PNL – n.r.) nu prea bate cu realitatea, în condiţiile supracentralizării deciziilor la Piatra Neamţ. Departe de mine gîndul de a intra într-o dispută, cu atît mai mult cu cît s-a rezolvat problema fur nizării apei la Roman (prin cumpărarea apei din conducta de la Timişeşti, cea care alimentează oraşul iaşi – n.r.). Sînt, însă, mîhnit că a durat atîta timp pentru rezolvarea problemei. E o discuţie tehnică, dar evident apa de la ApaVital este livrată la un anumit preţ, care se va reflecta, din nou, în costurile pe care le va plăti populaţia.

Compania tocmai a majorat costurile, în condiţiile în care reprezentantul municipiului Roman în ADI Aqua Neamţ a votat împotrivă, dar prin Statut votul municipiului e egal cu al oricărei unităţi administrativ teritoriale. Nu e normal ca aglomeraţiile urbane să aibă vot egal cu al unei comune. E clar o frustrare ca după 7 luni în care nu ai dat apă sau ai dat-o cu porţia, acum vii şi ne-o vinzi mai scump.

Demersul nostru de ieşire din ADI Aqua Neamţ va continua. Inclusiv în instanţă. Foarte important e că nu-mi doresc să pierdem finanţarea europeană pentru modernizare reţele. De aceea am vorbit la ApaVital să ne prindă pe partea de proiect a companiei şi sper ca acest lucru să se întîmple foarte repede, cu atît mai mult că hotărîrea CL de a ieşi din ApaServ şi a trece la alt operator e perfect legală“, a declarat la o conferinţă de presă primarul Lucian Micu.

Şeful Zonei Operaţionale Est, bolnav

Între timp, „mişcări“ strategice au loc şi la nivelul managementului companiei nemţene, unde directorul Ioan Păcală a constituit, la cererea preşedintelui Ionel Aersene, o comisie de anchetă pentru a se găsi vinovăţiile legate de provocarea „deliberată“ a crizei apei la Roman. Ar fi vizat şeful Zonei Operaţionale Est, Bogdan Curcudel, însă după descinderea şefului CJ, Ionel Arsene, la Roman, acesta s-a îmbolnăvit, aflîndu-se în concediu medical, perioadă în care ancheta nu se poate face.

Între timp apar şi elemente noi referitoare la respingerea iniţială la examenul de obţinere a postului de manager la ApaServ a lui Vlad Angheluţă, căruia cinci membri ai Consiliuluu de Administraţie i-au reproşat: „lipsă a spiritului de echipă, comunicare defectuoasă cu populaţia, pe timpul crizei, mai ales la Roman, comportament tolerant cu modul de conducere a Zonei Operaţionale Est, inactivitate în ceea ce priveşte contracararea mişcărilor de trecere la ApaVital pregătite de Roman, situaţii considerate în absolută incompatibilitate cu aceea de angajat al ApaServ.

Încă de acum doi ani a fost făcută o vizită la Iaşi, deplasare susţinută de Primăria Roman, acolo mergînd şi o parte din consilieri locali, printre care şi Bogdan Curcudel, consilier local PNL şi şeful Zonei Operaţionale Est. Pe la ApaServ se mai vorbeşte că în timpul crizei apei de la Roman, directorul Vlad Angheluţă ar fi refuzat convocarea unei conferinţe de presă în care să explice populaţiei situaţia financiară gravă a companiei, ca rezultat al unor decizii de renunţare la un program de accesare a unor fonduri europene pentru automatizarea staţiei de epurare şi rezolvarea acestor probleme tehnice grele şi costisitoare cu bani din fondul de dezvoltare al firmei.

O altă măsură care a nemulţumit clienţii din Roman a fost închiderea dispeceratului, cu grave consecinţe asupra timpilor de anunţare şi intervenţie la desele avarii în reţeau de distribuţie. O altă lovitură din punct de vedere financiar ar fi suferit-o compania în momentul în care salariaţii ApaServ au cîştigat în instanţă o serie de drepturi salariale, cuvenite ca urmare a refuzului fostei conduceri a ApaServ, în mandatul directorului Dughir, de a le plăti drepturi salariale la nivelul salariului mediu pe ramură, sume pe care firma a tebuit să le achite în mandatul Angheluţă.

Alte „vorbe“ pe la ApaServ arată că presa locală ar fi semnalat faptul că trecerea la ApaVital a fost calculată temeinic, cu ani în urmă, cînd din CA, în timpul mandatului Dughir, în 2016, făcea parte actualul director tehnic al ApaVital, Mihai Doruş, acesta nefiind străin de trecerea Romanului la compania ieşeană de distribuţie a apei.

Aceleaşi surse mai susţin că actuala conducere a companiei a primit un răspus fără echivoc de la Ministerul Fondurilor Europene, prin care sume de care a beneficiat Romanul din fonduri europene vor trebui recuperate de la autorităţile locale. Greu atîrnă în situaţia finaciară a companiei faptul că ApaServ achită 31 milioane lei pe programul Post Mediu, la care, conform hotărîrii ADIAQUA Neamţ, nu contribuie nici o primărie şi nici Consiliul Judeţean, aşa cum s-a procedat în celelalte judeţe ale ţării. Compania are în prezent un împrumut de 7 milioane lei şi pe un program ISPA de care a beneficiat municipiul Piatra Neamţ, credit care este plătit de tot judeţul.

Actualitate

Primăria Piatra-Neamţ sprijină producătorii locali : îi promovează pe CITY APP

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Piatra-Neamţ vine în sprijinul producătorilor locali din întreg judeţul, oferindu-le acestora posibilitatea de a se promova în mediul on-line prin intermediul aplicaţiei PIATRA NEAMT CITY APP şi pe site-ul  www.piatraneamtcity.ro.  „Toţi producătorii locali care deţin certificat de producător, fie că au sau nu un punct fizic de desfacere, au fost contactaţi, iar cei care au dorit se regăsesc acum în aplicaţia PIATRA NEAMT CITY APP şi pe site-ul  www.piatraneamtcity.ro, la secţiunea Producători locali(https://piatraneamtcity.ro/ro/places/producatori-locali).

Astfel, cei care doresc să achiziționeze produse direct de la producători, pot accesa paginile menționate unde se regăsește oferta fiecărui producător în parte și datele lui de contact.

Lista cuprinde producători din toate zonele  judeţului care comercializează legume şi fructe din producţia proprie, produse lactate, carne proaspătă şi preparate din carne, produse apicole, conserve, dulciuri de casă şi băuturi tradiţionale”, se precizează într-un comunicat de presă al municipalităţii pietrene.

„Ne dorim ca în continuare producătorii locali să își poată vinde marfa, în ciuda restricților impuse pericolul infectării cu virusul Covid-19, și în același timp pietrenii să aibă de unde procura produse agroalimentare de calitate. Un prim pas în acest sens a fost sprijinirea producătorilor pentru promovare în mediul on-line , urmând ca în etapa următoare să realizăm chiar o platformă on-line tip food-delivery pentru a facilita comercializarea produselor locale direct de la producători .Îndemn, totodată, pietrenii să cumpere de la producătorii din zonă în această perioadă dificilă pentru toată lumea, susținând astfel și economia locală” a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Toţi producătorii care doresc să se înscrie pe platforma PIATRA NEAMŢ CITY APP pot solicita acest lucru trimiţând un email la adresa infopn@primariapn.ro sau telefonic la numărul 0748 146 809.

 

Citește știrea

Actualitate

Inspecţia Economică, în control la Consiliul Judeţean Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunţul a fost făcut de ministrul finanţelor ■ controlul a fost solicitat de prefectul de Neamţ ■

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, marţi, că Inspecţia Economică face controale la mai multe primării, între care cea a Sectorului 1, dar şi la Consiliul Judeţean Neamţ. În Neamţ, controlul a fost solicitat de prefect, rezultatele acţiunii de verificare fiind aşteptate. Florin Cîţu a afirmat că Inspecţia Economică din Ministerul Finanţelor face controale la mai multe primării, spunând că a început anul trecut cu un control la Primăria Capitalei. În acest caz, primul raport a fost trimis deja către DNA, şi se aşteaptă şi celelate rapoarte. „Zilele trecute a fost trimisă Inspecţia Economică la cererea primarului Sectorului 1, pentru Primăria Sectorului 1, acum suntem acolo în control, înţeleg că sunt şi alte primării din Bucureşti unde vom primi această cerere. Acum aproape o lună deja, nu am prezentat public, dar Inspecţia Economică a fosat trimisă în control la Consiliul Judeţean Neamţ, la cererea prefectului de acolo, şi aşteptăm rezultatele acelui control, şi nu în ultimul rând, în 17.11. 2020 echipele de control ale ANAF au început un control la Federaţia Română de Fotbal, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public”, a detaliat Cîţu.

Citește știrea

Actualitate

Biruri ceva mai mari, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ impozitele şi taxele locale au fost indexate cu rata inflaţiei de anul trecut, adică vor fi mai mari cu 3,8%

Tîrgnemţenii vor plăti, în 2021, sume cu 3,8% mai mari în contul birurilor locale. Consiliul Local a hotărît, în şedinţa din 20 noiembrie, indexarea impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei pe 2019, comunicată de Institutul Naţional de Statistică.

Aceeaşi majorare va fi aplicată şi în ce priveşte chiriile şi redevenţele pentru imobilele aparţinînd domeniului public şi privat al oraşului, precum şi taxa de intervenţie pe domeniul public şi privat. Proiectele propuse de conducerea primăriei s-au aflat în dezbatere publică şi au putut fi studiat de cei interesaţi atît la sediul administraţiei publice locale, cît şi la adresa de internet www.primariatgneamt.ro, la rubrica Dezbateri publice – Proiecte de hotărîre supuse dezbaterii publice.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local au mai fost încă 10 proiecte de hotărîre, două avînd legătură cu rectificări bugetare ce au urmărit alocarea sumelor restante aferente lunii septembrie, pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, în condiţiile în care nu s-au primit de la Guvern fondurile cu această destinaţie.

A mai fost cerut un aviz de principiu în vederea vînzării unui teren situat în strada Mihail Kogălniceanu, aparţinînd domeniului privat al oraşului. A fost vorba despre o solicitare primită de la o familie care şi-a manifestat intenţia de a cumpăra o suprafaţă de 14,22 mp concesionată în faţa geamului apartamentului.

Participanţii la întrunire au avut de desemnat şi doi membri supleanţi în Consiliul de Administraţie al spitalului, în urma votului secret fiind aleşi consilierii Vasile Dron şi Maria Raicu. Membrii titulari, respectiv Maria Vrînceanu şi Ana Acsintoae, fuseseră deja stabiliţi într-o şedinţă anterioară. La un alt punct s-a acordat un aviz pentru renovarea unui spaţiu închiriat de un specialist ORL, după care s-a decis componenţa unor comisii ale Consiliului Local.

Astfel, din Comisia mixtă pentru spaţii cu altă destinaţie vor face parte Ana Acsintoae, Maria Raicu şi Gheorghe Vartic, iar din Comisia de Siguranţa Circulaţiei, Dragoş Andoni, Ovidiu Timişescu şi Gheorghe Vartic. A fost aprobat şi proiectul E- school call center, cu bugetul aferent, destinat elevilor din ciclul primar, în contextul învăţămîntului on-line. Undă verde a primit şi evenimentul on-line Cutia lui Moş Crăciun, ce urmăreşte promovarea tradiţiilor de iarnă.

Citește știrea

Trending