Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Scandalul apei, acuze şi anchete

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul Lucian Micu a anunţat că procedurile de desprindere din ADI Aqua Neamţ continuă ■ el îl acuză pe preşedintele Ionel Arsene că nu ar avea habar de ce se întîmplă în „ograda“ CJ ■ noua conducere de la ApaServ a demarat proceduri de anchetă internă pentru acuzele ce se aduc şefului zonei Operaţionale ApaServ, Bogdan Curcudel ■

Deşi uşor estompată de ameninţarea cu îmbolnăvirea cu noul coronavirus, controversele privind criza apei la Roman continuă. Combatanţii din cele două tabere, PNL şi PSD, îşi aruncă săgeţi referitoare la vinovăţii ce derivă din faptul că aproape 7 luni peste 10% dintre romaşcani n-au avut apă la robinete, iar restul au avut-o cu restricţii de presiune.

Acest lucru a întărit decizia consiliului local de a vota unilateral sistarea contractului de furnizare a servicilului de apă şi canalizare de către ApaServ şi începerea demersurilor de trecere la ApaVital Iaşi.

„Referitor la desprinderea de ApaServ şi trecerea la ApaVital nu ştiu dacă e vorba de ceva voit, cît mai ales a fost vorba de deficienţe de management sau lipsa de voinţă de a eficientiza activitatea companiei. Cît despre poziţia domnului preşedinte Ionel Arsene, aceasta demonstrează lipsa de «ştiinţă» despre ce se întîmplă în curtea Consiliului Judeţean, pentru că acţionarul majoritar la ApaServ este această instituţie, iar deciziile se aflau la îndemîna acestuia şi ale Consiliului de Administraţie al companiei, din care, întîmplător sau nu, se află şi doi romaşcani, care fac parte dintr-un partid politic de aceeaşi culoare ca cea a şefului CJ.

Posibilitatea de alimentare cu apă de la Timişeşti era cunoscută de conducerea ApaServ de luni de zile. Inclusiv jurnaliştii s-au interesat la ApaVital despre paşii ce ar fi trebuit făcuţi pentru a se obţine suplimentarea cantităţii de apă pentru Roman. Eu am văzut descinderea la Roman a preşedintelui CJ, Ionel Arsene, în rol de Salvator al patriei, dar nu prea bate cu realitatea. Sînt lucruri care ţineau de ApaServ.

Ori a găsi acum Acarul Păun vinovatul de servici la Roman (în persoana şefului Zonei Operaţionale Est, Bogdan Curcudel, consilier PNL – n.r.) nu prea bate cu realitatea, în condiţiile supracentralizării deciziilor la Piatra Neamţ. Departe de mine gîndul de a intra într-o dispută, cu atît mai mult cu cît s-a rezolvat problema fur nizării apei la Roman (prin cumpărarea apei din conducta de la Timişeşti, cea care alimentează oraşul iaşi – n.r.). Sînt, însă, mîhnit că a durat atîta timp pentru rezolvarea problemei. E o discuţie tehnică, dar evident apa de la ApaVital este livrată la un anumit preţ, care se va reflecta, din nou, în costurile pe care le va plăti populaţia.

Compania tocmai a majorat costurile, în condiţiile în care reprezentantul municipiului Roman în ADI Aqua Neamţ a votat împotrivă, dar prin Statut votul municipiului e egal cu al oricărei unităţi administrativ teritoriale. Nu e normal ca aglomeraţiile urbane să aibă vot egal cu al unei comune. E clar o frustrare ca după 7 luni în care nu ai dat apă sau ai dat-o cu porţia, acum vii şi ne-o vinzi mai scump.

Demersul nostru de ieşire din ADI Aqua Neamţ va continua. Inclusiv în instanţă. Foarte important e că nu-mi doresc să pierdem finanţarea europeană pentru modernizare reţele. De aceea am vorbit la ApaVital să ne prindă pe partea de proiect a companiei şi sper ca acest lucru să se întîmple foarte repede, cu atît mai mult că hotărîrea CL de a ieşi din ApaServ şi a trece la alt operator e perfect legală“, a declarat la o conferinţă de presă primarul Lucian Micu.

Şeful Zonei Operaţionale Est, bolnav

Între timp, „mişcări“ strategice au loc şi la nivelul managementului companiei nemţene, unde directorul Ioan Păcală a constituit, la cererea preşedintelui Ionel Aersene, o comisie de anchetă pentru a se găsi vinovăţiile legate de provocarea „deliberată“ a crizei apei la Roman. Ar fi vizat şeful Zonei Operaţionale Est, Bogdan Curcudel, însă după descinderea şefului CJ, Ionel Arsene, la Roman, acesta s-a îmbolnăvit, aflîndu-se în concediu medical, perioadă în care ancheta nu se poate face.

Între timp apar şi elemente noi referitoare la respingerea iniţială la examenul de obţinere a postului de manager la ApaServ a lui Vlad Angheluţă, căruia cinci membri ai Consiliuluu de Administraţie i-au reproşat: „lipsă a spiritului de echipă, comunicare defectuoasă cu populaţia, pe timpul crizei, mai ales la Roman, comportament tolerant cu modul de conducere a Zonei Operaţionale Est, inactivitate în ceea ce priveşte contracararea mişcărilor de trecere la ApaVital pregătite de Roman, situaţii considerate în absolută incompatibilitate cu aceea de angajat al ApaServ.

Încă de acum doi ani a fost făcută o vizită la Iaşi, deplasare susţinută de Primăria Roman, acolo mergînd şi o parte din consilieri locali, printre care şi Bogdan Curcudel, consilier local PNL şi şeful Zonei Operaţionale Est. Pe la ApaServ se mai vorbeşte că în timpul crizei apei de la Roman, directorul Vlad Angheluţă ar fi refuzat convocarea unei conferinţe de presă în care să explice populaţiei situaţia financiară gravă a companiei, ca rezultat al unor decizii de renunţare la un program de accesare a unor fonduri europene pentru automatizarea staţiei de epurare şi rezolvarea acestor probleme tehnice grele şi costisitoare cu bani din fondul de dezvoltare al firmei.

O altă măsură care a nemulţumit clienţii din Roman a fost închiderea dispeceratului, cu grave consecinţe asupra timpilor de anunţare şi intervenţie la desele avarii în reţeau de distribuţie. O altă lovitură din punct de vedere financiar ar fi suferit-o compania în momentul în care salariaţii ApaServ au cîştigat în instanţă o serie de drepturi salariale, cuvenite ca urmare a refuzului fostei conduceri a ApaServ, în mandatul directorului Dughir, de a le plăti drepturi salariale la nivelul salariului mediu pe ramură, sume pe care firma a tebuit să le achite în mandatul Angheluţă.

Alte „vorbe“ pe la ApaServ arată că presa locală ar fi semnalat faptul că trecerea la ApaVital a fost calculată temeinic, cu ani în urmă, cînd din CA, în timpul mandatului Dughir, în 2016, făcea parte actualul director tehnic al ApaVital, Mihai Doruş, acesta nefiind străin de trecerea Romanului la compania ieşeană de distribuţie a apei.

Aceleaşi surse mai susţin că actuala conducere a companiei a primit un răspus fără echivoc de la Ministerul Fondurilor Europene, prin care sume de care a beneficiat Romanul din fonduri europene vor trebui recuperate de la autorităţile locale. Greu atîrnă în situaţia finaciară a companiei faptul că ApaServ achită 31 milioane lei pe programul Post Mediu, la care, conform hotărîrii ADIAQUA Neamţ, nu contribuie nici o primărie şi nici Consiliul Judeţean, aşa cum s-a procedat în celelalte judeţe ale ţării. Compania are în prezent un împrumut de 7 milioane lei şi pe un program ISPA de care a beneficiat municipiul Piatra Neamţ, credit care este plătit de tot judeţul.

Actualitate

Parcul Jora a fost inaugurat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În cea de a doua zi din cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman, luni, 17 mai, autorităţile locale s-au mobilizat pentru inaugurarea Parcului Jora, din spatele supermarketului Kaufland, proiect cu fonduri europene, adjudecat de municipalitate în 2017.

Valoarea totală a proiectului este de 1.917.815 lei, din care 1.605.410 lei reprezintă o finanţare europeană, iar 245.533 de lei bani nerambursabili din bugetul naţional şi 37.774,38 lei cofinanţare eligibilă a municipiului Roman.

Însoţit de viceprimarul Radu Samson, reprezentantul executantului, firma Occidental Construct Roman, directorii Direcţiei Construcţii Edilitare şi jurnalişti, primarul Leonard Achiriloaei a subliniat eforturile edililor de a finaliza proiectul. „Este un obiectiv care are alei pietonale, piste de biciclete, zone de relaxare, băncuţe, toatele publice, spaţiu verde (circa 13.000 de metri pătraţi şi 65 de arbori plantaţi).

Avem şi o zonă prevăzută pentru derdeluş, există şi un părculeţ de joacă pentru copii. Sperăm ca şi această zonă de agrement să îi atragă pe romaşcanii care să îşi găsească aici clipe de relaxare. Încercăm să redăm oraşului cît mai mult spaţiu verde amenajat, este ceea ce ne dorim şi pe mai departe“, a declarat Leonard Achiriloaei.

Parcul Jora beneficiază de iluminat public şi iluminare ambientală, mobilier urban (bănci din lemn, coşuri de gunoi metalice stradale), terasamente, sistem de irigaţii şi reţele de apă-canalizare. Între 1980 şi 1990 şi în România suprafaţa spaţilor verzi a manifestat o tendinţă de creştere cu 30%, însă după Revoluţie, cînd s-a construit haotic a început şi diminuarea acestor suprafeţe.

În Roman există o suprafaţă de 1.264.235 metri pătraţi, inclusă în Registrul spaţilor verzi, ceea ce încadrează oraşul, spun edilii, în norma europeană de 26 m/p pe cap de persoană, municipiul avînd acum 48.593 de locuitori.

Citește știrea

Actualitate

Oferte la primărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Serviciul de Resurse Umane al Primăriei Roman organizează o recrutare de personal, pe perioadă determinată, pentru cai care vor să lucreze în ştrand. În acest sens pe site-ul instituţiei sînt anunţate condiţiile de recrutare a nouă posturi contractuale, de execuţie , temporat vacante. Este vorba de un post de muncitor calificat treapta IV, cu atribuţii de salvator la ştrand.

Alte patru posturi sînt pentru îndeplinirea funcţiei de casier, care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii specifice: să fie absolvenţi de studii medii liceale, cu diplomă de Bacalaureat. Nu se solicită, nerapărat vechime. Condiţiile specifice necesare ocupării celor patru posturi de salvator se referă la obligativitatea persoanelor dornice de a ocupa posturile, de a fi absolvenţi de liceu, cu diplomă de Bacalaureat şi de a şti să înoate.

Nici aici nu e nevoie de vechime în muncă. Complexul de Agrement Moldova mai are nevoie în această vară şi de un îngrijitor, care să fie absolvent de studii medii. Nici acestă categorie de personal nu are nevoie de vechime în muncă. Dosarele de înscriere se vor depune pînă în ziua de 19 mai, la ora 16.00 la Serviciul de Reurse Umane din Primăria Roman, camera 62. Relaţii suplimentare la telefon 0233/208.609.

Citește știrea

Actualitate

Calendarul reparațiilor și asfaltărilor în Piatra-Neamț, până în luna septembrie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria municipiului Piatra-Neamț a definitivat, împreună cu societatea Publiserv, calendarul reparațiilor la infrastructura rutieră, pietonală, și parcările publice, pentru perioada următoare. Primarul Andrei Carabelea le-a solicitat reprezentanților Publiserv ca, pe lângă calitatea lucrărilor, acestea să fie executate în special pe timpul nopții, pentru ca disconfortul creat în trafic să fie cât mai mult redus.

„Nu voi accepta niciun rabat de la calitate și nu voi deconta lucrări care nu sunt conforme. Avem un buget nu foarte generos, de aceea este important ca fiecare leu să fie cheltuit cu maximă eficiență. Vă asigur că voi monitoriza personal aceste lucrări de reparații și asfaltare, tocmai pentru că vreau să mă asigur de calitatea lucrărilor”, a precizat primarul Andrei Carabelea.  

Astfel, până la sfârșitul lunii mai, se vor realiza lucrări de asfaltare pentru amenajarea a circa 60 de noi locuri de parcare pe străzile Muzeelor (circa 20-25 de locuri) și Dimitrie Leonida (circa 35-40 de locuri). În următoarele două săptămâni, și în funcție de evoluția condițiilor meteo, se vor finaliza și lucrările de reparațiii capitale la parcarea din zona centrului comercial Winmarkt Petrodava.

În perioada iunie – septembrie, sunt programate cel puțin 26 de lucrări de reparații cu turnare de covor asfaltic, după cum urmează:

  • în luna iunie sunt programate lucrări pe strada General Dăscălescu, în cartierul Mărăței pe străzile Progresului, Veseliei și în zone de parcări, pe strada Costache Negri și pe strada Crizantemei;

  • în luna iulie se va lucra pe strada Gavril Galinescu, pe Aleea Ulmilor (în spatele Pieței Dărmănești și în zona blocului 40), pe strada Fermelor și în zona centrală pe străzile Cuejdi, Ozana și I.L. Caragiale;

  • în luna august, lucrările în cartierul Dărmănești vor continua, pe străzile Crizantemei, Nicu Albu și Nicolae Iorga (în zona de parcare). În aceeași perioadă se vor efectua lucrări și în zona Sărata, pe străzile Cerbului și Merilor, în Precista, pe strada Bistriței, în Mărăței, pe strada Progresului, pe strada Gheorghe Doja (la intrarea în zona depozitului ecologic) și în zona centrală, respectiv Bulevardul Decebal-Paharnicului;

  • în luna septembrie sunt programate lucrări pe strada Bâtca Doamnei, între ponton și podul Bâtca Doamnei, pe Bulevardul Dacia și pe aleile carosabile din zona străzilor Nufărului și Vasile Conta.

Calendarul convenit cu SC Publiserv poate suporta modificări, în funcție de urgențele apărute, dar și de necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare în zonele adiacente.

Citește știrea

Trending