Contactează-ne

Administrație

Neamţ: REVOLTĂTOR – “Alba, neagra” cu banii pentru aparatură medicală?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul anunţă că CJ renunţă la solicitarea de alocare a celor 500.000 de euro ■ pînă acum Comitetul de Situaţii de Urgenţă era acuzat că a votat împotrivă ■ acum s-a votat favorabil ■ “Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi”, spune prefectul ■ aşteptăm clarificări de la CJ ■

În plină pandemie de coronavirus, în plină stare de urgenţă, la Neamţ se întîmplă lucruri halucinante. Consiliul Judeţean a anunţat zilele trecute că are 500.000 de euro pentru a cumpăra aparatură medicală şi că pentru a o achiziţiona în procedură de urgenţă are nevoie de un vot în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La o primă şedinţă votul a fost împotrivă pentru că lipseau acte justificative din punct de vedere financiar. De la prefectul de Neamţ, George Lazăr, aflăm acum că a fost convocată ieri o nouă şedinţă a CJSU, pe aceeaşi temă, dar că înainte de dezbatere, reprezentantul CJ a anunţat că renunţă la solicitarea alocării fondurilor. Nu ştim motivele, aşteptăm şi solicităm explicaţii de la reprezentanţii CJ.

Pînă atunci, mai menţionăm că prefectul de Neamţ a mai afirmat că s-a dat totuşi un vot favorabil pentru achiziţionarea aparaturii şi “Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi”. Vă prezentăm declaraţia prefectului:

“Am convocat pe 16.03.2020 un nou Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care am discutat despre oportunitatea achiziţiei de aparatură medicală în regim de urgenţă pentru Spitalul Judeţean Neamţ. Aşa cum am anunţat, îmi doresc ca perioada următoare să fie dominată de calm, înţelepciune, echilibru şi, mai ales, solidaritate. Sănătatea nemţenilor nu are culoare politică, iar cine poate pune umărul să ajute, este binevenit.

Orgoliile nu-şi au rostul, retorica faţă de modul de adresare şi raportările la ieşirile publice ale unor persoane pălesc în faţa interesului comun: sănătatea nemţenilor. În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) eram pregătiţi să analizăm solicitarea de alocare a sumei de aproximativ 500.000 de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală necesară în această perioadă. Surprinzător, înainte de dezbatere, din motive inexplicabile, Consiliul Judeţean Neamţ, cel care a înaintat această propunere, a anunţat că renunţă la solicitarea alocării fondurilor prin vocea domnului Conachi Doru, persoana împuternicită chiar de preşedintele Consiliului Judeţean.

În aceste condiţii, ţinînd cont că nevoia de aparatură medicală în această perioadă este una stringentă, avînd în vedere faptul Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ a ataşat la propunerea de solicitare şi acte justificative de ordin financiar cu preţurile pentru achiziţia aparaturii medicale, acte care nu au fost depuse în data de 13-03-2020 cînd a fost dezbătută prima solicitare de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a respins solicitarea Consiliului Judetean Neamt, am propus, în calitate de prefect şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), alocarea sumei avansată iniţial, pentru achiziţionarea aparaturii medicale atît de necesară sănătăţii nemţenilor, propunere care a primit vot favorabil.

Îmi doresc ca lucrurile, din punctul de vedere a conlucrării interinstituţionale să se desfăşoare în perioada următoare într-un climat de calm, de respect şi să luăm toţi factorii implicaţi cele mai bune decizii pentru a asigura sănătatea publică a locuitorilor judeţului Neamţ. Urmare a acestei decizii, în perioada imediat următoare, Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi.

Am cerut în mod imperativ ca procedurile să fie transparente, iar banii publici să fie cheltuiţi cu responsabilitate.Am solicitat Consiliului Judetean, ca întreaga procedură de achiziţie să fie prezentată ulterior membrilor CJSU pentru o corectă informare în legătură cu cheltuirea banilor publici”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. VLAD

    17 martie 2020 at 11:24 AM

    Domnule Prefect lasati disputele politice si treceti la treaba impreuna cu acest Comitet pentru Situatii de Urgenta pe care il vad foarte numeros si de o lihamite de a face ceva util.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tablan revine la comanda IPJ Neamţ: “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele, pînă la victoria finală”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ el a cîştigat în instanţă suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit ■ “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan cu trimitere la anularea ordinului de ministru ■

Victorie în instanţă, vineri, 5 iunie, pentru comisarul şef Paul Tablan, fost comandat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a decis suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit de la comandă. Sentinţa fiind executorie, rezultă că, după publicarea minutei, Tablan trebuie să revină la şefia Inspectoratului.

“Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan, referindu-se la faptul că va mai dura pînă va obţine anularea ordinului de ministru de interne prin care a fost destituit.

Reamintim că Paul Tablan a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu, dar şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, prin comisarul care l-a înlocuit în funcţie, Neculai Catană.

Alături de aceştia calitate de pîrît în dosar o are şi Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care nu a mai prelungit certificatul lui Tablan, iar în lipsa acestuia a pierdut funcţia de conducere.

Practica judiciară a arătat că ORNISS nu are obligaţia de a-şi motiva decizia nici măcar în faţa instanţei de judecată, însă dacă acest lucru se va întîmpla Tablan ar afla de ce a rămas fără documentul în lipsa căruia a fost demis.

Reamintim că Paul Tablan a fost demis după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic imputabil la iveală. Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care se reînnoieşte din patru la patru ani şi permite accesul la informaţiile clasificate. Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Iată însă că ofiţerul a avut parte de o primă victorie în instanţă şi se poate întoarce pe funcţia de pe care a fost destituit după o poveste “cusută cu aţă albă”.

Citește știrea

Actualitate

Liber la picnic şi la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd de vineri, 5 iunie, conducerea Primăriei şi a CSM au decis accesul romaşcanilor în zona de picnic ■ cei care închiriază foişoarele vor trebui să respecte o serie de norme sanitare ■

Una din măsurile de relaxare stabilite de conducerea Primăriei Roman e şi cea legată de deschiderea sezonului  2020 pentru Zona de Picnic din cadrul Complexului Sportiv şi de Agrement Moldova. ”Zona de picnic va funcţiona după următorul program: luni-joi, între orele 9 şi 21 şi vinerea şi duminica între orele 9 şi 23. Taxa de intrare pentru accesul în zona de picnic este de 30 de lei pentru patru ore în zona foişoarelor mici şi de 45 lei, pentru patru ore în zona foişoarelor mari. Trebuie ştiut că  taxa include accesul la utilităţi şi grătar.

După expirarea celor 4 ore, în cazul în care utilizatorii doresc prelungirea duratei, plata se va face cu ora, la tariful de 8lei/oră pentru foişoarele mici şi 12lei/oră pentru foişoarele mari. Durata se calculează de la ora predării efective a foişorului, iar predarea acestuia se face pe baza actului de identitate al utilizatorului.

În conformitate cu normele legale în vigoare, se recomandă, în prealabil, programarea telefonică  la următoarele numere: 0233.278.333 sau 0786.450.754. CSM Roman recomandă păstrarea distanţei sociale atît în interiorul foişoarelor, cît şi în exterior. Reamintim faptul că fiecare foişor dispune de două mese, astfel încît să nu se creeze aglomerări”, a precizat Constantin Cudalb, director al CSM Roman.

Acesta a precizat şi faptul că în contextul pandemiei de COVID 19, persoana care solicită rezervarea unui foişor va lăsa ca date de contact numărul de telefon şi numele/prenumele persoanei care a cerut rezervare. Romaşcanii sînt rugaţi  să respecte regulile de igienă şi să se conformeze normelor legale în vigoare , respectiv a Ordinului  nr. 966/1.809/105/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspîndirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor. Romaşcanilor li se mai recomandă  şi să urmeze instrucţiunile afişate în locuri vizibile publicului în zona de picnic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: 350.000 de lei pentru finanţări nerambursabile

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat că pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor de interese pentru comunitate este alocată suma de 350.000 de lei. Proiectele pot fi depuse pînă pe data de 3 iulie.

“Din cauza crizei sanitare a doua sesiune de finanţare nerambursabilă pentru proiecte de interes pentru comunitate realizată în baza Legii 350/2005 a fost anulată. Pentru că din punct de vedere sanitar lucrurile merg într-o direcţie pozitivă şi cel mai probabil vor fi eliminate cea mai mare parte a restricţiilor, am decis să lansăm a treia sesiune de finanţare din acest an într-un format lărgit care să cuprindă finanţări pentru activităţi derulate în perioada august-decembrie 2020.

Astfel, pînă pe data de 3 iulie la ora 14, se pot depune la sediul Primăriei Piatra Neamţ proiecte pentru finanţări nerambursabile care să îndeplinească condiţiile prevăzute în regulament şi publicate pe site-ul www.primariapn. ro la secţiunea anunţuri. Suma alocată pentru această sesiune este de 350.000 de lei, repartizată pe 6 capitole: cultură, sport, educaţie civică, social, activităţi pentru tineret şi protecţia mediului.

Consider că este oportună şi binevenită această sesiune de finanţare ţinînd cont că se vor relua activităţile sportive, vor fi posibile unele categorii de manifestări şi să putem finanţa inclusiv acţiuni cu rol de protejare a populaţiei împotriva infectării cu noul coronavirus sau de ajutorare a persoanelor vulnerabile”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending