Contactează-ne

Administrație

Neamţ: REVOLTĂTOR – “Alba, neagra” cu banii pentru aparatură medicală?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul anunţă că CJ renunţă la solicitarea de alocare a celor 500.000 de euro ■ pînă acum Comitetul de Situaţii de Urgenţă era acuzat că a votat împotrivă ■ acum s-a votat favorabil ■ “Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi”, spune prefectul ■ aşteptăm clarificări de la CJ ■

În plină pandemie de coronavirus, în plină stare de urgenţă, la Neamţ se întîmplă lucruri halucinante. Consiliul Judeţean a anunţat zilele trecute că are 500.000 de euro pentru a cumpăra aparatură medicală şi că pentru a o achiziţiona în procedură de urgenţă are nevoie de un vot în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La o primă şedinţă votul a fost împotrivă pentru că lipseau acte justificative din punct de vedere financiar. De la prefectul de Neamţ, George Lazăr, aflăm acum că a fost convocată ieri o nouă şedinţă a CJSU, pe aceeaşi temă, dar că înainte de dezbatere, reprezentantul CJ a anunţat că renunţă la solicitarea alocării fondurilor. Nu ştim motivele, aşteptăm şi solicităm explicaţii de la reprezentanţii CJ.

Pînă atunci, mai menţionăm că prefectul de Neamţ a mai afirmat că s-a dat totuşi un vot favorabil pentru achiziţionarea aparaturii şi “Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi”. Vă prezentăm declaraţia prefectului:

“Am convocat pe 16.03.2020 un nou Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care am discutat despre oportunitatea achiziţiei de aparatură medicală în regim de urgenţă pentru Spitalul Judeţean Neamţ. Aşa cum am anunţat, îmi doresc ca perioada următoare să fie dominată de calm, înţelepciune, echilibru şi, mai ales, solidaritate. Sănătatea nemţenilor nu are culoare politică, iar cine poate pune umărul să ajute, este binevenit.

Orgoliile nu-şi au rostul, retorica faţă de modul de adresare şi raportările la ieşirile publice ale unor persoane pălesc în faţa interesului comun: sănătatea nemţenilor. În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) eram pregătiţi să analizăm solicitarea de alocare a sumei de aproximativ 500.000 de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală necesară în această perioadă. Surprinzător, înainte de dezbatere, din motive inexplicabile, Consiliul Judeţean Neamţ, cel care a înaintat această propunere, a anunţat că renunţă la solicitarea alocării fondurilor prin vocea domnului Conachi Doru, persoana împuternicită chiar de preşedintele Consiliului Judeţean.

În aceste condiţii, ţinînd cont că nevoia de aparatură medicală în această perioadă este una stringentă, avînd în vedere faptul Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ a ataşat la propunerea de solicitare şi acte justificative de ordin financiar cu preţurile pentru achiziţia aparaturii medicale, acte care nu au fost depuse în data de 13-03-2020 cînd a fost dezbătută prima solicitare de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a respins solicitarea Consiliului Judetean Neamt, am propus, în calitate de prefect şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), alocarea sumei avansată iniţial, pentru achiziţionarea aparaturii medicale atît de necesară sănătăţii nemţenilor, propunere care a primit vot favorabil.

Îmi doresc ca lucrurile, din punctul de vedere a conlucrării interinstituţionale să se desfăşoare în perioada următoare într-un climat de calm, de respect şi să luăm toţi factorii implicaţi cele mai bune decizii pentru a asigura sănătatea publică a locuitorilor judeţului Neamţ. Urmare a acestei decizii, în perioada imediat următoare, Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi.

Am cerut în mod imperativ ca procedurile să fie transparente, iar banii publici să fie cheltuiţi cu responsabilitate.Am solicitat Consiliului Judetean, ca întreaga procedură de achiziţie să fie prezentată ulterior membrilor CJSU pentru o corectă informare în legătură cu cheltuirea banilor publici”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. VLAD

    17 martie 2020 at 11:24 AM

    Domnule Prefect lasati disputele politice si treceti la treaba impreuna cu acest Comitet pentru Situatii de Urgenta pe care il vad foarte numeros si de o lihamite de a face ceva util.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Biruri ceva mai mari, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ impozitele şi taxele locale au fost indexate cu rata inflaţiei de anul trecut, adică vor fi mai mari cu 3,8%

Tîrgnemţenii vor plăti, în 2021, sume cu 3,8% mai mari în contul birurilor locale. Consiliul Local a hotărît, în şedinţa din 20 noiembrie, indexarea impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei pe 2019, comunicată de Institutul Naţional de Statistică.

Aceeaşi majorare va fi aplicată şi în ce priveşte chiriile şi redevenţele pentru imobilele aparţinînd domeniului public şi privat al oraşului, precum şi taxa de intervenţie pe domeniul public şi privat. Proiectele propuse de conducerea primăriei s-au aflat în dezbatere publică şi au putut fi studiat de cei interesaţi atît la sediul administraţiei publice locale, cît şi la adresa de internet www.primariatgneamt.ro, la rubrica Dezbateri publice – Proiecte de hotărîre supuse dezbaterii publice.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local au mai fost încă 10 proiecte de hotărîre, două avînd legătură cu rectificări bugetare ce au urmărit alocarea sumelor restante aferente lunii septembrie, pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, în condiţiile în care nu s-au primit de la Guvern fondurile cu această destinaţie.

A mai fost cerut un aviz de principiu în vederea vînzării unui teren situat în strada Mihail Kogălniceanu, aparţinînd domeniului privat al oraşului. A fost vorba despre o solicitare primită de la o familie care şi-a manifestat intenţia de a cumpăra o suprafaţă de 14,22 mp concesionată în faţa geamului apartamentului.

Participanţii la întrunire au avut de desemnat şi doi membri supleanţi în Consiliul de Administraţie al spitalului, în urma votului secret fiind aleşi consilierii Vasile Dron şi Maria Raicu. Membrii titulari, respectiv Maria Vrînceanu şi Ana Acsintoae, fuseseră deja stabiliţi într-o şedinţă anterioară. La un alt punct s-a acordat un aviz pentru renovarea unui spaţiu închiriat de un specialist ORL, după care s-a decis componenţa unor comisii ale Consiliului Local.

Astfel, din Comisia mixtă pentru spaţii cu altă destinaţie vor face parte Ana Acsintoae, Maria Raicu şi Gheorghe Vartic, iar din Comisia de Siguranţa Circulaţiei, Dragoş Andoni, Ovidiu Timişescu şi Gheorghe Vartic. A fost aprobat şi proiectul E- school call center, cu bugetul aferent, destinat elevilor din ciclul primar, în contextul învăţămîntului on-line. Undă verde a primit şi evenimentul on-line Cutia lui Moş Crăciun, ce urmăreşte promovarea tradiţiilor de iarnă.

Citește știrea

Actualitate

Zona Roman, unde se ia curentul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ compania Delgaz Grid continuă întreruperile zilnice de energie electric în Roman şi diverse localităţi ■ acestae se fac în scopul efectuării unor lucrări de mentenanţă în instalaţiile electrice ■

Formaţia de lucru Roman a companiei DelGaz Grid a comunicat programul întreruperilor programate de energie electrică pentru săptămâna 23-27 noiembrie 2020.

Decizia de sistare a furnizării curentului electric este motivată de lucrările de mentenanţă care se vor executa în echipamentele de distribuţie a energiei. Luni, 23 noiembrie, în intervalul orar 8.30-16.30 energia electrică va fi întreruptă în comuna Gherăeşti, în zona punctelor de transformare 1 şi ale PT2, PT3 Teţcani.

În aceeaşi zi, între orele 8.30 şi 16.30 curentul electric va fi interupt în comuna Săbăoani, în zona PT 1, 2, 6, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18 şi 20, dar şi în comuna Gherăeşti la PT1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 şi 12. Marţi, 24 noiembrie, energia electrică va fi întreruptă în municipiul Roman, în zona PT 42, din strada Miron Costin şi PT 2 Roman,în strada Petru Rareş.

Miercuri, 25 noiembrie, între orele 8.30-16.30 energia electrică va fi sistată în comuna Săbăoani, în zona PT3, 4, 5, 8, 14, 19 şi 21. În aceeaşi zi şi în acelaşi interval orar curentul electric va fi întrerupt în comuna Cordun, în zona PT1, 2, 3, 15, 16, 23, 24 Pildeşti, dar şi în comuna Pînceşti, în zona PT 1.

Joi, 26 noiembrie, între orele 9 şi 16 romaşcanii care locuiesc în zona PT 7, PT 65 pe strada Ştefan cel Mare şi pe Aleea Plopilor, în zona Ocolitoarei Est nu vor avea energie electrică.

Vineri, 27 noiembrie, între orele 8.30-16.30 energia electrică va fi întreruptă în comuna Săbăoani, în zona PT 6, 9, 13 Traian şi în comuna Cordun în zona PT 7,18 Cordun. Comunicatul este semnat de şeful Del Gaz Grid Roman, ing.Vasile Viorel Băbuţă, care poate fi contactat la telefon 0748/882454 şi care îşi cere scuze pentru disconfortul provocat de programul de întreruperi consumatorilor ce nu vor avea energie electrică la datele comunicate.

Citește știrea

Actualitate

Romanul continuă demersurile de trecere la ApaVital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ poziţia primarului Leonard Achiriloaei este aceeaşi cu a predecesorului său ■ Leonard Achiriloaei susţine că ApaServ are alocate în noul masterplan doar 7% fonduri de investiţii pentru Roman, sumă mult prea mică faţă de nevoile reale ■

De la preluarea mandatului de primar al municipiului Roman, Leonard Achiriloaei a avut şi o întîlnire cu noua conducerea a companiei ApaServ, care a încercat să-l determine pe noul edil şef să renunţe la decizia predecesorului său, Lucian Micu, de a ieşi din ADI Aqua Neamţ şi a pleca la ApaVital Iaşi, asta înainte ca Lucian Micu să fi sărit „în barca” PSD.

„Am primit hotărîrea de aprobare a retragerii noastre din ADI Aqua Neamţ, urmînd a materializa demersurile de ieşire a Romanului şi de trecere la ApaVital Iaşi. Am avut între timp şi o întîlnire cu cei din conducerea companiei ApaServ Neamţ, care ne-au informat despre faptul că s-a încheiat un nou contract de asistenţă tehnică cu masterplanul întocmit. Există un nou contractant.

Ei doresc încheierea unui nou masterplan şi pe zona Roman. La această întîlnire ni s-a cerut să rămînem la ApaServ, dar avînd în vedere hotărîrea consiliului local de desprindere a Romanului de compania de la Neamţ şi de trecere la ApaVital, ne menţinem decizia de plecare la Iaşi. Am discutat la această întîlnire despre valorile investiţiei care urmează a fi făcute, care sînt de aproximativ 210 milioane euro, valoarea pentru Roman urmînd a fi de 15 milioane de euro, adică aproximativ 7%, ceea ce nu e o sumă insuficientă pentru nevoile Romanului”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Acesta susţine că în cazul în care Romanul va trece la ApaVital există un program consistent de investiţii pentru perioada 2021-2027, în infrastructura de apă şi canalizare a Romanului, care va rezolva mult mai multe probleme decît în situaţia în care Romanul ar rămîne la ApaServ.

Citește știrea

Trending