Contactează-ne

Administrație

Neamţ: REVOLTĂTOR – “Alba, neagra” cu banii pentru aparatură medicală?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul anunţă că CJ renunţă la solicitarea de alocare a celor 500.000 de euro ■ pînă acum Comitetul de Situaţii de Urgenţă era acuzat că a votat împotrivă ■ acum s-a votat favorabil ■ “Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi”, spune prefectul ■ aşteptăm clarificări de la CJ ■

În plină pandemie de coronavirus, în plină stare de urgenţă, la Neamţ se întîmplă lucruri halucinante. Consiliul Judeţean a anunţat zilele trecute că are 500.000 de euro pentru a cumpăra aparatură medicală şi că pentru a o achiziţiona în procedură de urgenţă are nevoie de un vot în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La o primă şedinţă votul a fost împotrivă pentru că lipseau acte justificative din punct de vedere financiar. De la prefectul de Neamţ, George Lazăr, aflăm acum că a fost convocată ieri o nouă şedinţă a CJSU, pe aceeaşi temă, dar că înainte de dezbatere, reprezentantul CJ a anunţat că renunţă la solicitarea alocării fondurilor. Nu ştim motivele, aşteptăm şi solicităm explicaţii de la reprezentanţii CJ.

Pînă atunci, mai menţionăm că prefectul de Neamţ a mai afirmat că s-a dat totuşi un vot favorabil pentru achiziţionarea aparaturii şi “Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi”. Vă prezentăm declaraţia prefectului:

“Am convocat pe 16.03.2020 un nou Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care am discutat despre oportunitatea achiziţiei de aparatură medicală în regim de urgenţă pentru Spitalul Judeţean Neamţ. Aşa cum am anunţat, îmi doresc ca perioada următoare să fie dominată de calm, înţelepciune, echilibru şi, mai ales, solidaritate. Sănătatea nemţenilor nu are culoare politică, iar cine poate pune umărul să ajute, este binevenit.

Orgoliile nu-şi au rostul, retorica faţă de modul de adresare şi raportările la ieşirile publice ale unor persoane pălesc în faţa interesului comun: sănătatea nemţenilor. În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) eram pregătiţi să analizăm solicitarea de alocare a sumei de aproximativ 500.000 de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală necesară în această perioadă. Surprinzător, înainte de dezbatere, din motive inexplicabile, Consiliul Judeţean Neamţ, cel care a înaintat această propunere, a anunţat că renunţă la solicitarea alocării fondurilor prin vocea domnului Conachi Doru, persoana împuternicită chiar de preşedintele Consiliului Judeţean.

În aceste condiţii, ţinînd cont că nevoia de aparatură medicală în această perioadă este una stringentă, avînd în vedere faptul Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ a ataşat la propunerea de solicitare şi acte justificative de ordin financiar cu preţurile pentru achiziţia aparaturii medicale, acte care nu au fost depuse în data de 13-03-2020 cînd a fost dezbătută prima solicitare de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a respins solicitarea Consiliului Judetean Neamt, am propus, în calitate de prefect şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), alocarea sumei avansată iniţial, pentru achiziţionarea aparaturii medicale atît de necesară sănătăţii nemţenilor, propunere care a primit vot favorabil.

Îmi doresc ca lucrurile, din punctul de vedere a conlucrării interinstituţionale să se desfăşoare în perioada următoare într-un climat de calm, de respect şi să luăm toţi factorii implicaţi cele mai bune decizii pentru a asigura sănătatea publică a locuitorilor judeţului Neamţ. Urmare a acestei decizii, în perioada imediat următoare, Consiliul Judeţean Neamţ are obligaţia de a se ocupa de toate procedurile legale pentru achiziţia acestei aparaturi.

Am cerut în mod imperativ ca procedurile să fie transparente, iar banii publici să fie cheltuiţi cu responsabilitate.Am solicitat Consiliului Judetean, ca întreaga procedură de achiziţie să fie prezentată ulterior membrilor CJSU pentru o corectă informare în legătură cu cheltuirea banilor publici”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. VLAD

    17 martie 2020 at 11:24 AM

    Domnule Prefect lasati disputele politice si treceti la treaba impreuna cu acest Comitet pentru Situatii de Urgenta pe care il vad foarte numeros si de o lihamite de a face ceva util.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Cel mai bun asistent social din România – angajat al DGASPC Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Diana Lungu a obținut în cadrul Galei Excelenței în Asistență Socială premiul pentru cel mai bun asistent social al anului 2019

Diana Lungu, asistent social în cadrul Complexului de Servicii Romanița Roman aflat în subordinea DGASPC Neamț, a fost desemnată cel mai bun asistent social al anului 2019 în cadrul Galei Naționale a Excelenţei în Asistenţă Socială – ediția a VII-a, care a avut loc la Ateneul Român, luni, 14 iunie.

Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în martie 2020, când urmau a fi premiați profesioniștii anului 2019, dar izbucnirea pandemiei a dus la amânarea acestuia. Organizatorii au făcut tot posibilul ca în 2021 să reia tradiția galei cu scopul de a promova și aprecia activitatea asistenților sociali și a colaboratorilor fideli ai domeniului. În aceste condiții, nominalizările la premiile făcute anul trecut au rămas valabile și anul acesta, Gala Excelenței dorind să-i recompenseze astfel pe cei mai buni profesioniști din domeniu, cărora pandemia le-a răpit bucuria de a-și vedea munca răsplătită cu premii.

„Organizarea acestui eveniment de marcă al profesiei în context pandemic a fost semnalul că viața merge mai departe, că lumea poate fi mai bună prin aportul de netăgăduit al asistenților sociali și că noi toți putem renaște precum pasărea Phoenix. Asistența socială a fost unul dintre domeniileafectate de pandemie, chintesența acestuia fiind apropierea, zâmbetul, interacțiunea directă…

În ciuda acestor dificultăți, colegii noștri și-au îndeplinit misiunea cu profesionalism iar premierea nominalizaților a fost simbolul speranței și al continuității. Suntem onorați că avem astfel de colegi și colaboratori și le suntem recunoscători tuturor pentru eforturile și sacrificiile făcute în slujba celor aflați în dificultate“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Sucursala Neamț a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România a nominalizat la începutul anului trecut o serie de profesioniști și colaboratori din domeniu care au promovat și sprijinit asistența socială nemțeană pe parcursul anului 2019. Dintre aceștia, în urma voturilor exprimate la începutul anului 2020, au intrat în cursa pentru premii 7 asistenți sociali din diverse domenii de activitate, 4 dintre ei fiind angajați ai DGASPC Neamț. De asemenea, DAS Piatra Neamț a intrat în cursa pentru instituția anului în domeniul asistenței sociale, reușind în final să obțină marele premiu.

Diana Lungu, din cadrul DGASPC Neamț, a fost unul dintre cei 3 finaliști nominalizați la categoria Asistentul Social al Anului 2019, alături de doi specialiști din Sibiu și Mehedinți. În urma voturilor și a portofoliului profesional, colega noastră a obținut marele premiu, cea mai râvnită distincție a unui asistent social la nivel național.

„Premiul obținut de colega noastră Diana Lungu este onorant și motivant totodată. Reprezintă recompensa dedicării și profesionalismului ei, a implicării și mai ales, a dorinței de a fi mereu în sprijinul semenilor săi. Diana este un om cald, empatic, generos, permanent preocupat de dezvoltarea sa profesională. Suntem foarte mândri de munca și efortul ei,ca de altfel, ale întregii noastre echipe. Asistența socială nu este doar o profesie, este o vocație iar colegii noștri demonstrează în fiecare zi acest lucru. Le mulțumim fiecăruia în parte pentru că sunt alături de oameni și pentru că își onorează misiunea profesională“, a declarat Mirela Negruș, președintele Sucursalei Neamț a Colegiului Național al Asistenţilor Sociali din România și director general adjunct al DGASPC Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Jandarmi nemţeni decoraţi de US Army şi MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba de două cadre de la Jandarmeria Neamţ, Savin Ionel şi Condurache Nicolae Răzvan ■ distincţiile au fost acordate pentru misiunea internaţională a Alianţei Nord Atlantice din Afganistan ■ cei doi subofiţeri au fost decoraţi cu „The Army Achievement Medal“ şi „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne“ ■

De-a lungul timpului, de când România participă, în contextul obligaţiilor ce-i revin ca stat membru în Alianţa Nord Atlantică, cu trupe în teatrele de operaţii militare din diverse zone ale lumii, cadre din structurile Ministerului Apărării Naţionale sau Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au remarcat în aceste misiuni.

Printre ultimii care şi-au agăugat numele pe această listă sînt şi doi subofiţeri de la Inspectoratul judeţean de Jandarmi Neamţ. Este vorba despre plutonierii adjutanţi Savin Ionel şi Condurache Nicolae Răzvan, care au fost decoraţi cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale“ şi „The Army Achievement Medal“, conferită de United States Army.

Totul în cadrul unei ceremonii oficiale, care a fost organizată pe data de 25 mai 2021, la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Bucureşti. „În semn de înaltă apreciere a activităţii desfăşurate ca membri ai echipei de securitate în cadrul misiunii internaţionale NATO Resolute Support – Afganistan, în perioada 22 august 2018 – 01 martie 2019, plutonierii adjutanţi Savin Ionel şi Condurache Nicolae Răzvan au fost decoraţi de către Armata Statelor Unite ale Americii cu medalia «The Army Achievement Medal».

În acelaşi context, pentru contribuţia deosebită la susţinerea şi promovarea intereselor naţionale în cadrul Alianţei Nord Atlantice în Afganistan, le-a fost acordată «Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale», înmînată de domnul ministru Lucian Bode“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

„Participarea la această misiune a fost o provocare, dar şi o dovadă a pregătirii profesionale, a dăruirii şi a spiritului de sacrificiu, testîndu-ne astfel rezistenţa psihică dar şi fizică“, a declarat plutonier adjutant Condurache Nicolae Răzvan, cînd s-a întors acasă, în luna martie 2019, după prima lui misiune internaţională în ţara asiatică menţionată. Nu i-a fost teamă pentru că ştia unde se duce, dar nu i-a fost nici uşor.

Timp de cîteva luni, aflat într-un mediu ostil, cu gîndul la familie, fetiţa lui avînd doar 1 an şi 5 luni la plecarea în misiunea din Afganistan, întreaga experienţă a fost o continuă provocare date fiind condiţiile dure de lucru şi starea de alertă permanentă.

Cei doi jandarmi nemţeni au fost selectaţi în urma unor „filtre“ extrem de riguroase şi au făcut parte din Contingentul 10 de jandarmi români care au participat în perioada 22 august 2018 – 1 martie 2019, la misiunea NATO Resolute Support. Pe parcursul întregii misiuni NATO ei au fost „Guardian Angel“, echipa de securitate pentru adviserii români. Practic s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă pază şi protecţie pentru jandarmii români, de la plecarea din bază pînă la instituţia unde se făcea consilierea şi înapoi.

Adviserii se ocupau de instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii şi ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire. Pentru modul exemplar de executare a serviciului şi pentru rezultatele obţinute, ambii s-au întors acasă şi cu medalia „Non – Article 5 NATO Medal“, iar ulterior au fost decoraţi cu distincţiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român“ şi „Îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate“ în anul 2019, „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război“ în anul 2020.

Plutonier adjutant Savin Ionel a mai participat în perioada mai – noiembrie 2012, la Misiunea Alianţei Nord Atlantice de Instruire din Afganistan (NTM-A), în calitate de instructor al Forţelor de Poliţie Afgane. Totodată, a fost decorat cu distincţiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român“ în anul 2012 şi medalia „Bărbăţie şi credinţă, clasa III“ în anul 2015. Ambii subofiţeri au fost încadraţi din sursă externă, în anul 2007 în cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil Neamţ.

Citește știrea

Trending