Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: La pensiunea Lostriţa, artă plastică din nou pe simeze

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pot fi admirate lucrări semnate de Emil Ungureanu şi Iarina Ungureanu, tată şi fiică ■ „În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul“, spune criticul Emil Nicolae ■ Iarina a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general ■

Pensiunea Lostriţa, una situată pe malul Lacului Izvoru Muntelui în zona Grozăveşti, comuna Hangu, găzduieşte de cîteva zile expoziţia de artă a doi artişti plastici, pictorul nemţean Emil Ungureanu – cretă & estompă şi Iarina Ungureanu – acuarelă, de altfel tată şi fiică.

Cei doi artişti nu se află la prima acţiune în care îşi etalează fructul actului artistic propriu, chiar stabilimentul menţionat găzduindu-i şi anii trecuţi. Întîlnirea şi dialogul cu iubitorii de artă descinşi la Pensiunea Lostriţa într-un număr relativ mare, a avut loc într-o după-amiază de la sfîrşitul săptămînii trecute, mai exact sîmbătă, 22 februarie.

Printre cei care au răspuns invitaţiei organizatorilor s-a aflat şi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, cel care avea să facă şi oficiul de prezentator al creaţiei şi personalităţii celor doi creatori ce-şi au obîrşia în oraşul de sub poale de baraj.

Galeria lucrărilor expuse de această dată de către artiştii plastici s-a dovedit a fi unitară prin tehnica abordată, dar şi prin paleta coloristică ori siguranţa tuşei. „Ne aflăm în lumea personajelor expuse pe simeze, aici în spaţiul primitor al Pensiunii Lostriţa. De data aceasta expun artiştii plastici Emil Ungureanu, un pictor cunoscut publicului iubitor de artă şi fiica sa, Iarina Ungureanu, o adolescentă pentru care acuarela nu mai este un secret.

Emil Ungureanu este un excepţional psiholog şi un bun portretist, fapt care ne copleşeşte şi ne opreşte în faţa fiecărui personaj, pentru că opera sa vorbeşte o altă limbă, ne spune o altă poveste, fiecare personaj are o altă privire, un zîmbet şi o altă înţelepciune. Referitor la vîrsta creatorilor, aceasta nu contează, doar creaţia lor şi modul în care este receptată opera sa de public.

În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul.

Deci avem de-a face cu o expoziţie foarte bună şi din cîte am aflat, la Pensiunea Lostriţa fiind expusă doar o parte din opera sa, autorul putînd oricînd să expună într-o galerie sau într-un muzeu. Oricum evenimentul este foarte important şi felicit administraţia acestei pensiuni pentru generozitatea sa, în condiţiile în care sălile de muzeu sînt închise şi cultura adevărată necesită a fi promovată“, a spus printre altele Emil Nicolae, care s-a declarat mulţumit de exponatele ambilor artişti, domnia-sa făcînd cunoştinţă tot în calitate de prezentator în urmă cu trei ani la expoziţia de la Sestry Art Galeery Piatra Neamţ.

Invitat la vorbă, pictorul bicăjean Emil Ungureanu a mulţumit vorbitorilor, gazdelor şi tuturor participanţilor, adresîndu-le calde cuvinte de mulţumire şi dîndu-le celor interesaţi explicaţii pe tema lucrărilor sale. Asta pe parcursul a cîteva ceasuri, întîlnirea de la pensiunea de pe malul lacului de acumulare aducînd prin tot ceea ce a presupus a veritabil cenaclu artistic.

La rîndul său, Iarina Ungureanu a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui său, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general. „Vă mulţumesc pentru că aţi venit la expoziţia mea şi a Iarinei şi mi-aduc aminte că în urmă cu mai mulţi ani criticul de artă, Valentin Ciucă, mi-a spus că cea mai frumoasă lucrare a mea este fiica mea Iarina, care iată astăzi (sîmbătă, 22 februarie – n.r.) a ieşit la rampă spunînd poveştile în maniera ei artistică şi care sigur va avea o evoluţie bună“, a declarat Emil Ungureanu, mîndru de „comportamentul“ artistic al fiicei sale.

Artistul plastic este cunoscut publicului bicăjean prin expoziţia de pictură şi sculptură găzduită de Muzeul de Istorie Bicaz, în urmă cu ceva timp. Mai trebuie spus şi faptul că a expus parte din opera sa şi la manifestări de gen organizate la Bucureşti şi Paris. Format la şcoala ieşeană de artă, avînd specialitatea sculptură, Emil Ungureanu s-a dedicat cu precădere picturii în ulei şi creion, impresionînd publicul prin forţa tuşei, a culorii şi prin minuţiozitatea creionării portretului. Expoziţia de la Pensiunea Lostriţa poate fi vizionată de către cei interesaţi pînă pe data de 23 martie 2020.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Mesaj de condoleanţe pentru o poliţistă decedată la doar 39 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a transmis un mesaj de comdoleanţe pentru o poliţistă care a plecat la cele veşnice la vârsta de doar 39 de ani:

“Inspectoratul de Poliție Județean Neamț deplânge stingerea fulgerătoare din viață, la doar 39 de ani, a colegei noastre, agent șef adjunct de poliție Checheriță Harabagiu Claudia Clara din cadrul Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț care, la data de 3 aprilie 2020, a trecut în neființă.

 

Pe această cale aducem un ultim omagiu celei care a fost o bună colegă, iar trecerea sa în neființă reprezintă o mare pierdere pentru colectivul din care făcea parte și lasă în inimile noastre sentimente de mare tristețe și regrete.

 

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și exprimăm profunda compasiune pentru pierderea suferită.

 

Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bărbat mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit de pompierii nemţeni într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, vineri seara, 3 aprilie, în localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti.

“Prin apel la 112, în jurul orei 21.25, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Vădurele, comuna Cîndești. La locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri  cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea primului echipaj (redirecționat de la Borlești, unde încheiase o misiune de stingere a unui incendiu de vegetație uscată) incendiul se manifesta generalizat”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ, în momentul declanşării intervenţiei. Cîteva zeci de minute mai tîrziu a fost anunţat faptul că incendiul a fost localizat, iar în locuinţă a fost găsită o persoană decedată.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ îl acuză pe preşedintele CJ că vrea să dea un “tun financiar” de milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Arsene îşi doreşte o şedinţă de îndată pentru a aloca fonduri pentru un spital mobil COVID-19 ■ valoarea proiectului ar fi de 17,6 milioane de euro ■ prefectul de Neamţ afirmă că un astfel de spital ar costa doar 10,2 milioane de euro ■ “diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene?”, întreabă George Lazăr ■

Acuze grave formulate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, la adresa preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Cel din urmă a anunţat că îşi doreşte convocarea unei şedinţe de CJ în care să fie alocate fonduri pentru construirea în regim de urgenţă a unui Spital Mobil Covid-19, care să deservească populaţia din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău.

“Voi convoca de îndată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pentru a aloca fondurile necesare construirii în regim de urgență, a Spitalului Mobil COVID-19, care va deservi populația din județele Neamț, Iași și Bacău.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională.

Cele trei județe vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest.

Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului”, a publicat Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook.

Replica lui George Lazăr a venit puţin mai tîrziu sub forma unui atac extrem de dur. “Văd că m-aţi ascultat domnule preşedinte Arsene, v-aţi conformat în decizia de a schimba managerul Spitalului Judeţean Neamţ. Oricum rămîne o mare realizare pentru dumneavoastră, dar şi dezamăgire pentru judeţul Neamţ, să schimbaţi directorii de la Spitalul Judeţean la două săptămîni, pe bandă rulantă, după ce tot dumneavoastră îi anunţati, îi instalaţi şi vă lăudaţi cu competenţele lor.

De data asta vă cer să ascultaţi din nou şi să nu greşiţi în acţiunile dumneavoastră, pentru că e mare păcat să risipiţi banii publici ai nemţenilor, pentru că nu sînt ai dumneavoastră de acasă. Vreţi cu orice preţ să daţi un tun financiar de aproximativ 17,6 milioane de euro şi asta nu e bine domnule Arsene. Se pare că atunci cînd vine vorba de bani, dumneavoastră nu mai ţineţi cont de nimic, nici de starea de urgenţă, nici de sănătatea publică a cetăţenilor şi nici de cheltuirea responsabilă a banului public.

Vreţi să faceţi un spital modular cu 17,6 milioane de euro în condiţiile în care acest spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb şi întreabă foarte mulţi cetăţeni, diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene? Şi vă ataşăm şi oferte de preţ ca să fie pe înţelesul oricui.. Vă cer să nu risipiţi banii comunităţii pe invenţii financiare ale dumneavoastră şi cel mai bine, dacă tot vreţi să investiţi în sănătate, faceţi acest efort financiar pentru Spitalul Neamţ – pentru dotări cu aparatură medicală, echipamente de protecţie, sisteme de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive care lipsesc şi sînt de maximă necesitate. Nu vă ocupaţi în această perioadă de artificii financiare, fiţi eficient în cheltuirea banului public”, scrie, tot pe Facebook, prefectul de Neamţ.

Nu ştim cine are dreptate şi nici nu e datoria noastră de jurnalişti să dăm dreptate unuia sau altuia. Un lucru e cert: de spitale avem nevoie acum mai mult decît oricînd, însă ar trebui ca instituţiile statului să vegheze foarte atent la cheltuielile care se fac în această perioadă sub “umbrela” stării de urgenţă. Aşteptăm şi o eventuală replică a preşedintelui CJ Neamţ, dar mai ales aşteptăm o poziţie clară a instituţiilor care ne pot spune dacă se pregăteşte sau nu un tun financiar.

Citește știrea

Trending