Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: La pensiunea Lostriţa, artă plastică din nou pe simeze

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pot fi admirate lucrări semnate de Emil Ungureanu şi Iarina Ungureanu, tată şi fiică ■ „În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul“, spune criticul Emil Nicolae ■ Iarina a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general ■

Pensiunea Lostriţa, una situată pe malul Lacului Izvoru Muntelui în zona Grozăveşti, comuna Hangu, găzduieşte de cîteva zile expoziţia de artă a doi artişti plastici, pictorul nemţean Emil Ungureanu – cretă & estompă şi Iarina Ungureanu – acuarelă, de altfel tată şi fiică.

Cei doi artişti nu se află la prima acţiune în care îşi etalează fructul actului artistic propriu, chiar stabilimentul menţionat găzduindu-i şi anii trecuţi. Întîlnirea şi dialogul cu iubitorii de artă descinşi la Pensiunea Lostriţa într-un număr relativ mare, a avut loc într-o după-amiază de la sfîrşitul săptămînii trecute, mai exact sîmbătă, 22 februarie.

Printre cei care au răspuns invitaţiei organizatorilor s-a aflat şi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, cel care avea să facă şi oficiul de prezentator al creaţiei şi personalităţii celor doi creatori ce-şi au obîrşia în oraşul de sub poale de baraj.

Galeria lucrărilor expuse de această dată de către artiştii plastici s-a dovedit a fi unitară prin tehnica abordată, dar şi prin paleta coloristică ori siguranţa tuşei. „Ne aflăm în lumea personajelor expuse pe simeze, aici în spaţiul primitor al Pensiunii Lostriţa. De data aceasta expun artiştii plastici Emil Ungureanu, un pictor cunoscut publicului iubitor de artă şi fiica sa, Iarina Ungureanu, o adolescentă pentru care acuarela nu mai este un secret.

Emil Ungureanu este un excepţional psiholog şi un bun portretist, fapt care ne copleşeşte şi ne opreşte în faţa fiecărui personaj, pentru că opera sa vorbeşte o altă limbă, ne spune o altă poveste, fiecare personaj are o altă privire, un zîmbet şi o altă înţelepciune. Referitor la vîrsta creatorilor, aceasta nu contează, doar creaţia lor şi modul în care este receptată opera sa de public.

În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul.

Deci avem de-a face cu o expoziţie foarte bună şi din cîte am aflat, la Pensiunea Lostriţa fiind expusă doar o parte din opera sa, autorul putînd oricînd să expună într-o galerie sau într-un muzeu. Oricum evenimentul este foarte important şi felicit administraţia acestei pensiuni pentru generozitatea sa, în condiţiile în care sălile de muzeu sînt închise şi cultura adevărată necesită a fi promovată“, a spus printre altele Emil Nicolae, care s-a declarat mulţumit de exponatele ambilor artişti, domnia-sa făcînd cunoştinţă tot în calitate de prezentator în urmă cu trei ani la expoziţia de la Sestry Art Galeery Piatra Neamţ.

Invitat la vorbă, pictorul bicăjean Emil Ungureanu a mulţumit vorbitorilor, gazdelor şi tuturor participanţilor, adresîndu-le calde cuvinte de mulţumire şi dîndu-le celor interesaţi explicaţii pe tema lucrărilor sale. Asta pe parcursul a cîteva ceasuri, întîlnirea de la pensiunea de pe malul lacului de acumulare aducînd prin tot ceea ce a presupus a veritabil cenaclu artistic.

La rîndul său, Iarina Ungureanu a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui său, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general. „Vă mulţumesc pentru că aţi venit la expoziţia mea şi a Iarinei şi mi-aduc aminte că în urmă cu mai mulţi ani criticul de artă, Valentin Ciucă, mi-a spus că cea mai frumoasă lucrare a mea este fiica mea Iarina, care iată astăzi (sîmbătă, 22 februarie – n.r.) a ieşit la rampă spunînd poveştile în maniera ei artistică şi care sigur va avea o evoluţie bună“, a declarat Emil Ungureanu, mîndru de „comportamentul“ artistic al fiicei sale.

Artistul plastic este cunoscut publicului bicăjean prin expoziţia de pictură şi sculptură găzduită de Muzeul de Istorie Bicaz, în urmă cu ceva timp. Mai trebuie spus şi faptul că a expus parte din opera sa şi la manifestări de gen organizate la Bucureşti şi Paris. Format la şcoala ieşeană de artă, avînd specialitatea sculptură, Emil Ungureanu s-a dedicat cu precădere picturii în ulei şi creion, impresionînd publicul prin forţa tuşei, a culorii şi prin minuţiozitatea creionării portretului. Expoziţia de la Pensiunea Lostriţa poate fi vizionată de către cei interesaţi pînă pe data de 23 martie 2020.

Actualitate

Şantaj şi camătă la jocuri de noroc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei fraţi au fost duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă ■ au avut loc nouă percheziţii, fiind indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■ mai multe persoane au fost aduse la audieri ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau inducerea în eroare a organelor judiciare ■

Anchetatorii, poliţişti şi procurori, au descins la Roman, pe 23 noiembrie 2020 şi au reţinut cîţiva dintre membrii unei grupări, care desfăşurau activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jicurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie.

La finalul anchetei, au fost reţinute patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, avînd vîrste între 37 şi 50 de ani. La instanţă, cu propunere de arestare preventivă, au ajuns numai bărbaţii. Este vorba de fraţii Tănase, Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, Sorin, de 42 de ani şi Aurel, de 50 de ani. Totul a început în prima zi a acestei săptămîni, cînd au descins la Roman poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate din Neamţ dar şi cei ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii DIICOT din cadrul Serviciului Teritorial Neamţ.

Asta pentru că se fac cercetări într-un dosar penal cu acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare la persoanele bănuite. În urma activităţilor, au fost indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2017, şase persoane, din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, din Roman, ar fi oferit bunuri (alimentare şi altele), precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. „Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse.

Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor. Un număr de şase persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Neamţ, iar patru din acestea au fost reţinute. În faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă au ajuns doar fraţii Tănase.

Rămîne de văzut ce vor stabili magistraţii în acest caz. La activităţi au participat poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman şi jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ şi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Bacău „Alexandru cel Bun”. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române.

Citește știrea

Actualitate

Se caută soluţii pentru Secţia ATI de la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ prefectul George Lazăr a anunţat prezenţa în judeţ a unei echipe de la Fundaţia Dăruieşte viaţă ■ acest ONG cunoscut este dispus să construiască la Piatra Neamţ o secţie modulară ATI ■

Prefectul George Lazăr a făcut luni, 23 noiembrie, cîteva precizări referitoare la prezenţa în Neamţ a unui grup de specialişti de la Fundaţia Dăruieşte viaţă, dispuşi să sprijine Spitalul Judeţean în vedere amenajării unei secţii ATI, care să înlăture efectele tragediei din 14 octombrie, cînd au murit în urma unui incendiu, 10 persoane.

„În cursul zilei de luni, 23 septembrie, a ajuns la Piatra Neamţ o delegaţie din partea Fundaţiei Dăruieşte viaţa, o echipă mare, în frunte cu doamna Oana Ghiorghiu cu care am vorbit, zilnic, săptămîna trecută. O echipă de experţi şi arhitecţi s-a deplasat împreună cu reprezentantul ISU Neamţ, colonelul Mihai Mitrea, la Spitalul Judeţean şi împreună cu directorul DSP, Radu Firăstrău şi medici epidemiologi, pentru a analiza situaţia.

Au fost de faţă şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ. A fost vizitat spaţiul de la Nefromed unde exista propunerea relocării Secţiei ATI. Se caută însă şi alte soluţii. Cei de la Dăruieşte viaţa au identificat şi un alt spaţiu, în curtea spitalului, acolo unde se face acum triajul epidemiologic şi unde se apreciază că ar putea fi realizată, într-o primă fază, o structură modulară. I-am asigurat pe cei de la acest ONG că vor avea sprijinul tuturor instituţiilor deconcentrate pentru a se grăbi rezolvarea problemei Secţiei ATI.

Deşi noua conducere a spitalului a dat asigurări să vor putea fi montate opt paturi, în care poate funcţiona imediat ATI, s-a ajuns la concluzia că o parte din echipamente sînt rămase la etajul al II-lea, unde se desfăşoară ancheta Parchetului General. S-a luat legătura şi cu Ministerul Sănătăţii şi se aşteaptă sprijin de la un om de afaceri important, care ar putea ajuta şi el cu echipamente pentru amenjarea secţiei ATI la etajul IV“, a precizat prefectul George Lazăr.

Acesta a spus că DSP a dat aviz de principiu pentru şase paturi la etajul IV şi două la UPU. În cursul zilei de 24 noiembrie, conform declaraţiilor conducerii Spitalului Judeţean erau aşteptate de la Spitalul de la Leţcani cîteva ventilatoare şi injectomate.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala online a diminuat infecţiile cu coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că decizia Guvernului de a se ţine cursuri online în întrega ţară a fost una bună, care a determinat ca să se evite explozia îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2 mai ales în rîndul celor 9000 de elevi navetişti. „De remarcat că nu există schimbări majore în evoluţia îmbolnăvirilor cu coronavirus, în ultimele două săptămîni.

De la începutul pandemiei şi pînă acum s-au îmbolnăvit 44 de copii, niciunul în ultimele două săptămîni, ceea ce demostrează faptul că măsura trecerii în online a învăţămîntului a fost una cît se poate de corectă, pentru că sursa principală de infectare o reprezintă transportul în comun.

Nu uitaţi că 9.000 de elevi fac naveta la liceu cu autobuzele, care sînt principalul mijloc de transmitere comunitară. În ceea ce priveşte numărul de cadre didactice infectate, trebuie menţionat că de la începutul pandemiei şi pînă în prezent au fost 54, dintre care opt în ultimele două săptămîni, printre care mă număr şi eu.

S-au mai îmbolnăvit patru cadre din rîndul personalului auxiliar şi 11 de la personalul nedidactic. Şi aici nu s-a schimbat nimic de la intrarea în scenariul online“, a declarat inspectorul Obreja, la conferinţa de presă din data de 23 noiembrie.

Citește știrea

Trending