Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Invitaţie la „băi de pădure“, de Ziua Europeană a Parcurilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ îndemnul vine din partea echipei Romsilva - Parcul Natural Vînători Neamţ ■ Ziua Europeană a Parcurilor se sărbătoreşte pe 24 mai, sloganul de anul acesta făcînd trimitere la importanţa ariilor protejate pentru sănătatea oamenilor ■ pe perioada stării de alertă sînt permise drumeţiile în natură, în grupuri restrînse ■

Pe 24 mai se sărbătoreşte Ziua Europeană a Parcurilor, iar sloganul de anul acesta este =ParksForHealth, evidenţiind importanţa ariilor protejate pentru menţinerea sănătăţii oamenilor.

În acest context, echipa Romsilva – Parcul Natural Vînători-Neamţ a lansat nemţenilor o invitaţie la „băi de pădure“, insitînd asupra puterii vindecătoare a naturii. Date fiind restricţiile impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei generate de noul tip de coronavirus, la Parcul Vînători nu se pot organiza activităţi cu public, ca în anii precedenţi. În schimb, sînt permise drumeţiile.

Conform actelor normative în vigoare, pe perioada stării de alertă sînt permise activităţile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vînătoarea, pescuitul şi altele asemenea, care se desfăşoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.

„În prezent, peste 50% din populaţia României locuieşte în zone urbane şi oamenii petrec din ce în ce mai puţin timp în natură. Mai mult ca oricînd, este nevoie de un efort concertat pentru a aduce natura în oraşe şi a ne duce pe noi în natură. Cum mai bine de 80% din suprafaţa Parcului Natural Vînători Neamţ este acoperită cu pădure, vă sugerăm ca în această perioadă să încercaţi «băile de pădure».

Nu vă gîndiţi la ceva complicat, ajunge doar să faceţi scurte plimbări prin pădure, cu singura condiţie ca atenţia să nu vă fie distrasă de telefon sau alte dispozitive electronice, astfel încît să vă puteţi concentra pe a simţi, auzi, gusta, mirosi şi atinge ceea ce vă înconjoară. «Băile de pădure“ ne ajută să redevenim beneficiari ai puterii vindecătoare a naturii, fiind asociate cu crearea unei stări de bine, atît mentale cît şi fizice, cauzate de reducerea producţiei de hormoni cauzatori de stress, întărirea sistemului imunitar, scăderea tensiunii etc“, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vînători, precizînd faptul că Ziua Europeană a Parcurilor se sărbătoreşte în fiecare an, începînd cu 1999.

Tot de la sursa citată am aflat şi alte detalii despre acest subiect, cum ar fi faptul că, din punct de vedere istoric, încă din Evul Mediu au fost adoptate unele măsuri juridice referitoare la protejarea unor specii, a pădurilor sau a unor cursuri de apă. Conceptul de parc naţional a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, unde, în 1864 avea să fie aprobată înfiinţarea primei rezervaţii naturale în Valea Yosemite, alcătuită dintr-un arboret multisecular de arbori gigantici Sequoia.

În 1872 s-a înfiinţat primul parc naţional din lume, Parcul Naţional Yellowstone, protejat şi administrat de guvernul federal american în beneficiul şi pentru bucuria oamenilor. Rînd pe rînd, şi în alte state au apărut primele parcuri naţionale: Australia (1879), Hot Springs Rezervation – Canada (1885), Rezervaţia de animale Sabi, acum Parcul Naţional Banff, în Africa de Sud(1898).

În Europa, primul parc naţional s-a înfiinţat în Suedia, în 1909, ulterior au apărut şi în România(1935), Franţa(1963), Germania(1970), Ungaria(1973). Iniţial, primele parcuri, precum Yellowstone, s-au înfiinţat cu scopul de a se opri orice fel de exploatare a resurselor naturale, interzicîndu-se exploatarea pădurilor, vînătoarea, mineritul, dar şi activităţile comunităţilor indigene şi a celor locale, considerîndu-se că rolul ariilor protejate este de a păstra şi a nu folosi resursele naturale.

Această concepţie clasică a început să se schimbe spre sfîrşitul secolului XX. „Concepţia modernă subliniază necesitatea de a se recunoaşte şi promova rolul multiplu al ariilor protejate. Acestea trebuie să garanteze şi să permită conservarea biodiversităţii prin menţinerea în perimetrul ariilor protejate a unor specii şi ecosisteme în starea lor naturală sau foarte apropiată de cea naturală, fără a se interzice în totalitate utilizarea naţională a unor resurse, permiţîndu-se astfel dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

Mişcarea ecologistă pare să ducă lucrurile mai departe decît constituirea ariilor protejate, unii dintre activişti pretinzînd că personalitatea juridică nu este doar un apanaj uman, ci al tuturor fiinţelor, care simt durere, sînt conştiente de sine ori au abilitatea de a comunica, incluzînd aici şi plantele. Efectele acestei abordări nu au întîrziat să apară, astfel că din 2008 Constituţia Ecuadorului tratează Pachamama (Mama Pămînt) ca pe o entitate legală, în 2009 ONU l-a declarat pe preşedintele Boliviei World Hero of Mother Earth, iar în 2012, Noua Zeelandă a acordat statutul de persoană juridică unei ape curgătoare.

Rîul Whanganui, al treilea ca lungime din Noua Zeelandă, a devenit astfel primul rîu din istoria omenirii căruia un tribunal i-a acordat «legal personhood» adică personalitate juridică! Cum pînă în 2050 se estimează că populaţia planetei va ajunge la nouă miliarde, nevoia de a avea arii protejate este mai mare ca oricînd. Pe o planetă din e în ce mai aglomerată, nu doar creşterea suprafeţei ariilor protejate este soluţia.

Managementul efectiv şi echitabil, creşterea eficienţei ariilor protejate, asigurarea conectivităţii lor, protecţia peisajelor marine şi terestre, resuscitarea valorilor culturale şi spirituale asociate ariilor protejate, toate acestea reprezintă soluţii pentru un posibil vitor sustenabil al societăţii umane“, a conchis Sebastian Cătănoiu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending