Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Invitaţie la „băi de pădure“, de Ziua Europeană a Parcurilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ îndemnul vine din partea echipei Romsilva - Parcul Natural Vînători Neamţ ■ Ziua Europeană a Parcurilor se sărbătoreşte pe 24 mai, sloganul de anul acesta făcînd trimitere la importanţa ariilor protejate pentru sănătatea oamenilor ■ pe perioada stării de alertă sînt permise drumeţiile în natură, în grupuri restrînse ■

Pe 24 mai se sărbătoreşte Ziua Europeană a Parcurilor, iar sloganul de anul acesta este =ParksForHealth, evidenţiind importanţa ariilor protejate pentru menţinerea sănătăţii oamenilor.

În acest context, echipa Romsilva – Parcul Natural Vînători-Neamţ a lansat nemţenilor o invitaţie la „băi de pădure“, insitînd asupra puterii vindecătoare a naturii. Date fiind restricţiile impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei generate de noul tip de coronavirus, la Parcul Vînători nu se pot organiza activităţi cu public, ca în anii precedenţi. În schimb, sînt permise drumeţiile.

Conform actelor normative în vigoare, pe perioada stării de alertă sînt permise activităţile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vînătoarea, pescuitul şi altele asemenea, care se desfăşoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.

„În prezent, peste 50% din populaţia României locuieşte în zone urbane şi oamenii petrec din ce în ce mai puţin timp în natură. Mai mult ca oricînd, este nevoie de un efort concertat pentru a aduce natura în oraşe şi a ne duce pe noi în natură. Cum mai bine de 80% din suprafaţa Parcului Natural Vînători Neamţ este acoperită cu pădure, vă sugerăm ca în această perioadă să încercaţi «băile de pădure».

Nu vă gîndiţi la ceva complicat, ajunge doar să faceţi scurte plimbări prin pădure, cu singura condiţie ca atenţia să nu vă fie distrasă de telefon sau alte dispozitive electronice, astfel încît să vă puteţi concentra pe a simţi, auzi, gusta, mirosi şi atinge ceea ce vă înconjoară. «Băile de pădure“ ne ajută să redevenim beneficiari ai puterii vindecătoare a naturii, fiind asociate cu crearea unei stări de bine, atît mentale cît şi fizice, cauzate de reducerea producţiei de hormoni cauzatori de stress, întărirea sistemului imunitar, scăderea tensiunii etc“, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vînători, precizînd faptul că Ziua Europeană a Parcurilor se sărbătoreşte în fiecare an, începînd cu 1999.

Tot de la sursa citată am aflat şi alte detalii despre acest subiect, cum ar fi faptul că, din punct de vedere istoric, încă din Evul Mediu au fost adoptate unele măsuri juridice referitoare la protejarea unor specii, a pădurilor sau a unor cursuri de apă. Conceptul de parc naţional a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, unde, în 1864 avea să fie aprobată înfiinţarea primei rezervaţii naturale în Valea Yosemite, alcătuită dintr-un arboret multisecular de arbori gigantici Sequoia.

În 1872 s-a înfiinţat primul parc naţional din lume, Parcul Naţional Yellowstone, protejat şi administrat de guvernul federal american în beneficiul şi pentru bucuria oamenilor. Rînd pe rînd, şi în alte state au apărut primele parcuri naţionale: Australia (1879), Hot Springs Rezervation – Canada (1885), Rezervaţia de animale Sabi, acum Parcul Naţional Banff, în Africa de Sud(1898).

În Europa, primul parc naţional s-a înfiinţat în Suedia, în 1909, ulterior au apărut şi în România(1935), Franţa(1963), Germania(1970), Ungaria(1973). Iniţial, primele parcuri, precum Yellowstone, s-au înfiinţat cu scopul de a se opri orice fel de exploatare a resurselor naturale, interzicîndu-se exploatarea pădurilor, vînătoarea, mineritul, dar şi activităţile comunităţilor indigene şi a celor locale, considerîndu-se că rolul ariilor protejate este de a păstra şi a nu folosi resursele naturale.

Această concepţie clasică a început să se schimbe spre sfîrşitul secolului XX. „Concepţia modernă subliniază necesitatea de a se recunoaşte şi promova rolul multiplu al ariilor protejate. Acestea trebuie să garanteze şi să permită conservarea biodiversităţii prin menţinerea în perimetrul ariilor protejate a unor specii şi ecosisteme în starea lor naturală sau foarte apropiată de cea naturală, fără a se interzice în totalitate utilizarea naţională a unor resurse, permiţîndu-se astfel dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

Mişcarea ecologistă pare să ducă lucrurile mai departe decît constituirea ariilor protejate, unii dintre activişti pretinzînd că personalitatea juridică nu este doar un apanaj uman, ci al tuturor fiinţelor, care simt durere, sînt conştiente de sine ori au abilitatea de a comunica, incluzînd aici şi plantele. Efectele acestei abordări nu au întîrziat să apară, astfel că din 2008 Constituţia Ecuadorului tratează Pachamama (Mama Pămînt) ca pe o entitate legală, în 2009 ONU l-a declarat pe preşedintele Boliviei World Hero of Mother Earth, iar în 2012, Noua Zeelandă a acordat statutul de persoană juridică unei ape curgătoare.

Rîul Whanganui, al treilea ca lungime din Noua Zeelandă, a devenit astfel primul rîu din istoria omenirii căruia un tribunal i-a acordat «legal personhood» adică personalitate juridică! Cum pînă în 2050 se estimează că populaţia planetei va ajunge la nouă miliarde, nevoia de a avea arii protejate este mai mare ca oricînd. Pe o planetă din e în ce mai aglomerată, nu doar creşterea suprafeţei ariilor protejate este soluţia.

Managementul efectiv şi echitabil, creşterea eficienţei ariilor protejate, asigurarea conectivităţii lor, protecţia peisajelor marine şi terestre, resuscitarea valorilor culturale şi spirituale asociate ariilor protejate, toate acestea reprezintă soluţii pentru un posibil vitor sustenabil al societăţii umane“, a conchis Sebastian Cătănoiu.

Actualitate

Moş Crăciun îşi face tabăra la Tarcău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Veste bună pentru localnicii din Tarcău, dar nu numai: Moş Crăciun îşi va face anul acesta tabăra la Tarcău.

“Complicele” Moşului este organizaţia non-guvernamentală Victoria Tarcău, alături de Ansamblul Florile Tarcăului și Primaria comunei Tarcău.

Deja pregătirile au început şi “spiriduşii” Moşului au început montarea căsuţelor, a caruselului şi a bradului.

Vor fi colinde, datini și obiceiuri, târg cu fel și fel de minunății pentru Crăciun, turtă dulce, cadouri și nenumărate surprize are Moșul pentru toți participanţii, mici și mari.

Toţi cei care îşi doresc să îl întâlnească pe Moş Crăciun şi pe ajutoarele sale sunt aşteptaţi,  începând cu 6 Decembrie de la orele 14.00, să se bucure împreună, seară de seară, de apropierea Sfintelor Sărbători de iarna, de nașterea Pruncului Sfânt!

Citește știrea

Actualitate

Piatra-Neamț – Piatra lui Crăciun devine Tărâmul Moșului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mai sunt 10 zile! Pe 8 decembrie se deschide Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moșului, evenimentul cu cel mai mare Brad de Crăciun din Moldova.

Anul acesta aducem la Piatra-Neamț atmosfera sărbătorilor de iarnă inspirați din istoria orașului nostru. În urmă cu 591 de ani, domnitorul Alexandru cel Bun menționează „o casă a lui Crăciun de la Piatra”, prima atestare documentară a orașului nostru. În secolul al XV-lea, așezarea noastră este cunoscută  ca „Piatra lui Crăciun”.

 

Primarul Andrei Carabelea: „Pentru Crăciunul din acest an am pregătit un eveniment inspirat din istoria orașului, prin care să creăm atmosfera poveștilor, a copilăriei și a farmecului de odinioară al sărbătorilor: Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moșului. Parcul Central va deveni în perioada 8 decembrie – 8 ianuarie ținutul luminilor și al personajelor de basm, un sat al Moșului cu activități pentru toate vârstele, pentru toți pietrenii. Cred că nimic nu poate fi comparat cu bucuria pe care o trăim în preajma sărbătorilor și tocmai de aceea am gândit un concept inedit, diferit de ce am avut până acum, păstrând frumoasele tradiții, care să aducă în centrul orașului elemente de sărbătoare de care să ne bucurăm cu toții.”

 

Tărâmul Moșului își va deschide porțile în seara de 8 decembrie, la ora 18:00, când va fi pornit și iluminatul de sărbători din Parcul Central și Curtea Domnească, dar și sutele de luminițe din Bradul de Crăciun.

 

Foișorul din Parcul Central se va transforma în căsuța lui Moș Crăciun, unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14:00, până seara târziu la ora 20:00. Cu ajutorul spiridușilor, vom organiza ateliere, jocuri și concursuri pentru copii zilnic, iar toți participanții vor fi răsplătiți pentru spontaneitate, îndemânare și curaj. Și pentru că decembrie este luna dorințelor, am pregătit lângă foișor Cutia cu Dorințe, unde cei mici (și cei mari) vor putea să-i lase Moșului o scrisoare.

 

Sărbătorile n-ar fi aceleași fără bucate fin alese. Pe aleile din Parcul Central veți găsi feluri de mâncare potrivite pentru toate gusturile: de la preparate tradiționale și dulciuri până la vinul fiert aromat care să ne încălzească în serile friguroase de iarnă. Decorațiunile de sărbători vor avea și ele căsuțe rezervate, unde producători locali își vor prezenta cele mai frumoase ornamente pentru acest sfârșit de an.

 

În fiecare seară, începând cu ora 18:00, ne vor încânta artiști locali, de la cluburile de copii și ansamblurile folclorice din Piatra-Neamț, cu spectacole de colinde și povești de sărbători pe scena pregătită chiar în centrul Parcului. Pentru serile de Crăciun am pregătit spectacole surpriză.

Însă cea mai mare surpriză, și la propriu și la figurat, va fi bradul de Crăciun de la Curtea Domnească, cel mai impresionant brad pe care l-am avut la Piatra-Neamț până acum, înalt de 20 de metri.

 

Buna dispoziție va fi completată la Curtea Domnească și de cel mai frumos patinoar, unde am pregătit o surpriză pentru premianții din anul școlar 2021 – 2022: toți elevii care au încheiat anul școlar cu media 10 vor avea acces nelimitat.

 

Suntem siguri că anul acesta se vor face cele mai frumoase poze de sărbători la Piatra-Neamț și probabil și cele mai multe din România, dacă vor avea hashtag-ul #PiatraluiCraciun, iar dacă vreți să împărtășiți cu noi bucuria: pe Facebook @Municipiul Piatra-Neamt și Instagram @piatraneamt_city.

 

Sărbători Fericite!

Citește știrea

Actualitate

Din nou bâlci la alegerile de la „banca“ pensionarilor. Se pare că ele vor fi contestate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la funcția de președinte al instituției au candidat cinci persoane ■ a primit 33 de voturi maiorul Ioan Stoica și 32 inginerul Mircea Anton ■ concurență mare a fost și pentru a fi membru în Comitetul director ■

Desfășurate în aceeași atmosferă tensionată, alegerile de la CARP Roman, care au durat peste 5 ore, sunt departe de a limpezi apele tulburi de la această instituție, una angrenată de nouă ani de litigii. Pe 28 iulie 2022, Judecătoria Roman a hotărât să desemneze trei pensionari ca membri ai Consiliului Director, pentru un mandat de 6 luni, cu scopul convocării adunării generale a asociației pentru alegerea președintelui, a membrilor Consiliului Director și a Comisiei de cenzori.

Cei trei desemnați, Eugen Pătrașcu, Vasile Rusu și Costel Rotariu s-au deplasat în comune pentru desemnarea delegaților în baza normei de reprezentare de 1 la 200. Pentru Roman, alegerea delegaților s-a făcut prin întâlniri la sediul Clubului pensionarilor.  În urma acestor ședințe au fost aleși 108 delegați, din care 103 au participat la vot. Pentru funcția de președinte s-au înscris Dan Furduescu (inginer), Anca  Popovici (economist), Ioan Antoci (preot), Ioan Stoica (maior), Mircea Anton (inginer) și Acozmei Adrian, ofițer de poliție, ulterior retras din cursă.

Și pentru Consiliul Director concurența a fost la fel de mare.  Pe listă s-au înscris nu mai puțin de 15 candidați, cap de listă fiind cei trei membri desemnați de instanță să organizeze alegerile. Cum listele delegaților au fost ținute la secret, la adunarea propriu-zisă s-a constatat că erau aleși dintre membrii activi de la două formațiuni politice, PSD și PNL. În comisia de numărare a voturilor au fost desemnați trei pensionari.

Este vorba despre Mihaela Ioan, Elena Stoian și Ioan Vieru, care au procedat la verificarea numărului de delegați cu drept de vot, pe delegație fiind trecut numărul de ordine de pe listă. Urmare a numărătorii voturilor, la funcția de președinte Ioan Stoica a obținut 33 de voturi, inginerul Mircea Anton – 32, Anca Popovici – 22, Ioan Antoci – 9 și Dan Furduescu – 3. La Consiliu Director au primit 61 de voturi Eugen Pătrașcu, 46 de voturi Vasile Rusu, 44 Costel Rotariu, 37 Ifrim Sava.

Ei ar urma să fie membri cu drepturi depline,  în condițiile în care Judecătoria Roman va valida alegerile. Ca membri supleanți au candidat și au obținut 75 voturi Aurel Constantin, 61 Gheorghe Simion și 55 Vasile Ifrim. La comisia de cenzori au obținut 75 de voturi Mariana Ioniță, Marcela Fusa – 64, Grigoruț Gheorghe – 57 de voturi, toți  fiind economiști și membri ai Corpului Experților Contabili.

Probleme au apărut în momentul în care unul din membrii comisiei de numărare a voturilor, Ioan Vieru, a refuzat să semneze procesul verbal, motivat de faptul că documentele au fost ridicate de contabila șefă, Mariana Rusu, care nu ar avea atribuții în organizarea alegerilor. „Eu am refuzat să-mi asum răspunderea în condițiile în care am observat că documentele (listele de candidați și buletinele de vot – n.r.)  au fost ridicate de contabila șefă, care nu avea atribuții legale.

După ce noi am sigilat plicurile cu buletinele de vot valide și cu cele 23 anulate, domna contabil șef și-a permis să desigileze un plic. Pe de altă parte, noi am fost foarte atenți ca să nu ajungă la vot delegați care nu se regăseau pe listele de candidați. A existat o persoană care primise o delegație de la domnul Pătrașcu, așa cum ne-a declarat, fără ca să se regăsească pe tabel. Documentul se află la mine”, a declarat  Ioan Vieru, membru în comisia de numărare a voturilor.

Candidații care au piedut alegerile declară că vor contesta alegerile, situație în care se vor relua litigiile în instanță. Miza alegerilor este în primul rând una financiară, în conturile CARP existând, numai la Banca Transilvania, 1,5 milioane de euro. În alte instituții bancare se spune că ar fi peste 10 milioane de euro. Cea de a doua miză este una politică, ținând cont de faptul că cei 23.000 de membri sunt o importantă masă de manevră electorală.

Citește știrea
Advertisement
Trending