Contactează-ne

Administrație

Neamţ: EXCLUSIVITATE În culisele ApaServ cu ex-directorul Angheluţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „ApaServ a fost sub toate guvernările o minge de ping-pong între PSD şi PNL“, spune fostul director ■ situaţia financiară gravă este cauzată de împrumuturilor bancare şi de cofinaţarea proiectelor europene ■ „Lucrurile au scăpat de sub control şi au fost duse, intenţionat, într-o zonă politică“, spune despre problema apei la Roman ■

Vlad Angheluţă, directorul general al companiei ApaServ, demis săptămîna trecută de către Consiliul de Administraţie a făcut precizări, în exclusivitate pentru Monitorul, în care explică situaţia financiară gravă a firmei şi cauzele care au dus la aceasta.

Fostul director a mai declarat că după ce va primi, în scris, decizia CA, o va ataca în instanţă, pentru că nu s-a respectat legea şi prevederile din contractul de mandat: „Aştept să văd cum este redactată această decizie, care va trebui să-mi fie comunicată, în scris, săptămîna viitoare.

După ce voi afla conţinutul, o voi contesta în instanţă. Este dreptul exclusiv al CA de a numi şi revoca directorul general, cu precizarea că acest lucru trebuie făcut în cadrul contractului de mandat, aşa prevede legea. Dacă vor fi încălcate aceste condiţii, cu siguranţă, membrii CA vor trebui să răspundă.

Ceea ce vă pot spune este faptul că, timp de doi ani şi jumătate, am lucrat exemplar cu membrii CA, într-o echipă sudată. Eu i-am informat despre absolut toate deciziile majore de management pe care urma să le iau, acestea fiind votate în unanimitate de organismul colectiv de conducere“.

Referitor la solicitarea de demitere a directorului tehnic, Gheorghe Nicolae, fost administrator public la Alexadru cel Bun, fost subprefect, Vlad Angheluţă spune că nu se putea face decît respectînd un contract de muncă.

„Sancţiunile trebuiau luate gradual, pentru ca acesta să poată fi demis. Trebuia făcută o evaluare a activităţii sale. Nu intră în atribuţiile prefectului să ceară demisia directorului tehnic, aşa cum nu intră în atribuiţiile sale de a cere demisia directorului general“, a mai susţinut sursa citată.

Cît despre criza apei de la Roman a amintit că ea a făcut obiectul analizei în două Comitete Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, una în timpul mandatului prefectului Daniela Soroceanu şi a lui George Lazăr:

„Eu apreciez că situaţia privind criza apei la Roman a fost gestionată bine de către toţi factorii implicaţi în momentul declanşării ei. Au fost paşi care s-au făcut înainte în rezolvarea ei, dar răspunsul nu se află doar la ApaServ, ci şi la alte autorităţi, inclusiv la autoritatea publică locală din Roman.

Eu cred că această criză a fost exagerată, pentru că se ştie că doar zona centrală a Romanului a fost afectată de lipsa apei, ceea ce reprezintă 10% din consumatori. Întreruperile de apă se făceau doar de la etajul al II-lea în sus, cînd erau restricţii de presiune.

În rest municipiul a avut apă. În această perioadă, toţi factorii implicaţi în partea comercială au avut sarcina de a verifica, zilnic, situaţia consumurilor, în special în instituţiile publice: şcoli, grădiniţe, spitale, unde nu au existat situaţii de întrerupere a apei. Lucrurile au scăpat de sub control şi au fost duse, intenţionat, într-o zonă politică.

Liderii politici au uitat responsabilitatea faţă de cetăţeni şi au jucat totul pe cartea politică, din păcate, exacerbînd lucrurile. Noi, la ApaServ, am ales să fim echidistanţi şi să ne facem treaba, pentru a gestiona situaţia de criză“.

Pierderile scăpate de sub control, suspiciuni de furturi

Referitor las procentul de pierderi ale apei captate şi distribuite către consumatori, Vlad Angheluţă susţine că nu pot fi precizate şi că 70% este un procent estimat.

„Gestionarea pierderilor de apă este o activitate care necesită resurse extraordinare, care nu au fost făcute în cele mai bune condiţii, iar aceste statistici urmau să se schimbe în cursul acestui an, pentru că am dispus o serie de reorganizări. În ceea ce priveşte modul în care angajaţii serviciilor tehnice şi comerciale trebuiau să cuantifice aceste pierderi fac, în premieră pentru dumneavoastră, o dezvăluire.

Avem o serie de suspiciuni, rezonabile, în ceea ce priveşte o serie de furturi de apă şi ar urma să le şi dovedim, prin controale, la o serie de consumatori, pe care îi avem în vizor.

Ex-directorul a vorbit şi despre modul în care s-a ajuns la o situaţie financiară gravă. „Ea vine şi din cauza faptului că programul european de investiţii europene nu a fost «fazat» şi a avut o importantă cotă de cofinanţare, neeligibilă a Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Acest lucru e valabil în toate sectoarele şi pe toate programele de lucru la aceste proiecte. În ultima perioadă a contractului, adică din 31 mai 2015, aceste fonduri europene s-au oprit şi atunci s-a decis ca lucrările de la Neamţ să fie continuate din sursă neeligibilă, respectiv din bugetul ApaServ.

Aici nu vorbim de pierderi, ci de bani investiţi, care puteau fi folosiţi în altă parte. E vorba de aproximativ 30 milioane lei. Trebuie însă să spunem şi altă realitate, că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, inităţii administrative Roman nu i s-a trasat nici o sarcină, în condiţiile în care Legea 51( a apei – n.r.), la articolul 8 precizează că singura entitate responsabilă pentru înfiinţarea, modernizarea şi extinderea de reţele de aducţiune şi canalizare apă şi canal e primăria.

Operatorul este doar delegat să administreze nişte bunuri. Operatorul poate, conform legii, face investiţii doar în limita unui mandat acordat prin contactul de delegare de care vorbeam. Trebuie ca populaţia să ştie că ApaServ acum achită nişte împrumuturi uriaşe la bănci, din care cauză a fost nevoită să majoreze şi preţul apei. Compania are în prezent un împrumut de 7 milioane lei şi pe un program ISPA de care a beneficiat municipiul Piatra Neamţ, credit care este plătit de tot judeţul.

Compania mai achită şi 31 milioane lei, pe programul Post Mediu, pe care îl plăteşte singură, la care, conform hotărîrii ADIAQUA Neamţ, nu contribuie nici o primărie şi nici Consiliul Judeţean, aşa cum s-a procedat în celelalte judeţe ale ţării. Este adevărat că tariful la Neamţ este de la 1 februarie de 5,25 lei metrul cub la apă şi 4,14 lei la canalizare.

El pare mai mare decît cel de la Iaşi, dar ceea ce nu s-a spus în conferinţa de presă a domnului deputat Leoreanu şi a domnului primar Micu e faptul că la costurile apei de la Iaşi se adaugă un cost al apelor pluviale, care nu există în tariful de la Neamţ“, explică Vlad Angheluţă.

Acesta apreciază că hotărîrea CL Roman de săptămîna trecută este copy-paste cu una similară din 2018, prin care se dă mandat primarului Lucian Micu să negocieze cu ApaVital.

„Plecarea de la Neamţ nu poate fi făcută decît în condiţiile stabilite de Legea 51 şi trebuie cpmunicată ApaServ şi Adi Aqua Neamţ de către Ministerul Mediului. La articolul 10 din legea amintită este stipulată clar şi modalitatea în care o primărie poate denunţa unilateral contractul de delegare a serviciilor înainte de finalizarea lui“, opinează Angheluţă.

Întrebat fiind de cauza pentru care şi preşedintele CJ, Ionel Arsene, i-a solicitat demisia acesta a spus că este în acelaşi registru politic: „ApaServ a fost sub toate guvernările o minge de ping-pong între cele două formaţiuni politice: PSD şi PNL. Niciodată nu a existat o voinţă politică de a sprijini compania în găsirea de soluţii pentru un sector strategic, cum e apa, în contextul geo-climatic de secetă excesivă pe care îl traversăm“.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. V.Vasile

    17 februarie 2020 at 8:09 AM

    Nu este bine sa te bucuri de raul altuia, ca poate ti s-a facut o nedreptate dar e bine sa gusti si dta din nedreptatile facute altora si la care ai pus umarul serios.
    Impreuna cu gasca de lipitori de acolo, ai sicanat la maxim fosta conducere si cu ce rezultate ex directore , cine o sa plateasca sutele de milioane castigate in instante, nemtenii , pt. mofturile voastre tampite de politruci ?
    A, ti-a luat locul pacala si in 2 ani nu te-ai prins ce poama este ,el, si alti ,,specialisti,, de pe acolo, sfatuitorii tai de baza ?
    Asa ca esti servit din aceiasi reteta pe care ai servit-o si dta altora …..

  2. Louisa

    17 februarie 2020 at 10:17 PM

    Cred cu tarie ca evolutia noastra se va simti cand vom face distinctia intre disputele personale si actiunea profesionala. Nu stiu ce nedreptati mentioneaza dl V. Vasile, poate ar trebui clarificate in particular. La nivel profesional, trebuie stiut ca a fost o asistenta de management, condusa de un ex director Apaserv, Iva bine cunoscut, in care strategia pierderilor de apa era o componenta importanta si care ar fi trebuit sa asigure un management adecvat acestui subiect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending