Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Absolvent de Oxford, despre pandemie şi reuşita în afaceri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Vadim Toader a terminat printre primii Universitatea Oxford ■ a inventat un algoritm pe inteligenţa artificială, care a schimbat piaţa imobiliară din Regatul Unit ■ a fost şi consultant al Guvernului Marii Britanii ■ „Va fi un şoc economic, care la un moment dat se va resimţi şi mai puternic“, prevede românul care a studiat ingineria şi managementul ■

Romaşcanii îşi amintesc cu o doză de mîndrie despre concitadinul lor, tînărul Vadim Toader, care a terminat printre primii una din cele mai prestigioase universităţi din lume, Oxford.

Nemţeanul a acceptat să vorbească, cu sinceritate, pentru Monitorul despre sine şi viaţa la vreme de pandemie. Acesta încearcă să ne explice, ceea ce pentru mulţi e un lucru inexplicabil, cum poate cineva să renunţe la o slujbă bine plătită, doar pentru a se apuca de propria afacere. Împreună cu un coleg, din Iaşi, acesta a inventat un algoritm pe inteligenţa artificială, care a schimbat piaţa imobiliară din Regatul Unit al Marii Britanii.

„În urmă cu ceva timp am decis, împreună cu un prieten, Ştefan, din Iaşi, să ne deschidem propria afacere care constă în a ajuta oamenii să-şi cumpere în Londra o locuinţă la preţuri de «primă casă».

Practic, noi am realizat un mecanism prin care oferim oamenilor împrumuturi care să le permită să-şi cumpere o locuinţă mai mare. Înainte de asta am lucrat tot în Londra, în domeniul consultanţei, la o firmă americană, unde am colaborat cu diverse bănci din Europa şi Africa şi pe care le-am consiliat în a fi mai eficiente.

Eu am studiat la Oxford ingineria şi managementul. Această perioadă de pandemie trebuie să recunosc că pentru mine e un lucru ciudat şi nu mi-am putut închipui vreodată că se va putea abate asupra omenirii întregi o asemenea apocalipsă. Aici, la Londra, tocmai se mai relaxează lucrurile şi se iese din faza «stat în casă», adică în autoizolare şi carantină.

Trebuie să vă spun că în compania noastră, din 23 martie, am intrat într-o serie de restricţii, dar din 10-15 mai autorităţile au început să relaxeze situaţia, în sensul în care se poate, de exemplu ieşi, de mai multe ori pe zi să faci sport. Au început, încet -încet să se deschidă cafenelele şi acum barurile, numai că nu poţi consuma mîncarea în interior. Sperăm să ne apriopiem, cît de cît , de ceea ce s-ar putea numi normalitate.

În Anglia, ca în mai toate ţările lumii, s-a instituit ceea ce se cheamă munca de acasă, tele- munca. Aici se estimează că va fi nevoie de scheme de ajutor de şomaj tehnic pînă în luna octombrie. Va fi un şoc economic, care la un moment dat se va resimţi şi mai puternic.

Ceea ce pot să vă spun că noi ca şi companie sîntem mai norocoşi, pentru că fiind ceva mai mici ne-am putut repede adapta situaţiei de criză. Sînt bucuros că nu am concediat pe nimeni, singura măsură luată a fost o uşoară diminuare a salariilor. Am avut norocul că înainte de criză am avut o creştere economic semnificativă, care ne permite acum să ne continuăm activitatea.

Am primit şi mai multe surse de finanţare, din nişte împrumuturi. După două luni de întrerupere a activităţii am reluat tranzacţiile imobiliare şi sîntem foarte căutaţi. Ne-a ajutat faptul că marile bănci nu mai acordă credite ipotecare pentru cei cu depozite mici. Şi în această situţie din ce în ce mai mulţi oamerni apelează la noi. Aşa se face că acum avem o cerere foarte mare de finanţare imobiliară“, a declarat Vadim Toader.

Oportunităţi în criza pandemică

Cu inteligenţa sa deosebită, Vadim Toader a ştiut să găsească oportunităţi pentru firma sa şi în starea de pandemie. El vorbeşte şi despre schimbările aduse în viaţa oamenilor de pandemia SARSS COV 2 şi despre modul în care merge propria afacere, în compania Proportunity.

Tînărul romaşcan a cucerit inima unei americance, căsătorindu-se în 2018 în România, unde a făcut o nuntă cu toate tradiţiile locale, inclusiv furatul miresei. Soţia lui Vadim lucrează într-o mare bancă internaţională. E încredinţat că parşiva de pandemie va schimba mult lumea, modul oamenilor de a trăi şi că omul, pe viitor, va învăţa să preţuiască mai mult viaţa în simplitatea ei, dînd un asemenea exemplu. „De curînd, am sărbătorit împlinirea a 30 de ani de viaţă.

Fiind în perioada de restricţii, m-am bucurat enorm că am putut să-mi petrec ziua de naştere făcînd şase ture de parc. Sînt sigur că această experienţă a omenirii va schimba şi managementul companiilor aşa încît, în curînd, oamenii nu vor mai merge la birou decît cîteva zile (două-trei) urmînd ca restul activităţii să o desfăşoare de acasă, ceea ce va avea avantajul că va putea ca familia să fie mai unită şi lumea să poată supraveghea mai bine copiii.

Acest lucru va duce şi la diminuarea nevoii de spaţii de birouri, care rînd pe rînd vor fi transformate în locuinţe. După această pandemie oamenii au descoperit şi plăcerea de a locui cît mai departe de agitaţia metropolei“, a mai spus Vadim Toader. Mai trebuie spus că el a intrat, în urmă cu cîţiva ani, în atenţia guvernului britanic, care l-a trimis să reprezinte Anglia la tîrgurile de inovaţie din Statele Unite.

N-a trecut mult timp şi investitorii au început să le dea milioane de lire celor doi tineri români, ca să aibă acces la programul lor. Pe tînărul romaşcan îl întristează doar faptul că această pandemie a produs şi schimbări în rău ale omenirii, care în ultima vreme a început să vadă în cel de alături un potenţial transmiţător de boală. Dar lui Vadim îi place să descopere partea bună şi frumoasă a lucrurilor.

Advertisement








Trending