Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Absolvent de Oxford, despre pandemie şi reuşita în afaceri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Vadim Toader a terminat printre primii Universitatea Oxford ■ a inventat un algoritm pe inteligenţa artificială, care a schimbat piaţa imobiliară din Regatul Unit ■ a fost şi consultant al Guvernului Marii Britanii ■ „Va fi un şoc economic, care la un moment dat se va resimţi şi mai puternic“, prevede românul care a studiat ingineria şi managementul ■

Romaşcanii îşi amintesc cu o doză de mîndrie despre concitadinul lor, tînărul Vadim Toader, care a terminat printre primii una din cele mai prestigioase universităţi din lume, Oxford.

Nemţeanul a acceptat să vorbească, cu sinceritate, pentru Monitorul despre sine şi viaţa la vreme de pandemie. Acesta încearcă să ne explice, ceea ce pentru mulţi e un lucru inexplicabil, cum poate cineva să renunţe la o slujbă bine plătită, doar pentru a se apuca de propria afacere. Împreună cu un coleg, din Iaşi, acesta a inventat un algoritm pe inteligenţa artificială, care a schimbat piaţa imobiliară din Regatul Unit al Marii Britanii.

„În urmă cu ceva timp am decis, împreună cu un prieten, Ştefan, din Iaşi, să ne deschidem propria afacere care constă în a ajuta oamenii să-şi cumpere în Londra o locuinţă la preţuri de «primă casă».

Practic, noi am realizat un mecanism prin care oferim oamenilor împrumuturi care să le permită să-şi cumpere o locuinţă mai mare. Înainte de asta am lucrat tot în Londra, în domeniul consultanţei, la o firmă americană, unde am colaborat cu diverse bănci din Europa şi Africa şi pe care le-am consiliat în a fi mai eficiente.

Eu am studiat la Oxford ingineria şi managementul. Această perioadă de pandemie trebuie să recunosc că pentru mine e un lucru ciudat şi nu mi-am putut închipui vreodată că se va putea abate asupra omenirii întregi o asemenea apocalipsă. Aici, la Londra, tocmai se mai relaxează lucrurile şi se iese din faza «stat în casă», adică în autoizolare şi carantină.

Trebuie să vă spun că în compania noastră, din 23 martie, am intrat într-o serie de restricţii, dar din 10-15 mai autorităţile au început să relaxeze situaţia, în sensul în care se poate, de exemplu ieşi, de mai multe ori pe zi să faci sport. Au început, încet -încet să se deschidă cafenelele şi acum barurile, numai că nu poţi consuma mîncarea în interior. Sperăm să ne apriopiem, cît de cît , de ceea ce s-ar putea numi normalitate.

În Anglia, ca în mai toate ţările lumii, s-a instituit ceea ce se cheamă munca de acasă, tele- munca. Aici se estimează că va fi nevoie de scheme de ajutor de şomaj tehnic pînă în luna octombrie. Va fi un şoc economic, care la un moment dat se va resimţi şi mai puternic.

Ceea ce pot să vă spun că noi ca şi companie sîntem mai norocoşi, pentru că fiind ceva mai mici ne-am putut repede adapta situaţiei de criză. Sînt bucuros că nu am concediat pe nimeni, singura măsură luată a fost o uşoară diminuare a salariilor. Am avut norocul că înainte de criză am avut o creştere economic semnificativă, care ne permite acum să ne continuăm activitatea.

Am primit şi mai multe surse de finanţare, din nişte împrumuturi. După două luni de întrerupere a activităţii am reluat tranzacţiile imobiliare şi sîntem foarte căutaţi. Ne-a ajutat faptul că marile bănci nu mai acordă credite ipotecare pentru cei cu depozite mici. Şi în această situţie din ce în ce mai mulţi oamerni apelează la noi. Aşa se face că acum avem o cerere foarte mare de finanţare imobiliară“, a declarat Vadim Toader.

Oportunităţi în criza pandemică

Cu inteligenţa sa deosebită, Vadim Toader a ştiut să găsească oportunităţi pentru firma sa şi în starea de pandemie. El vorbeşte şi despre schimbările aduse în viaţa oamenilor de pandemia SARSS COV 2 şi despre modul în care merge propria afacere, în compania Proportunity.

Tînărul romaşcan a cucerit inima unei americance, căsătorindu-se în 2018 în România, unde a făcut o nuntă cu toate tradiţiile locale, inclusiv furatul miresei. Soţia lui Vadim lucrează într-o mare bancă internaţională. E încredinţat că parşiva de pandemie va schimba mult lumea, modul oamenilor de a trăi şi că omul, pe viitor, va învăţa să preţuiască mai mult viaţa în simplitatea ei, dînd un asemenea exemplu. „De curînd, am sărbătorit împlinirea a 30 de ani de viaţă.

Fiind în perioada de restricţii, m-am bucurat enorm că am putut să-mi petrec ziua de naştere făcînd şase ture de parc. Sînt sigur că această experienţă a omenirii va schimba şi managementul companiilor aşa încît, în curînd, oamenii nu vor mai merge la birou decît cîteva zile (două-trei) urmînd ca restul activităţii să o desfăşoare de acasă, ceea ce va avea avantajul că va putea ca familia să fie mai unită şi lumea să poată supraveghea mai bine copiii.

Acest lucru va duce şi la diminuarea nevoii de spaţii de birouri, care rînd pe rînd vor fi transformate în locuinţe. După această pandemie oamenii au descoperit şi plăcerea de a locui cît mai departe de agitaţia metropolei“, a mai spus Vadim Toader. Mai trebuie spus că el a intrat, în urmă cu cîţiva ani, în atenţia guvernului britanic, care l-a trimis să reprezinte Anglia la tîrgurile de inovaţie din Statele Unite.

N-a trecut mult timp şi investitorii au început să le dea milioane de lire celor doi tineri români, ca să aibă acces la programul lor. Pe tînărul romaşcan îl întristează doar faptul că această pandemie a produs şi schimbări în rău ale omenirii, care în ultima vreme a început să vadă în cel de alături un potenţial transmiţător de boală. Dar lui Vadim îi place să descopere partea bună şi frumoasă a lucrurilor.

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Actualitate

Arhitectul şef nu mai vrea funcţia, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Iulian Negru renunţă la funcţie, începînd cu data de 8 martie ■ primăriei va organiza concurs de ocupare a postului ■

Una din deciziile care au luat prin surprindere conducerea municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul este aceea prin care ultimul arhitect şef, Iulian Negru, a anunţat decizia de a pleca din funcţie.

„Începînd cu data de 8 martie încetează contractul de muncă al domnului Iulian Negru, urmare a solicitării dumnealui. E un moment dificil pentru Direcţia de Urbanism, avînd în vedere complexitatea şi multitudinea activităţilor pe acest palier. Am stabilit împreună cu Serviciul de Resurse Umane declanşarea cît mai rapidă a unui concurs, astfel încît să puteam avea cît mai curînd un nou architect şef. Dumnealui este al treilea architect care ocupă această funcţie, după Revoluţie. Înaintea sa au funcţionat pe acest post Ioan Iorga şi Ana Maria Alexe“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Arhitectul Iulian Negru a ţinut să precizeze faptul că nu este vorba despre o demisie, în sensul cunoscut al demersului juridic, ci de o decizie luată într-un moment în care îşi doreşte să „să se ocupe de proiecte personale“. „Este vorba de o decizie de plecare pentru a-mi rezolva o serie de probleme pesonale.

Aş putea reveni după o perioadă, dacă îmi voi rezolva problemele. Funcţia de architect şef e una foarte importantă şi eu m-am străduit să schimb mentalităţile despre dezvoltarea comunităţii. Din punctul meu de vedere am contribuit la acest lucru şi oraşul arată bine. Am avut multe satisfacţii şi obiectivul asupra căruia mi-am pus amprenta s-a numit Roman. Sper ca locul meu să fie ocupat de un architect tînăr, dispus să se afirme“, a declarat Iulian Negru.

Acesta susţine că va continua proiectele personale, legate de „Şcoala de arte plastice“ pe care a demarat-o în urmă cu cîţiva ani, sprijinind tinerele talente să se afirme. Iulian Negru este căsătorit şi are trei copiii. Unele surse susţin că plecarea acestuia ar ţine mai degrabă de faptul că nu ar fi „rezonat“ cu o serie de cerinţe, ţinînd cont că a fost numit în funcţie în vremea ex-primarului Lucian Ovidiu Micu.

Pe de altă parte, aceleaşi surse susţin faptul că nu a dorit niciodată să „se lege de glie“, în sensul în care nu a vrut să dea concurs pentru ocuparea funcţiei, aici fiind nevoie să devină funcţionar public cu viza Agenţiei Funcţionarilor Publici. Dacă în primărie pentru această funcţie remuneraţia e de vreo 4.000 de lei, în privat un architect poate cîştiga de cîteva ori mai mult.

Citește știrea

Trending