Contactează-ne

Actualitate

Judecătorii nemţeni, despre munca lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un magistrat nemţean analizează încărcătura de dosare pe fiecare judecător din judeţ ■ 43 de judecători încadraţi efectiv în 2019 au avut de judecat 204.732 de dosare ■

Magistratul Alina Mihaela Niţă, din Piatra Neamţ, a realizat, pe pagina sa de socializare, o analiză, bazată pe cifre, a muncii unui judecător de la cele patru instanţe din judeţ, subliniind volumul uriaş de muncă.

“Un judecător din Piatra Neamţ, Roman, Tîrgu Neamţ munceşte cît pentru doi din România şi cît pentru 10 din alte ţări europene. Dacă toate posturile de judecător din ţară ar fi ocupate, un judecător ar trebui să judece 882 dosare pe an, dar, cum nu sînt, judecă 1.500-1.600 dosare pe an.

În Germania nu au mai mult de 100 de dosare pe an, dar na, poate nemţii sînt mai puţin procesomani sau poate au legi mai clare şi mai puţine, fiind accesibile tuturor. Dacă un dosar are în medie 100 de file scrise de părţi, avocaţi şi experţi, pe care obligatoriu trebuie să le parcurgă cu atenţie, plus legea aplicabilă, plus jurisprudenţă, decizii date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de către Curtea Constituţională a României, oare cîţi kilometri de pagini citeşte un judecător român pe an?”, se întreabă, retoric, judecătoarea Alina Mihaela Niţă.

Aceasta prezintă apoi o situaţie statistică oficială a numărului de dosare pe care le are de judecat, anual, un judecător la instanţele nemţene, cu referire concretă la dosarele aflate pe rol în 2019. La Judecătoria Piatra Neamţ în organigramă sînt 20 de posturi cu un volum de 24.075 dosare şi o încărcătură pe schemă (volum efectiv) de 1.203,8 dosare pentru fiecare judecător.

La Judecătoria Roman în schemă sînt 11 judecători, care au avut în lucru anul trecut 13.319 dosare, cu un volum efectiv de 1.210,8 dosare pe cap de judecător. Judecătoria Tîrgu Neamţ a avut în 2019 de judecat 7.095 de dosare, cu cei 7 judecători în schemă şi un volum efectiv de 1.013,6 dosare.

La instanţa din Bicaz sînt în schemă 5 judecători, cu un volum efectiv de 3.818 dosare, ceea ce înseamnă, teoretic, o încărcătură de 763,6 dosare per judecător. Deci în 2019 în judeţul Neamţ au fost în lucru 204.073 dosare, cu o schemă de 2.313 posturi şi cu un volum efectiv de 882,3 dosare.

Judecătoarea Alina Mihaela Niţă realizează apoi o analiză a încărcăturii de dosare în funcţie de numărul de judecători care au lucrat efectiv în 2019 în instanţele nemţene, motivat de faptul că la fiecare instanţă au existat situaţii particulare, de judecătoare aflate în concediu de maternitate şi ulterior de creştere a copilului.

Astfel, la Judecătoria Piatra Neamţ au fost în lucru 24.075 dosare, numărul posturilor efectiv ocupate fiind de 16,1 ceea ce presupune o încărcătură efectivă de 1.495,3 dosare. La Judecătoria Roman în 2019 au existat pe rol 13.319 dosare, repartizate pe 7,9 judecători, aceştia avînd o încărcătură efectivă de 1.685,9 dosare.

La Judecătoria Tîrgu Neamţ, aceeaşi sursă susţine că 7.095 dosare au fost judecate de 4,9 judecători care au avut o încărcătură de 954,5 dosare. Cît priveşte Judecătoria Bicaz, anul trecut cei 4 judecători au avut în lucru 3.818 dosare cu o încărcătură de 954,5 dosare pentru fiecare magistrat.

Analiza magistratului nemţean este realizată pe fondul discuţiilor despre pensile speciale ale judecătorilor, care se vor eliminate otova de către clasa politică. De reamintit faptul că posibilitatea eliminării pensiilor speciale a dus la acţiuni de protest din partea judecătorilor, măsuri adoptate în Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, instanţă căreia îi sînt arondate şi judecătoriile din Neamţ, respectiv Tribunalul Neamţ.

Judecătorii Curţii de Apel Bacău şi-au exprimat un punct de vedere motivat de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor, constatînd că soluţia politică afectează în mod grav independenţa judecătorilor, pensia de serviciu a magistraţilor fiind parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, susţin magistraţii.

Printre măsurile stabilite ce au fost luate a fost şi aceea de suspendare zilnică a activităţii instanţelor, în perioada 22-23 ianuarie, cînd activitatea a fost oprită între orele 11 şi 12, protest ce va fi reluat în aceeaşi formă şi în perioada 27-31 ianuarie. S-a elaborat şi o scrisoare deschisă semnată pînă vineri, 24 ianuarie de către 300 de judecători şi procurori la nivelul întregii ţări.

În documentul amintit se punctează şi faptul că salariile brute au crescut pentru toţi bugetarii din România prin mutarea taxelor , impozitelor şi contribuţiilor de la angajatori la angajaţi. Crescînd major salariul brut, pensile celor pensionaţi recent s-au mărit considerabil, ceea ce a fost o eroare legislativă care a condus la pensii mai mari decît salariul de referinţă în momentul ieşirii la pensie.

În acest sens magistraţii solicită Parlamentului şi Preşedinţiei propuneri de amendare a legislaţiei în vigoare pentru înlăturarea tuturor anomaliilor.

Advertisement








Trending