Contactează-ne

Actualitate

In memoriam: Profesorul universitar Dan Mircea Borş (1939-2020)

Știre publicată în urmă cu

în data de

S-a stins din viaţă matematicianul Dan-Mircea Borş, fiu al cunoscutului dascăl Constantin Borş, cel care a părăsit cariera universitară ieşeană, pentru a întemeia în Piatra Neamţ o şcoală matematică de cel mai înalt prestigiu, ilustrată de matematicieni valoroşi, de talie naţională şi mondială.

Fiu unic al familiei, Dan-Mircea Borş a absolvit cursurile Liceului „Petru Rareş“, iar între 1955-1961, pregătindu-se pentru aceeaşi carieră ca a tatălui său, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru ioan Cuza“ din Iaşi.

Din anul 1960 până în anul 2004 a activat în cadrul Catedrei de Matematică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, unde a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Matematice (1987) cu teza „Ecuaţii diferenţiale pentru funcţii de mulţime. Probleme de comportare“ sub îndrumarea cunoscutului profesor Adolf Haimovici. Tot aici a urcat treptele consacrării didactice universitare până la titlul de conferenţiar.

A fost interesat în mod deosebit de domeniile geometriei, algebrei liniare şi slab-liniare, al ecuaţiilor diferenţiale şi cercetării operaţionale, pentru ca, în cadrul cercetărilor asupra ecuaţiilor integrale cu măsuri să stabilească o teoremă originală de existenţă locală de tip Karathéodory şi o alta de unicitate de tip Picard pentru soluţiile unei ecuaţii de tip Volterra.

Din anul 1990, când în cadrul Universităţii Tehnice a luat fiinţă Facultatea de Automatică şi Ccalculatoare, a predat cursul de analiză matematică la zi şi seral până în anul 2004, când s-a retras din activitatea curentă, fără a întrerupe legăturile cu lumea universitară.

De-a lungul întregii sale cariere, a redactat mai multe cursuri pentru studenţi, a elaborat cărţi şi manuale de specialitate şi a publicat numeroase articole ştiinţifice, lucrări matematice şi a colaborat cu revista „Zentralblatt für Mathematik“ din Germania.

Spirit activ, mereu interesat de istorie şi de mersul societăţii, profesorul Dan-Mircea Borş a fost pasionat de studiile filozofice şi, odată cu trecerea anilor, şi de religie şi de rolul acesteia în viaţa oamenilor.

În anul 1963 s-a căsătorit cu Maria Capşa, şi ea profesor universitar al centrului işean, fiică a preotului Neculai Capşa de la Parohia Precista şi a Alexandrinei Gavrilescu, căsătorie binecuvântată cu două fiice.

În permanenţă legat de locurile natale, în anul 2015 s-a mutat definitiv împreună cu soţia în Piatra Neamţ, unde au reînnodat relaţiile cu foşti colegi şi cu alţi prieteni şi unde au fost nelipsiţi de la evenimentele culturale organizate de Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ şi altele.

Dan-Mircea Borş a fost un om profund religios, şi-a iubit familia şi prietenii şi, în mod deosebit, cele două nepoate Natalia şi Marina.

Dispariţia lui este o grea pierdere pentru învăţământul matematic naţional, pentru comunitatea nemţeană şi pentru cei care i-au fost aproape. Printre aceştia se numără şi semnatarul acestor rânduri, graţie unor prieteni comuni. Rămâne în amintire ca un partener de dialog erudit şi plăcut, modest şi sincer, care nu ezita să-mi comenteze consemnările publicate în „Monitorul de Neamţ“.

Să ne rugăm pentru odihna sa veşnică!

Advertisement








Trending