Contactează-ne

Actualitate

In memoriam: Profesorul universitar Dan Mircea Borş (1939-2020)

Știre publicată în urmă cu

în data de

S-a stins din viaţă matematicianul Dan-Mircea Borş, fiu al cunoscutului dascăl Constantin Borş, cel care a părăsit cariera universitară ieşeană, pentru a întemeia în Piatra Neamţ o şcoală matematică de cel mai înalt prestigiu, ilustrată de matematicieni valoroşi, de talie naţională şi mondială.

Fiu unic al familiei, Dan-Mircea Borş a absolvit cursurile Liceului „Petru Rareş“, iar între 1955-1961, pregătindu-se pentru aceeaşi carieră ca a tatălui său, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru ioan Cuza“ din Iaşi.

Din anul 1960 până în anul 2004 a activat în cadrul Catedrei de Matematică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, unde a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Matematice (1987) cu teza „Ecuaţii diferenţiale pentru funcţii de mulţime. Probleme de comportare“ sub îndrumarea cunoscutului profesor Adolf Haimovici. Tot aici a urcat treptele consacrării didactice universitare până la titlul de conferenţiar.

A fost interesat în mod deosebit de domeniile geometriei, algebrei liniare şi slab-liniare, al ecuaţiilor diferenţiale şi cercetării operaţionale, pentru ca, în cadrul cercetărilor asupra ecuaţiilor integrale cu măsuri să stabilească o teoremă originală de existenţă locală de tip Karathéodory şi o alta de unicitate de tip Picard pentru soluţiile unei ecuaţii de tip Volterra.

Din anul 1990, când în cadrul Universităţii Tehnice a luat fiinţă Facultatea de Automatică şi Ccalculatoare, a predat cursul de analiză matematică la zi şi seral până în anul 2004, când s-a retras din activitatea curentă, fără a întrerupe legăturile cu lumea universitară.

De-a lungul întregii sale cariere, a redactat mai multe cursuri pentru studenţi, a elaborat cărţi şi manuale de specialitate şi a publicat numeroase articole ştiinţifice, lucrări matematice şi a colaborat cu revista „Zentralblatt für Mathematik“ din Germania.

Spirit activ, mereu interesat de istorie şi de mersul societăţii, profesorul Dan-Mircea Borş a fost pasionat de studiile filozofice şi, odată cu trecerea anilor, şi de religie şi de rolul acesteia în viaţa oamenilor.

În anul 1963 s-a căsătorit cu Maria Capşa, şi ea profesor universitar al centrului işean, fiică a preotului Neculai Capşa de la Parohia Precista şi a Alexandrinei Gavrilescu, căsătorie binecuvântată cu două fiice.

În permanenţă legat de locurile natale, în anul 2015 s-a mutat definitiv împreună cu soţia în Piatra Neamţ, unde au reînnodat relaţiile cu foşti colegi şi cu alţi prieteni şi unde au fost nelipsiţi de la evenimentele culturale organizate de Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ şi altele.

Dan-Mircea Borş a fost un om profund religios, şi-a iubit familia şi prietenii şi, în mod deosebit, cele două nepoate Natalia şi Marina.

Dispariţia lui este o grea pierdere pentru învăţământul matematic naţional, pentru comunitatea nemţeană şi pentru cei care i-au fost aproape. Printre aceştia se numără şi semnatarul acestor rânduri, graţie unor prieteni comuni. Rămâne în amintire ca un partener de dialog erudit şi plăcut, modest şi sincer, care nu ezita să-mi comenteze consemnările publicate în „Monitorul de Neamţ“.

Să ne rugăm pentru odihna sa veşnică!

Actualitate

Piatra Neamţ: Scenarii electorale în roşu şi galben. “Variabila” Chitic şi “factorul” Harbuz

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Încurcate se anunţă căile electorale pe care trebuie să le străbată viitorul primar de Piatra Neamţ. După anunţarea candidaturilor şi sedimentarea, măcar parţială, a impresiilor în spaţiul public, o poză a momentului a şanselor doritorilor arată extrem de complicat.

Însă oricum ai întoarce fotografia de start a candidaţilor, un lucru este evident: variabila esenţială este reprezentată de actualul primar Dragoş Chitic. Pus pe tuşă de amânarea unei sentinţe în calea de atac formulată în dosarul în care a fost condamnat, Chitic deţine totuşi un important capital electoral. Poate cel mai mare în momentul de start. Aşa că extrem de important va fi ce va face pe viitor Dragoş Chitic.

Varianta “oficială” e că va rămâne un soldat ascultător în PNL. Aici intervin două nuanţe: soldat combatant în lupta pentru primărie, situaţie în care Andrei Carabelea ar primi un suflu nou, poate decisiv, sau măcar care să-i mai învioreze o lansare de candidatură destul de leşinată şi cu multe critici interne. Sau soldat necombatant, situaţie în care Liviu Harbuz este în “pole position” urmând a fi beneficiarul voturilor nemulţumiţilor, nu puţini, din PNL. Dacă va reuşi, şi cel mai probabil va reuşi, să atragă şi voturile nemulţumiţilor, tot mulţi, din PSD, atunci zestrea lui electorală va deveni una importantă, cel mai probabil suficientă pentru a se instala la primărie.

Dacă Dragoş Chitic va candida, nici nu mai contează dacă independent sau susţinut de un alt partid decât PNL sau PSD, atunci lucrurile încep să fie roz spre roşu pentru candidatul social-democraţilor, Răzvan Cuc. În condiţiile în care o eventuală candidatură a lui Chitic va fărâmiţa şi mai mult votul într-o dreaptă a politicii şi aşa fărâmiţată, cu o stângă pesedistă unită şi disciplinată, aşa cum a fost şi în care experimentul PRO România poate fi unul minor, atunci Cuc ar putea uşor ajunge la peste 15% voturi, ceea ce i-ar deschide larg calea spre o victorie într-un singur tur de scrutin. Sigur că o eventuală candidatură a lui Chitic ar putea însemna şi o victorie a acestuia, dar finala Chitic – Cuc se anunţă strânsă.

Harbuz coboară undeva pe locul III într-un astfel de scenariu, pentru că nu ar mai conta pe voturile nemulţumiţilor din PNL, securizate în tolba lui Chitic. În fotografia candidaţilor cotaţi cu şanse reale de a câştiga se poate strecura şi Marius Irimia, nominalizatul celor de la USR. Rămâne însă o mare necunoscută: cât din cecul în alb primit de userişti la europarlamentare va putea fi decontat la alegerile locale. În condiţiile în care alegerile locale sunt mai degrabă despre persoane şi mai puţin despre partide sau stări emoţionale provocate de numărul mare de alegători sătui de partidele “istorice”.

Cu tot respectul pentru ei şi pentru şansele pe care le au, evident orice candidat poate avea în “sacoşă” bastonul de primar, restul nominalizaţilor au, la acest moment, şanse mici. Bogdan Gavrilescu e de la un partid care nu prea mai are de mult mere electorale în coş şi oricum îi va fi destul de greu să explice de ce nu a putut prea multe ca viceprimar, dar va reuşi multe ca primar. Ciprian Enache are şi el în spate, încă (!?), un partid secătuit demult când vine vorba de procente electorale, în plus va avea de rezolvat şi dilema legată de faptul că a anunţat public că nu agreează o alianţă cu PSD. Care alianţă înţelegem că doar ce a fost anunţată de Arsene şi Asaftei.

În loc de concluzie: Cuc se roagă să candideze Chitic, Harbuz se roagă să nu candideze, dar nici să nu se “rupă de spate” susţinându-l pe Carabelea, iar Carabelea se roagă să primească de la Chitic atât de necesarul stimulent care să-i revigoreze un start de candidatură extrem de… letargic. Deci întrebarea esenţială este: Ce va face Chitic?

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Trending