Contactează-ne

Actualitate

Carmen Saeculare ne invită la Turnul lui Ştefan

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ Art Festival, ziua de vineri, 4 septembrie. este una încărcată ■ va fi şi un concert extraordinar al maestrului Ion Bogdan Ştefănescu ■

Neamţ Art Festival, o manifestare organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, continuă, pe 4 septembrie, cu ziua a doua a evenimentelor artistice programate la Curtea Domnească.

Artistul plastic Laurenţiu Dimişcă va evolua pe tărîmul art-street, alături de o grupă de tineri liceeni de la colegiile din oraş, în două sesiuni: una de ora 09:00-12:00 şi 17:00-20:00. În imediata lor apropiere, începînd cu ora 17:00, pictorii Radu Macavei şi Cristian Bistriceanu, profesorii cursului de pictură-grafică de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ, vor lucra cu copiii în cadrul atelierului de pictură.

De la aceeaşi oră, pe scena amplasată lîngă secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan, Teatrul pentru copii şi tineret Vasilache din Botoşani va oferi celor mici reprezentaţia scpectacolului de marionete „Soacra cu trei nurori“, după textul nemuritor al humuleşteanului Ion Creangă. De la ora 19:00, pe aceeaşi scenă, celebrul flautist Ion Bogdan Ştefănescu va evolua într-un recital muzical.

Artistul, însoţit de Carla Maria Stoleru, Lorena Palade, Mihai Vaida, va interpreta cele mai cunoscute părţi din compoziţiile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni şi Flautul fermecat. Spectacolul de muzică va beneficia de cîteva momente poetice, poeme ale căror autor este însuşi Ion Bogdan Ştefănescu, muzician apreciat în lumea largă, invitat de onoare la ediţia a XLIV-a a Vacanţelor Muzicale din 2017.

Maestrul s-a născut în oraşul Cîmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut în 1993, obţine diploma de Master of Music la Universitatea Illinois din Urbana- Champaign (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray, activînd apoi în cadrul.

În paralel cu studiile de masterat, a activat în cadrul facultăţii americane. E doctor în muzică din 2002, cînd a obţinut înalta calificare profesională la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu lucrarea intitulată Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut. După terminarea studiilor universitare, a fost angajat în calitate de cadru didactic la catedra de Flaut a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, unde a activat între anii 1993-1998. Din 1998 pînă în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice George Enescu din Bucureşti, unde ocupă funcţia de prim flautist, şef de partidă.

Din 2007 este şi solistul Filarmonicii Banatul din Timişoara. Activitatea artistică şi-a început-o de la vîrsta de 14 ani, în 1983, cînd a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într- un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi pînă în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia. Ion Bogdan Ştefănescu cîntă pe un flaut Muramatsu 18K.

Advertisement








Trending