Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Mai puţine sancţiuni de la inspectorii de muncă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru că multe firme au fost închise de pandemie, a scăzut numărul verificărilor, dar şi al amenzilor ■ în aprilie au avut loc 11 evenimente de muncă, ce au fost cauzate de utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor, cădere de la înălţime sau accidente auto ■ unul dintre ele a fost mortal ■

Luna trecută, funcţionarii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au fost mai blînzi, aplicînd mai puţine amenzi. Asta nu dintr-un exces de bunătate ci din cauza faptului că pe parcursul lui aprilie 2020 a fost Atare de urgenţă şi mulţi dintre agenţii economici au fost nevoiţi să-şi închidă porţile.

Cu toate acestea, funcţionarii nu au stat degeaba. „Cu respectarea prevederilor art. 49 din Decretul Preşedintelui României nr. 240/14 aprilie 2020, privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, s-au efectuat controale de către inspectorii de muncă, în special în cazurile în care s-a reclamat utilizarea muncii nedeclarate sub toate formele reglementate de Legea nr. 53/2003, Codul Muncii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi în cazurile în care se reclamă încălcarea normelor sănătăţii şi securităţii în muncă de natură să pună în pericol securitatea şi sănătatea salariaţilor la locul de muncă“, anunţă într-un comunicat Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ.

Numai în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au avut loc un număr de 8 verificări pe teren ca urmare a sesizărilor/accidentelor de muncă. S-au constatat 21 neconformităţi şi au fost dispuse 25 de măsuri pentru remediere. Au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale din care 6 amenzi de 23.000 lei şi 15 avertismente.

Luna trecută în judeţ au avut loc 11 evenimente de muncă, avînd cauze diferite, de la utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, la cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, sau accidente de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal.

În domeniul relaţiilor de muncă au avut loc 3 verificări în urma cărora au fost dispuse 10 măsuri şi au fost aplicate 5 sancţiuni din care 3 amenzi de 4.500 lei şi 2 avertismente.

În aprilie, pe lîngă controalele efectuate în teren, inspectorii de muncă au contribuit la diseminarea informaţiilor privind prevenirea contaminării lucrătorilor cu COVID-19. Au fost comunicate angajatorilor prin e-mail 948 notificări cu astfel de informaţii. Au mai fost transmise prin e-mail un 91 de notificări cu informaţii referitoare la punerea pe piaţă a echipamentelor individuale de protecţie.

Inspectori de muncă au acordat sprijin Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ şi Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ pentru verificarea firmelor care au solicitat acordarea indemnizaţiilor pentru salariaţii care au avut contractele individuale de muncă suspendate conform art. 52, alin.1 lit.c din Codul muncii (şomaj tehnic).

Advertisement
Trending