Contactează-ne

Actualitate

Regiunea Moldovei, prioritate pentru Guvernul PNL în cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia aparţine preşedintelui PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc

Guvernul PNL a lansat Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică – Reclădim România, care se bazează pe un nou model de dezvoltare economică axat pe investiţii în infrastructură, digitalizare, inovare, competitivitate şi export de produse cu valoare ridicată şi creşterea masivă a locurilor de muncă, anunţă deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ.

„Programul este în valoare de peste 100 de miliarde de euro şi urmează să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene. Implementarea măsurilor cuprinse în Planul Naţional de relansare va fi făcută în maxim o lună, prin adoptarea tuturor actelor normative.

Aş vrea să semnalez faptul că Guvernul PNL acordă importanţa cuvenită proiectelor importante pentru zona Moldovei, pentru judeţul Neamţ: Autostrada Unirii, spitalul regional, susţinerea antreprenorilor şi crearea de noi locuri de muncă.

În cadrul Planului Naţional de Investiţii s-a actualizat strategia de implementare a Master-planului general de transport, în special cu privire la prioritizarea proiectelor esenţiale pentru dezvoltarea României, având în vedere sursele de finanţare disponibile şi capacitatea administrativă necesară. Acest plan de investiţii urmăreşte să asigure şi să ghideze investiţiile în infrastructura de transport pentru perioada 2020-2030.

Pe termen mediu, Guvernul îşi propune să asigure conectarea provinciilor istorice ale ţării şi conectarea cu statele din Vestul, Sudul şi Nordul ţării.

Între obiectivele prioritare se află demararea lucrărilor la Autostrada Târgu Mureş-Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni. În ceea ce priveşte proiectul A8 – Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, până în luna ianuarie 2021 se va finaliza revizuirea şi actualizarea Studiului de fezabilitate aferent sectorului 1 – Tg. Mureş – Tg. Neamţ. Finalizarea lucrărilor la segmentul de autostradă Tg. Mureş – Tg. Neamţ se va realiza în termen de 60 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării şi execuţiei, estimându-se finalizarea construcţiei pentru perioada 2026 – 2027. Până la finele anului 2022 se va finalizanrevizuirea şi actualizarea Studiului de fezabilitate aferent sectoarelor 2 şi 3  Tg. Neamţ – Iaşi – V.O. Iaşi Nord.

Finalizarea lucrărilor la segmentul de autostradă Tg. Neamţ – Iaşi (inclusiv varianta ocolitoare Iaşi) se va realiza în termen de 36 – 48 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării şi execuţiei, estimându-se finalizarea construcţiei pentru perioada 2025-2026.

Până la sfârşitul anului 2021 se va finaliza revizuirea şi actualizarea Studiului de fezabilitate pentru sectorul 4 – Iaşi – Ungheni. Finalizarea lucrărilor la segmentul de autostradă Iaşi – Ungheni se va realiza în termen de 24-36 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării şi execuţiei, estimându-se finalizarea construcţiei pentru perioada 2024 – 2025.

O altă prioritate o reprezintă spitalele regionale. După foarte mulţi ani de întârziere, în care guvernările anterioare ar fi trebuit să demareze construirea a 8 spitale regionale la nivel naţional şi a unui spital metropolitan în Municipiul Bucureşti, Guvernul actual a reuşit într-un timp foarte scurt să semneze contractele pentru construirea primelor 3 spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova cu o valoare totală de 1,64 miliarde de euro.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi: noul spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic şi terapeutice şi ar trebui să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei în regiune şi, în special, pentru persoanele defavorizate şi sărace, care prezintă un nivel disproporţionat de morbiditate şi mortalitate evitabilă. Termenul de finalizare este anul 2027, iar costurile estimate se ridică la 500,35 milioane de euro.

Totodată, se acordă importanţa cuvenită şi agriculturii din zona Moldovei. Programul de extindere a Sistemului Naţional Antigrindină prevede punerea în funcţiune a unui număr suplimentar de 150 de puncte de lansare, ceea ce va duce la creşterea suprafeţei protejate de la 1,5 milioane de ha la 3,5 milioane de ha. Termenul de implementare este perioada 2021-2024, iar valoarea programului este de 30 milioane euro. Implementarea SNACP prin utilizarea aviaţiei, în conformitate cu prevederile HG 256/2010 privind Aprobarea Programului Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin punerea în funcţiune a Unităţilor de Creştere a precipitaţiilor din Structurile Centrelor Zonale de Coordonare Moldova şi Muntenia. Termenul de implementare: 2021-2024, iar valoarea programului este de 80 milioane euro.

Prin modelul bazat pe investiţii şi locuri de muncă, Guvernul PNL creează cadrul propice ca cele două milioane de români reveniţi în ţară, inclusiv în judeţul Neamţ, în timpul crizei să rămână aici. Este şi datorie morală să facem astfel încât cât mai mulţi nemţeni să rămână alături de părinţii lor în vârstă, alături de copiii lor aflaţi la şcoală, nu mai trebuie să plece să muncească în alte ţări, nu trebuie ca fiii şi fiicele lor să sufere depărtarea faţă de părinţi”, a transmis recent, printr-un comunicat de presă, deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedinte PNL Neamţ.

Advertisement








Trending