Contactează-ne

Actualitate

Pui de zimbru ,,năşit” de un maramureşean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Vasile Babota, din Rona de Sus, Maramureş, este cîştigătorul concursului organizat de Parcul Natural Vînători pentru ,,botezarea" unui pui de zimbru ■ el a propus numele Roborn pentru micuţul venit pe lume în ţarcul de aclimatizare ■

Puiul de zimbru venit pe lume în luna iunie în ţarcul de aclimatizare al Parcului Natural Vînători Neamţ şi-a găsit drept ,,naş” un maramureşean.

Micul mascul va purta numele Roborn, propus de Vasile Babota, din localitatea Rona de Sus. El a fost desemnat cîştigător al concursului organizat de Parc, la care au participat 200 de persoane. Regula principală impunea ca numele să înceapă cu particula Ro, indicativul ţării noastre. ,,Consursul nostru “Se caută un nume” a ajuns la final.

Mai bine de 200 de iubitori ai naturii ne- au trimis propunerile lor privind numele ce s-ar potrivi puiuţului fătat în acest an. Tuturor le suntem recunoscători pentru timpul acordat şi pentru fantezia de care au dat dovadă! Cum puiuţul nostru nu putea avea decît un nume, alegerea noastră s-a dovedit una dificilă. Pînă la urmă ne-am hotărît asupra numelui Roborn, propus şi justificat de dl. Vasile Babota din Rona de Sus, Maramureş. E mai puţin important că micul nostru premiu va ajunge de această dată în Maramureş, pentru noi toţi participanţii sunt nişte cîştigători care merită felicitaţi!”, a declarat Elena Curea, unul din membrii echipei Parcului Vînători. Competiţia din acest an s-a aflat la a opta ediţie. Începînd din 2013, Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ a organizat concursuri în vederea găsirii unor nume pentru puii veniţi pe lume în ţarcul de aclimatizare.

Cu sprijinul publicului larg, au fost botezaţi în perioada anterioară 11 viţei: şase masculi(Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică şi Rovan) şi cinci femele(Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia). La ediţia de anul trecut, cîştigător a fost un primar de peste Prut, Ruslan Vascan, care a propus numele Rovidenia, cu trimitere la schitul Vovidenia. Oficialul a participat în 2019 la Ziua Zimbrului, pentru a- şi ridica premiul, iar la momentul cînd a fost invitat să spună povestea din spatele numelui, a demonstrat că a meritat pe deplin să cîştige concursul organizat de Parc.

El i-a impresionat pe cei prezenţi în sală prin cunoştinţele sale despre locurile din zonă, despre care aflase încă de copil din scrierile autorilor români. A mărturisit că i-a plăcut mai ales Creangă şi că a reuşit să identifice locuri descrise de acesta, precum Boboieşti, Condreni, Vînători, Ghindăoani. ,,Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta la straja acestui sfânt locaş din Poiana Liniştii…”, şi-a motivat propunerea de nume primarul basarabean, el amintind şi de Mihail Sadoveanu care a locuit o vreme la Vovidenia şi a scris inclusiv despre zimbrii din vremea marilor voievozi.

Publicul avea să afle şi faptul că Ruslan Vascan a urmat un liceu silvic în România. La ediţia din 2017, unul dintre participanţii la concurs a fost ex-primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, el fiind atunci şi unul dintre cîştigătorii concursului. Juriul a înclinat balanţa în favoarea numelui Romaşcan, propus de fostul edil, deoarece povestea din spatele propunerii a făcut dovada unui interes deosebit asupra provocării lansate: ,,Se împlinesc 50 de ani de cînd Constantin Tărăbuţă, cel care a fost întemeietorul şi directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii Roman, a realizat un articol despre un craniu de zimbru găsit cu ocazia amenajării fostei Grădini Zoologice a oraşului, articol publicat ulterior în revista Studii şi Comunicări a Muzeului Judeţean Bacău.

Cercetările au arătat că zona excavată aparţinea zidului de incintă a cetăţii vechi a Romanului, construită de Roman Muşat în 1396. Fără a putea determina vechimea craniului, articolul dovedeşte că acesta a aparţinut unui zimbru vînat în împrejurimile Romanului, aducînd astfel o contribuţie importantă privitoare la prezenţa zimbrului în zona colinară a ţării noastre. În memoria acelui zimbru şi a celui care l-a făcut cunoscut, pentru a asigura o continuitate în timp, vă propun numele de Romaşcan”, pledase ,,naşul” Leoreanu. Din ţarcul de aclimatizare, întins pe o suprafaţă de 180 de hectare, au fost selectate majoritatea exemplarelor ce au fost puse în libertate în ultimii ani.

Primul pas pentru repopularea munţilor cu această specie legendară s-a făcut pe 22 martie 2012, aceasta fiind data la care Parcul Natural Vînători Neamţ a reuşit, după ani de eforturi şi multe greutăţi întîmpinate, să creeze condiţiile necesare eliberării primului grup de zimbri în sălbăticie.

Advertisement








Trending