Contactează-ne

Actualitate

Pe urmele plutaşilor, de sub Ceahlău spre mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ îmbarcaţi în 10 canoe, 23 de persoane au plecat de la coada lacului Izvorul Muntelui, destinaţia fiind Sulina ■ echipajele sînt conduse de Loredan Popa, fost campion mondial şi european la caiac-canoe ■ la start a fost prezent Ivan Patzauchin, tot el aşteptîndu-i şi la final ■

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în 8 zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european, pe care am avut bucuria să-l antrenez.

S-a inspirat de la Traseul Plutaşilor de pe Bistriţa. Am să-i aştept la sosire, la Sulina, pentru a-i felicita“. Acestea erau câteva dintre cuvintele rostite de de Ivan Patzaichin, celebrul sportiv cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, campion mondial, european şi antrenor român de marcă, vineri, 14 august, în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, la coada lacului de acumulare de la Bicaz.

Tulceanul era prezent la o nouă ediţie a Festivalului Waterfest, care promovează tot ieşirea în natură prin activităţi pe apă, dar mai ales pentru a participa la plecarea unui grup de 23 de persoane într-o expediţie temerară, care presupune străbaterea, cu 10 canoe, a unui traseu de 460 de kilometri, pe acumularea Izvorul Muntelui, cea mai mare de pe râurile interioare ale româniei, pe alte lacuri artificiale de pe Bistriţă, apoi pe Siret şi pe Dunăre, punct final fiind Sulina. Adică la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde-i va aştepta Ivan Patzaichin.

„Aceasta este o expediţie în care noi vrem să vedem râurile, să vedem Bistriţa, să vedem Siretul cum se varsă în Dunăre, să vedem ce se întâmplă pe aceste ape“, spunea, pentru Antena 1, Loredan Popa, unul dintre principalii organizatori, care a mai menţionat că cel mai tânăr participant are 13 ani, iar cel mai vârstnic, 71.

La reuşita acestui proiect unic în ţară, au colaborat asociaţiiile Plai Verde, Green Ties, Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, el intitulându-se Wild Canoeing Tour – din Ceahlău la Marea Neagră. Unul dintre scopuri este readucerea în actualitate a ceea ce însemna „Drumului plutaşilor“ de pe Bistriţă, de sub Olimpul Moldovei la Piatra Neamţ, Bacău, Brăila, Galaţi şi până la Tulcea, transportând lemnul codrilor din Neamţ spre şes şi câmpie. Prima zi a expediţiei, care a început vineri, 14 august, a însemnat parcurgerea luciului de apă a acumulării de la Bicaz, cale de vreo 40 de kilometri, din localitatea Ceahlău şi până la baraj. Nu au fost incidente, doar că, la un moment dat, echipajele s-au distanţat unele de altele, lucru ce a stârnit comentarii maliţioase ale celor rămaşi în urmă, gen „Vedem noi cine ajunge la final“, „Cei din urmă, vor fi primii“, etc.

Alte replici pot fi ascultate vizionând filmuleţele postate pe Facebook – Wild Canoeing Tour. De la barajul de la Bicaz, „corpul expediţionar“ a poposit, tot în prima zi, „La Caiace“, pe Lacul Bâtca Doamnei, lângă Piatra Neamţ, unde a fost organizat un festival de sporturi nautice, cu muzică folk şi degustări de preparate tradiţionale. A doua zi a initerariului propus a însemnat ajungerea la Bacău şi de aici la Sascut, străbătând acumulările de la Bereşti şi Călimăneşti, pe Siret, dar au apărut şi primele probleme.

Nu majore, dar le-au dat bătăi de cap vâslaşilor, punându-le la încercare forţa fizică. Când erau la Răcăciuni, pe lacul de pe râul Bistriţa, a început să plouă şi să bată vântul, s-au creat valuri destul de mari, astfel că înaintarea s-a făcut cu dificultate. „Duşmani ne sunt, la Răcăciuni, vântul, valurile şi ploaia. Sunt şi curenţi puternici, înaintăm greu, dar o s-o ducem (expediţia – n.r.) la bun sfârşit“, povesteşte, tot într-un filmuleţ, unul dintre competitori. Planul expediţiei este să se străbată aproximativ 60 de kilometri zilnic, iar astăzi, 19 august, planul era să se ajungă la Isaccea. Cât priveşte membrii echipajelor, parte din ei sunt poliţişti de la inspectoratele din Neamţ şi Braşov, un procuror, un medic, studenţi şi oameni de afaceri, toţi având o pasiune comună – sportul.

Trebuie menţionat că în aventura pe apă, alături de Loredan Popa, multiplu campion naţional, mondial şi european la caiac- canoe, în prezent angajat la Serviciul Investigaţii Criminale Neamţ, este şi fratele geamăn, Ciprian, ofiţer la Poliţia Braşov, şi el cu nenumărate titluri la acelaşi sport şi fost elev al lui Patzaichin la lotul naţional. Loredan Popa a explicat şi un alt scop al proiectului: „Vrem să mobilizăm cetăţenii din Neamţ şi nu numai, pe toţi pe care îi vom cunoaşte de-a lungul expediţiei să conştientizeze splendoarea naturii şi să o respecte. Vrem să încurajăm familiile să petreacă în armonie cu natura, să facă mişcare şi să înţeleagă importanţa apelor României. Ne inspirăm foarte mult din proiectul Rowmania, al domnului profesor Ivan Patzaichin“.

Advertisement








Trending