Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Vin zile cu ploi şi disconfort termic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este prognoza meteorologilor pînă spre sfîrşitul lunii ■ sînt mai multe atenţionări de instabilitate, vijelii şi căderi de grindină ■

Cîteva zile ne-am bucurat de lipsa ploilor, însă după ce am scăpat de precipitaţii mari bătăi de cap ne-au dat valorile termice extrem de ridicate. De pe 17 iunie s-au întors ploile, iar codurile galbene s-au suprapus cu informările de vreme rea. Pe 18 iunie a fost în vigoare o arenţionare cod galben, între ora 10 şi 23, care anunţa manifestări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au anunţat instabilitatea atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării, cu perioade în care s-au anunţat averse cu caracter torenţial, frecvente descărcari electrice, intensificări ale vîntului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă puteau depăşi 15…25 l/mp, iar pe arii restrînse 35…40 l/mp. Disconfortul termic s-a menţinut ridicat în orele amiezii, pe arii restrînse în regiunile sudice-estice, indicele temperatură-umezeală (ITU) a atins şi posibil uşor depaşit uşor pragul critic de 80 de unităţi. De pe 18 iunie, de la ora 23, pînă pe 19 iunie, la ora 10, a fost alt cod galben în Neamţ şi multe alte judeţe care anunţa manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. A fost actualizată şi informarea meteo de ploi, valabilă de pe 18 iunie, la ora 10, pînă pe 20 iunie, la ora 23. Simultan a fost publicată estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilot, pentru Moldova, pentru două săptămîni, pînă la data de 30 iunie. „Pînă în data de 26 iunie, media regională a temperaturilor maxime se va situa în jurul a 32 de grade, astfel încît vremea va fi călduroasă, însă cu o uşoară răcire în data de 18 iunie, când maxima termică va fi, în medie, de 29 de grade. Din 27 iunie, temperatura aerului va marca o scădere, spre valori termice diurne, în medie la nivelul întregii regiuni, de 28 de grade, ce se estimează a se înregistra în ultima zi a intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime nu vor avea variaţii semnificative pînă în data de 26 iunie şi se vor situa în jurul valorii de 19 grade, apoi vor scădea uşor spre 16 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în cea mai mare parte a intervalului de referinţă“, mai spun meteorologii. Aşa stînd lucrurile, în Piatra Neamţ sînt anunţate furtuni cel puţin pînă vineri, 21 iunie şi ploi în aversă în week-end. Valorile termice diurne se vor situa între 28 şi cel mult 30 de grade, iar cele nocturne vor fi de 18, poate 19 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Pianistul Luca Pulbere, concert de muzică rusă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul va avea loc astăzi, la ora 17:00 la Sala Sergiu Celibidache a Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ

Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ, împreună cu Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca, Extensia Piatra Neamţ, vă invită la o nouă întîlnire muzicală din cadrul Stagiunii artistice 2019-2020. Este vorba despre Concert de muzică rusă, cu pianistul Luca Pulbere în calitate de solist. Vor fi interpretate compoziţii aparţinînd muzicienilor Scriabin, Rahmaninov şi Prokofiev. Evenimentul va avea loc miercuri, 20 noiembrie, ora 17:00 la Sala Sergiu Celibidache a Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ din strada Ştefan cel Mare, nr. 67. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Luca Pulbere s-a născut în anul 1992, în Cluj, într-o familie de artişti şi a urmat cursurile Liceului de Muzică Sigismund Toduţă. Şi-a continuat studiul pianului la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj, unde a absolvit ciclurile de licenţă şi masterat. În prezent este doctorand la aceiaşi instituţie. În anul universitar 2014-2015 a studiat în Germania, în cadrul programului Erasmus, la Hochschule für Musik Freiburg. A concertat alături de Filarmonica Transilvania din Cluj Napoca, de orchestra Academiei Gheorghe Dima, precum şi de orchestra Teatrului din Freiburg. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri, unde a obţinut distincţii din care amintim: premiul pentru cel mai bun acompaniator la Concursul Mozart pentru duo lied (2017), premiul special al juriului la Concursul Mozart pentru duo- pian (2015), premiul II la Concursul Mozart pentru trio cu pian din Cluj Napoca (2011), premii la olimpiada naţională de interpretare muzicală (2009, 2010, 2011), precum şi alte premii şi distincţii la concursuri naţionale de interpretare. De asemenea, a susţinut recitaluri atît pe scenele din ţară cît şi în străinătate (Germania, Franşa, Italia, Elveţia). Domeniul muzicii de cameră ocupă un loc important în activitatea sa, avînd ocazia să colaboreze şi să concerteze cu muzicieni de renume. De asemenea, a participat la mai multe cursuri de măiestrie, colaborînd cu: Robert Levin, Andrei Gavrilov, Mihaela Ursuleasa, Petras Geniušas, Martin Hughes, Diana Ketler, Frank van der Laar, Anton Kernjak, Alan Weiss, Tobias Schaberger, Benjamin Engeli, Frédéric Aguessy, Christian Ivaldi, Philippe Bianconi.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Poliţist mituit cu un… scaun. Şi cîteva milioane vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şeful Postului de Poliţie Bodeşti a fost acuzat de trafic de influenţă, luare de mită şi abuz în serviciu ■ faptele penale, şapte în total, ar fi avut loc în perioada 2015 - septembrie 2019 ■ cel care i-a dat mită, un pădurar, l-a şi reclamat ■

Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Valentin Viorel Lungu, şeful Postului de Poliţie Bodeşti. El a fost acuzat de numai puţin de şapte infracţiuni, două fapte de trafic de influenţă, trei infracţiuni de luare de mită şi două de abuz în serviciu.

Totul ar fi avut loc într-o perioadă mai mare de timp, aproximativ cinci ani, din 2015 pînă pe 10 septembrie 2019. Pentru cercetarea cazului poliţiştii de la Anticorupţie ar fi ridicat mai multe înscrisuri, cauza ajungînd la un procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Ulterior s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a agentului de poliţie, iar mai apoi omul legii a fost plasat în arest la domiciliu. Poliţistul este acuzat că timp de vreo trei ani, în perioada 2015 – 2018 a închis ochii şi s-a făcut că nu vede că pădurarul din localitate circulă fără permis.

Pentru asta, silvicultorul i-a dat omului legii un scaun ergonomic de vreo 370 de lei şi, în două rînduri, cîte 500 de lei pentru „ajutorul“ oferit, dar s-au certat tot de la bani în cele din urmă. Asta după ce Lungu i-ar fi cerut cu împrumut suma de 10.000 de lei, însă cum pădurarul nu avea, a împrumutat de la altul.

Silvicultorul şi-a achitat datoria faţă de terţ, însă poliţistul nu i-a mai restituit împrumutul, aşa că pădurarul l-a reclamat.

 

Acesta din urmă nu a fost inculpat pentru că l-a denunţat pe omul legii, însă alături de poliţist a mai fost trimis în judecată un alt inculpat fără calitate specială, Florin Iacoboaia. Lungu a fost acuzat de anchetatori că nu s-ar fi sesizat pentru o infracţiune de fals în declaraţii comisă de Iacoboaia.

Acuzele de trafic de influenţă pentru agent i se trag de la faptul că ar fi pretins de la Iacoboaia vreo 2.000 de euro ca să obţină o soluţie de clasare în cazul unui accident. Cu aceşti bani ar fi trebuit să cumpere colegi poliţişti şi procurorul de caz.

Nu a rezolvat problema aşa că i-a mai cerut 2.000 de euro, dar a primit 9.000 de lei pentru a interveni, în acelaşi dosar, la o grefieră. Pe 26 septembrie 2019, ofiţeri anticorupţie au pus în executare mai multe ordonanţe de ridicare a unor înscrisuri şi un mandat de aducere emise de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunal pe numele poliţistului Lungu.

„După audieri, procurorul a dispus reţinerea acestuia pentru o perioada de 24 de ore, sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (2 fapte), luare de mită (3 fapte) şi abuz în serviciu (2 fapte), infracţiuni săvîrşite în perioada 2015 – 10.09.2019, în legătură cu dosare penale aflate în cercetare“, conform Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ.

Pe 27 septembrie, anchetatorii au luat decizia de a-l duce pe poliţist în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au decis însă arestul la domiciliu, măsură prelungită în şedinţa din 21 octombrie, fiind valabilă pînă la data de 25 noiembrie.

 

„În temeiul art. 234 Cod procedură penală, admite propunerea de prelungire a arestului la domiciliu a inculpatului Lungu Valentin Viorel, formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Dispune prelungirea duratei măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Lungu Valentin Viorel, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 al. 1 Cod penal (2 infracţiuni), trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 al. 1 Cod penal (2 infracţiuni) şi luare de mită, prevăzută de art. 289 alin.1 Cod penal (3 infracţiuni), totul cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 de zile începînd cu data de 27 octombrie 2019 şi pînă la data de 25 noiembrie 2019 inclusiv. Modifică obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte efectiv, în sensul obligării acestuia de a nu părăsi imobilul situat în sat Pîngăraţi, comuna Pîngăraţi, judeţul Neamţ (la familia Lungu Viorel), supravegherea acestuia urmînd a fi exercitată de Postul de Poliţie Pîngăraţi, judeţul Neamţ“, conform instanţei.

Poliţistul a contestat decizia la Curtea de Apel Bacău, dar fără succes, fiind şi acum în arest la domiciliu.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Pompier, trimis la închisoare de alcool

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un plutonier major va sta aproape 2 ani în închisoare şi are de plătit o amendă penală de 3.600 de lei ■ în cazul în care nu achită sancţiunea pecuniară trebuie să mai execute alte 180 de zile de detenţie ■ el a fost găsit vinovat de trei infracţiuni, conducere sub influenţa alcoolului, încălcarea consemnului şi părăsirea postului sau a comenzii ■

Curtea Militară de Apel Bucureşti s-a pronunţat definitiv în dosarul unui pompier din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, care a fost inculpat pentru trei infracţiuni.

Instanţa l-a găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului, încălcarea consemnului şi părăsirea postului sau a comenzii, condamnîndu-l la un an, 10 luni şi 20 de zile de închisoare, plus plata unei amenzi penale de 3.600 de lei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care nu achită amenda, trebuie să mai execute alte 180 de zile închisoare, respectiv suma de 20 de lei corespunzătoare unei zile-amendă.

Practic, judecătorii de la Curtea de Apel au fost mai blînzi decît cei de la instanţa de fond, care aplicaseră plutonierului major o pedeapsă mai mare, de 2 ani, 2 luni şi 10 zile de închisoare.

Decizia Tribunalului Militar Iaşi a fost atacată de pompier, iar recent Curtea a pronunţat hotărîrea definitivă.

„În majoritate, în temeiul art. 421 pct.2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelul declarat de inculpatul plt. maj. R.L.A. împotriva sentinţei penale nr. 31/05.06.2019 a Tribunalului Militar Iaşi. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi în fond, rejudecînd: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare aplicată inculpatului R.L.A. în pedepsele ei componente, pe care le repune în individualitatea lor. (…)

Condamnă pe inculpatul R.L.A. la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei, calculată conform art.61 alin. 2,3, alin.4 lit. c din Codul penal, stabilind 180 zile – amendă, respectiv suma de 20 lei corespunzătoare unei zile – amendă. (…) Contopeşte pedepsele stabilite prin sentinţa penală nr. 29/15.06.2016 a Tribunalului Militar Iaşi (1 an şi 2 luni închisoare, 1 an închisoare, 1 an şi 2 luni închisoare), aplicînd pedeapsa mai grea, de 1 an şi 2 luni închisoare, la care adaugă sporul de 8 luni şi 20 de zile închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea) şi pedeapsa amenzii penale aplicată prin prezenta decizie, inculpatul R.L.A. urmînd să execute pedeapsa de 1 an, 10 luni şi 20 de zile închisoare, precum şi pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 alin.2 din Codul penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu sînt contrare prezentei decizii. Conform art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat se suportă de către acesta. Definitivă“, se arată în decizia Curţii Militare de Apel Bucureşti din 18 noiembrie 2019.

 

Sentinţa cu executare a venit după ce, în alt dosar, militarul a fost condamnat cu amînarea aplicării pedepsei, iar în altă cauză, pronunţată de Curte în aceeaşi zi a primit o amendă penală de 2.800 de lei, pentru încălcare de consemn după ce a venit la muncă beat.

Conform adevărul.ro, pompierul de 40 de ani ar fi venit la serviciu cu o alcoomie record.

„Inculpatul are gradul militar de plutonier major şi este angajat la ISU Neamţ, pe funcţia de subofiţer operativ principal. La data de 21.09.2018 a fost planificat să execute serviciul operativ la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ începînd cu ora 8.00, pînă la data de 22.09.2018, ora 8.00. La ora 13.15 inculpatul a fost depistat de catre locţiitorul comandantului de Detaşament Piatra Neamţ sub influenţa băuturilor alcoolice.

În prezenţa locotenentului I.D. şi a plt. adj. şef. M.D., la ora 14.00 a fost testat cu aparatul alcooltest rezultînd o alcoolemie de 2,1 mg/l şi, la a doua măsurătoarea, 3,6 mg/l alcool pus în aer respirat. De asemenea la controlul vestiarelor a fost identificat un recipient din plastic de 1,5 l, cu aproximativ 0,8 litri de lichid, care după miros părea a fi vin, potrivit procesului verbal încheiat la data de 21.09.2018, ora 15.40. Inculpatul a recunoscut că era sub influenţa băuturilor alcoolice în timpul serviciului operativ”, se menţionează în hotărîrea Tribunalului Militar Iaşi, conform adevărul.ro, care mai arată faptul că iniţial pompierul nu a recunoscut fapta, însă a revenit şi a susţinut că deşi consumase alcool anterior a avut convingerea că poate să-şi îndeplinească serviciul.

Din adresa trimisă magistratilor militari de către ISU Neamţ rezultă ca în perioada cît inculpatul a fost sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a fost necesară intervenţia acesteia, situaţie în care inculpatul ar fi participat la misiune.

 

FOTO: generica

 

Citește știrea

Trending