Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Ucis de căruţa proiectată în el

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în urma tamponării dintre o maşină şi o căruţă, atelajul a fost proiectat pe acostament şi a ucis un pieton de 51 de ani ■ culpa îI aparţine căruţaşului, care a făcut o manevră greşită, probabil pentru că era mort de beat ■ în mai puţin de 24 de ore au avut loc patru accidente soldate cu un mort şi 12 răniţi ■

Unul din cele mai stupide accidente de circulaţie din ultimii ani, care s-a soldat cu moartea unui om, a avut loc pe 29 iulie 2020, în localitatea Petricani.

Pe scurt, o manevră greşită a unui căruţaş beat a dus la impactul dintre atelaj şi o maşină. Lovitura a fost atît de piternică încît atelajul a fost proiectat pe acostament unde a lovit un bărbat de 51 de ani.

Cercetările efectuate de oamenii legii din cadrul IPJ Neamţ au stabilit că în timp ce un bărbat de 45 de ani, conducea un atelaj hipo pe DJ 155 I, în localitatea Petricani, din direcţia de mers Tîrgu Neamţ – Urecheni, nu s-ar fi asigurat la schimbarea direcţiei de mers, prin efectuarea unui viraj la stînga, pentru a pătrunde pe o stradă din localitate, moment în care a fost acroşat de un autoturism condus de un tînăr de 23 de ani, din Tîrgu Neamţ, care se angajase regulamentar în depăşirea acestuia.

„În urma impactului, atelajul hipo a fost proiectat într-un pieton, care se deplasa regulamentar pe acostametul părţii carosabile. Din evenimentul rutier a rezultat decesul pietonului în vîrstă de 51 de ani, din Dragomireşti, rănirea ambilor conducători de vehicule şi a unui pasager din atelajul hipo, respectiv un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Tîrgu Neamţ“, a comunicat biroul de presă al IPJ Neamţ.

Testarea cu etilotestul a relevat că şoferul nu era băut, în schimb căruţaşul avea o concentraţie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Avînd în vedere că această valoare se dublează în sînge, putem spune că cel care a provocat accidentul era în pragul comei acoolice.

Acesta nu a fost singurul incident nedorit, în 24 de ore avînd loc patru evenimente rutiere soldate cu un mort şi 12 rănii. În afară de cel de la Petricani, altul s-a petrecut ieri, 30 iulie 2020, la Dumbrava, comuna Timişeşti, în jurul orei 08:00. Salvatorii au găsit două victime, iar una a fost preluată de cadrele de pe ambulanţă şi transportată la spital.

Cealaltă victimă, pasager în maşină, a avut nevoie de descarcerare. Cercetările au stabilit că în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Bacău, se deplasa cu o autoutilitară nu ar fi păstrat o distanţă regulamentară faţă de autoturismul din faţa sa, condus de un bărbat de 47 de ani, din Timişeşti, intrînd în coliziune cu acesta. Ambii şoferi au fost răniţi, la fel ca şi un pasager de 64 de ani, din Timişeşti. Cercetările în cauză continuă într-un dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă.

Un alt accident a avusese loc cu circa jumătate de oră mai devreme, la Vînători Neamţ, în juru orei 07:30 Evenimentul s-a soldat cu trei victime, cei doi şoferi implicaţi au ajuns la spital, iar unul din pasageri a primit îngrijiri medicale, de la paramedici, la faţa locului şi a refuzat transportul la cea mai apropiată unitate medicală. Oamenii legii au stabilit că în timp ce un bărbat de 71 de ani, din Vînători Neamţ se deplasa pe DN 15 B, ar fi efectuat o manevră de viraj la stînga fără a acorda prioritate unui autoturism care se deplasa din sens opus, maşina fiind condusă de un şofer de 56 de ani, din Pipirig.

Rezultatele la etilotest au fost negative, dar a fost deschis un dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă. Un alt incident a avut loc în noaptea de 29/30 iulie, în jurul orei 02:50, la Petru Vodă, comuna Poiana Teiului. Şi aici au fost trei victime care au avut nevie de ajutor medical. S-a deplasat la locul indicat de apelant un echipaj SMURD de la Garda II de interveneie Poiana Teiului dar şi două maşini de la Ambulanţa Neamţ. Cele trei victime, de 28, 29 şi 45 de ani, au ajuns la Spitalul Tîrgu Neamţ.

Poliţia Neamţ a comunicat că în timp ce un tînăr de 29 de ani, din Pipirig, se deplasa cu maşina pe DN 15 B, în afara localităţii Petru Vodă, pe un sector de drum în rampă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu partea laterală stînga cu un pilon de beton. În urma impactului a fost rănit şoferul de 29 de ani şi doi pasageri, de 28, respectiv 44 de ani, ambii din Pipirig.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Secretar de primărie (re)judecat în cazul unui incident armat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ secretarul Primăriei Zăneşti a fost achitat pentru uz de armă fără drept ■ anchetatorii sînt nemulţumiţi ■ prima instanţă i-a restituit toate armele, dar trebuie să le predea deoarece i-a fost anulat dreptul de a le mai deţine ■ funcţionarul a mînuit greşit o puşcă, aceasta s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin ■

Un incident armat care a avut loc în Zăneşti, în luna martie 2018, şi în care a fost implicat secretarului primăriei, Cezar Georgel Ciubotaru, se va judeca cel mai probabil şi anul viitor. Asta deoarece prima sentinţă, cea a Judecătoriei Piatra Neamţ, prin care inculpatul a fost exonerat de răspundere penală, la finele anului trecut, a fost contestată de procurori.

Cauza a ajuns pe rolul Cuţii de Apel Bacău unde primul termen a fost stabilit abia la data de 1 octombrie 2020. Reamintim că în decembrie 2019 secretarul de la Zăneşti a fost găsit nevinovat dar a fost lăsat fără arme. „În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Ciubotaru Cezar- Georgel, (…) pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de arma letală, fără drept, prevăzuta de art. 343 alin. 1 Cod penal, întrucît fapta nu este prevăzuta de legea penală. În baza art.404 alin.4 lit.d) Cod procedură penală raportat la art.. 108 lit. d) C.pen. si art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, dispune restituirea către inculpat a armei de vînătoare semiautomată cu ţeava lisă, marca Beretta, cal. 12, seria N60509E C02864F, 37 cartuşe cu alice, diferite mărci, depusă la Camera de corpuri delicte a Poliţiei Neamţ, conform dovezii seria H nr. 0246479 din 07.05.2018, precum şi a armei de vînătoare tip carabină, cu ţeava ghintuită, marca Brno, cal. 243 WIN, seria C08327 şi a pistolului neletal de autoapărare, marca Rohn, cal. 9 mm., seria AG 0727986 şi a 37 cartuşe cal 12, diferite mărci, 5 cartuşe cu glonţ, cval. 243 WIN, 6 tuburi cartuş 243 Win trase experimental şi 5 tuburi cartuş 9 mm trase experimental, acestea urmînd a fi predate în custodia unui armurier autorizat, ca urmare a anulării dreptului de deţinere, port şi folosire arme al inculpatului, măsură decisă la data de 12.03.2018“, conform instanţei.

Incidentul în urma căruia secretarul Primăriei Zăneşti s-a ales cu acuze penale a avut loc la începutul lunii martie 2018 cînd, din greşeală şi neatenţie, una din armele pe care le deţinea legal s-a descărcat iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin. Pe 10 martie totul a ajuns la urechile oamenilor legii, iar cercetările efectuate în cauză au stabilit că în acea zi inculpatul urma să plece la un poligon pentru a-şi testa arsenalul deţinut cu acte-n regulă.

Numai că nu a respectat cu stricteţe toate regulile care se impun în astfel de cazuri şi a vrut să plece de acasă cu armele încărcate. În momentul în care le-a mînuit pentru a le pune în portbagajul maşinii una s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta vecinului. Din fercire nu au fost victime.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Salvatori cu COVID -19

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trei salvatori din cadrul ISU Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID – 19. Cei trei sunt asimptomatici. “Vă informăm că rezultatele testului Covid pentru trei cadre care își desfășoară activitatea în plan operativ la Detașamentul Piatra-Neamț sunt pozitive, acestea fiind asimptomatice. În acest sens, facem precizarea că după primirea rezultatelor care indică infectarea, s-a procedat la informarea structurilor ierarhice și a Direcției de Sănătate Publică, pentru adoptarea măsurilor legale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Drumul strategic al Regelui Carol I în Munţii Stânişoarei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ DJ 209B uneşte judeţele Neamţ şi Suceava, de la Borca la Mălini ■ străbate o zonă de o frumuseţe neasemuită cu păduri şi pajişti alpine ■ i se mai spune Drumul Talienilor sau Drumul Vitoriei Lipan ■

Regele Carol I, care s-a dovedit a fi total dedicat, cu vorba şi cu fapta, ţării de adopţie prin conjunctura vremurilor, a fost cel care a înţeles rolul strategic al Munţilor Stânişoarei pentru „tânăra“ Românie.

Că avea să fie aşa, referindu-ne la rolul strategic, o demonstrează luptele grele date în zonă spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, poziţia fiind straşnic apărată de trupele germane şi ungare, aflate în retragere spre Ardeal, în încleştarea cu cele române şi ruse.

Revenind la Regele Carol I, acesta a decis construirea unui drum prin munţi, între comuna Borca, judeţul Neamţ şi Mălini (localitatea unde s-a născut Nicolae Labiş), judeţul Suceava, în primul rând din considerente militare, pentru a face legătura între valea Moldovei şi valea Bistriţei şi în al doilea rând comercial. Realizarea lui a durat 12 ani, între 1902 şi 1014, „drumarii“ fiind italieni, de unde şi denumirea de Drumul Talienilor, după cum i-au zis localnicii. Acum, pe hărţile rutiere el figurează ca fiind DJ 209B şi i se mai spune Drumul Vitoriei Lipan, femeia din Tarcăul Neamţului şi eroina din „Baltagul“ lui Mihail Sadoveanu găsindu-şi soţul ucis într-o prăpastie de pe marginea lui.

Calea de acces între cele două judeţe se afla pe Domeniile Coroanei României, instituţie care asigura fondurile necesare Casei Regale, la mică distanţă de Transilvania, adică de frontiera cu Imperiul Austro-ungar. Proiectarea viitorului drum a fost făcută de către specialişti austrieci, iar construcţia efectivă a aparţinut meşterilor italieni, dar a fost folosită şi mână de lucru din localităţile zonei.

„În raport cu tehnologia de la vremea respectivă lucrările de artă rutiere au fost realizate foarte bine din punct de vedere tehnic, astfel că podurile metalice sunt un etalon în ceea ce priveşte o lucrare de calitate“, precizează Wikipedia. Lungimea drumului este este de aproximativ 55 de kilometri, 33 fiind pe teritoriul judeţului Suceava şi 23 pe cel al judeţului Neamţ, iar cel mai înalt punct este în Pasul Stânişoara, la o altidudine de 1.235 de metri, unde cumpăna apelor (linia de demarcare a două bazine hidrografice), separă cele două judeţe. Este locul unde trecătorilor sau turiştilor li se oferă o perspectivă neasemuit de frumoasă. „Lucrările de artă rutiere, bine conservate şi în bună stare de funcţionare şi astăzi pe teritoriul judeţului Suceava, includ poduri metalice de traversare a pârâului Suha din grinzi cu zăbrele şi calea sus, precum şi podeţe în boltă din zidărie de moloane de piatră. Pe partea care aparţine de judeţul Neamţ sunt cinci poduri, atât acestea cât şi zidurile de sprijin fiind construite din piatră de munte, cioplită şi bătută cu ciocanul“, descrie drumul Grigore Pisea, în „Geografia fizică a României“, Ediţia a II-a, Bucureşti, Editura Fundatiei România de Mâine, 2006.

După terminarea lucrărilor, drumarii italieni au construit în Pasul Stânişoara o cruce mare din piatră, cu dimensiunea de 16/18 metri, pentru a dăinui şi a aduce aminte cine a lucrat la edificarea drumului dorit de Carol I, o parte dintre însemnele sculptate pe edificiu fiind inspirate din însemnele regale române. După decizia României de la 23 august 1944, când a fost ruptă alinţa cu Axa, zona montană a şoselei a fost teatrul unor lupte înverşunate între beligeranţii conflagraţiei mondiale. Din Pasul Stânişoara, unde fuseseră construite fortificaţii şi cazemate, trupele germane au executat tiruri de artilerie la mulţi kilometri depărtare, până la aliniamentul văii Moldovei. În timpul confruntărilor, Crucea Talienilor a fost distrusă de bombardamente, iar cazematele au fost aruncate în aer, după ce soldaţii germani şi ungari au fost nevoiţi să se retragă spre Ardeal.

Din monumentul „talienilor“ au mai rămas doar treptele de piatră pe care se urca spre soclul crucii, ulterior fiind montată alta, de metal, fiind construită şi o troiţă. În amintirea soldaţilor din Regimentele 3 Grăniceri, 6 Grăniceri şi a Companiei a 11-a conduse de căpitanul Vasile Teodoreanu ucişi în luptele pentru cucerirea zonei strategice din Pasul Stânişoarei la poalele muntelui a fost construit alt monument, o veche cruce din piatră marcând poiana în care şi-au pierdut viaţa câteva sute de ostaşi. Drumul talienilor a fost puţin folosit pentru a face legătura dintre cele două judeţe din cauza stării proaste, mai circulat fiind pe perioada sezonului cald, în scop turistic. Dar, zona este de un mirific aparte, cei sosiţi aici putând stăbate traseul făcut de Vitoria Lipan în căutarea soţului. În prezent, cea mai mare parte a drumului din judeţul Suceava este asfaltată, dar ample lucrări de reabilitare au început şi pe sectorul din Neamţ. Valoarea lucrărilor este de 65 milioane de lei.

Citește știrea

Trending