Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Pinalti a mai “scăpat” de un dosar penal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Curtea de Apel Bacău a decis conexarea unor cauze în care Gheorghe ştefan a fost achitat de instanţa de fond ■ în ambele cauze erau acuze de trafic de influenţă ■ procurorii DNA au contestat soluţia ■ o decizie definitivă vor da magistraţii din judeţul vecin ■

Fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a scăpat de unul din multele dosare penale pe care le are la diferite instanţe judecătoreşti din ţară.

Este vorba de o cauză cu acuze de trafic de influenţă în care a fost achitat de instanţa de fond, Tribunalul Neamţ. Procurorii anticorupţie au atacat sentinţa şi s-au adresat Curţii de Apel Bacău. Magistraţii de acolo au decis conexarea cauzei la alta similară, tot de trafic de influenţă, în care Pinalti fusese găsit nevinovat de judecătoii nemţeni.

În primul dosar, Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată pe 25 aprilie 2017, atunci cînd procurorii au stabilit că ar fi săvîrşit infracţiunea menţionată.

„În anul 2009, în contextul în care o societate comercială intenţiona să participe la procedura publică de atribuire a contractului de lucrări, aferent unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitatea menţionată mai sus, i-a solicitat administratorului acestei firme să-i remită o sumă de bani reprezentînd 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate.

Banii respectivi au fost pretinşi de inculpatul Ştefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lîngă persoane din conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în vederea influenţării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract.

În temeiul acestei înţelegeri, în 2011, printr- un intermediar, inculpatul a primit de la reprezentantul acelei societăţi comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Instanţa de fond l-a exonerat pe Pinalti de acuzele penale la fel ca şi în al doilea dosar. Este vorba despre o cauză care privea finanţatea FC Ceahlăul, grupare la care fostul primar a fost preşedinte.şi pe care a sprijinit-o material ani de zile.

În acest dosar, Pinalti a fost trimis în judecată în Ajunul Crăciunului 2017. „La începutul anului 2010, inculpatul Ştefan Gheorghe a pretins de la directorul unei societăţi cu activitate în construcţii ca aceasta să sponsorizeze echipa de fotbal FC Ceahlăul cu un procentaj de 3% din sumele pe care societatea urma să le încaseze în baza unui contract încheiat cu Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa privind un obiectiv de investiţii avînd ca obiect lucrări hidroenergetice pe Siret“, conform DNA.

În schimbul banilor, Pinalti a promis că va interveni pe lîngă funcţionarii din conducerea Hidroelectrica, societate cu capital majoritar de stat şi care aloca fondurile necesare investiţiei, pentru a se continua finanţarea obiectivului amintit.

„În temeiul solicitării lui Ştefan Gheorghe, în perioada 2010-2011, între FC Ceahlăul în calitate de prestator şi societatea cu activitate în construcţii, în calitate de beneficiar, au fost încheiate şapte contracte de reclamă şi publicitate în temeiul cărora au fost emise nouă facturi fiscale şi a fost achitată prin ordine de plată suma totală de 998.000 lei, în condiţiile în care nu exista nici un document privind executarea obligaţiilor asumate de prestator“, conform DNA. Acum cauzele au fost conexate şi rămîne de văzut ce vor stabili magistraţii de la Bacău, a căror decizie va fi definitivă.

Din opt dosare au rămas şapte, în trei fiind sentinţe definitive cu executare

Exonerarea de răspundere penală a fostului primar pietrean a fost o premieră după ce procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Ştefan în opt cauze, în trei dintre acestea fiind condamnat la închisoare cu executare.

După ce a fost condamnat definitiv la 3,3 ani de închisoare în dosarul Strong Montaj, fostul primar a fost încarcerat şi a ieşit din penitenciar la jumătatea lunii noiembrie 2018.

În acelaşi dosar Strong Montaj, cele patru firme implicate în cauză, achitate la prima instanţă, au primit amenzi penale care de depăşesc 100.000 lei, respectiv Giga Star are 30.000 lei la fel ca şi Best GSG, Sonic Media are 24.000 lei, iar Euromedia TV are o amendă penală de 20.000 de lei, simultan fiind menţinute şi măsurile asiguratorii.

Pinalti a fost găsit vinovat de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite.

Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea de la Ştefan a sumei de 3.031.365 de lei noi, bani obţinuţi din cele două infracţiuni. Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv şi în dosarul „Bani pentru partid“, rămînînd cu pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru care s-a „tîrguit“ cu procurorii anticorupţie.

Prin aceeaşi hotărîre, fostul primar a pierdut prin confiscare suma de 1,65 milioane de euro şi i s-a pus sechestru pe mai multe imobile pentru recuperarea altor 2,35 milioane de euro, bani ce reprezintă prejudiciul cauzat.

Au fost indisponibilizate două imobile din Piatra Neamţ din care unul de 428 metri pătraţi, cu multiple dormitoare, beci, piscină şi sală de masaj, precum şi pe un apartament din Bucureşti. Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2009 – 2012, Pinalti, în calitate de vicepreşedinte al PDL, partid aflat la guvernare, în scopul obţinerii de sume de bani atît pentru el, cît şi pentru partid, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

Pinalti a mai fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în cauza Microsoft, unde a pierdut prin confiscare 3,99 milioane de euro. Alte două dosare, unul cu prejudicierea Poşte Române şi cel cu obţinerea frauduloasă a licenţei pentru Giga Tv încă se judecă. Într-un alt dosar cu Poşta a fost condamnat la 8 ani şi 2 luni de închisoare, dar s-a decis rejudecarea.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    11 iunie 2020 at 7:53 PM

    Sa tot furi in Romania !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending