Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Peste 2.000 de turişti au fost la Durău, la Serbările Zăpezii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ iubitorii de zăpadă au venit în număr mare în staţiunea de la poalele Ceahlăului ■ unii au urcat şi pe munte ■ salvamontiştii au avut mai multe intervenţii în week-end, două fiind la cazuri ceva mai grave ■ manifestarea se încheie pe 2 februarie ■ şi jandarmii sînt la datorie ■

Serbările Zăpezii din staţiunea Durău au fost motiv de bucurie pentru cei care au venit să se bucure de nea, însă în unele cazuri a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor.

Ei au avut intervenţii la mai multe cazuri petrecute în week-end , două fiind cu probleme mai mari. „Două cazuri grave unde a fost solicitată şi intervenţia ambulanţei, cît şi alte peste 11 mici traumatisme s-au inregistrat la punctele de prim ajutor din Durău, dar şi la Baza Salvamont Dochia din platoul Masivului Ceahlău.

Peste 2.000 de turişti au umplut pîrtiile de schi, sanie şi orice alt petec de zăpadă artificială din Staţiunea Durău. Nu numai pîrtiile de schi, dar şi traseele turistice spre zona înaltă au fost asaltate încă de la începutul minivacanţei. La cabanele din zonă, cît şi la cele din masiv nu au fost locuri libere de cazare.

Deoarece s-a pus accent foarte mult pe prevenire, salvatorii montani fiind permanent în mijlocul practicaţilor sporturilor de iarnă raportat la numărul turiştilor incidentele au fost foarte puţine, la acest fapt contribuind şi stratul de zăpadă de o calitate deosebită şi o grosime de peste 50 de centimetri“, informează Salvamont Neamţ.

Cazurile mai deosebite au constat într-un şoc hipotermic şi o fractură la un copil de 7 ani. Manifestarea de la Durău se desfăşoară în perioada 24 ianuarie – 2 februarie 2020. În tot acest timp şi jandarmii montani din Durău vor fi pe pîrtie alături de iubitorii sporturilor de iarnă şi de turiştii sosiţi în staţiune.

Misiunile acestora vor viza asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică la manifestările care vor avea loc în cele două weekenduri 24-26 ianuarie, respectiv 31 ianuarie – 2 februarie şi vor acţiona pentru îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţei turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate, prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură antisocială care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, respectarea regulilor pe pîrtii.

Pentru ca momentele petrecute pe pîrtie să fie lipsite de accidente sau incidente nedorite, jandarmii montani recomandă practicanţilor sporturilor de iarnă să respecte recomandările organizatorului evenimentului dar şi reglementările pe pîrtii: este interzis accesul sau circulaţia pe pîrtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul; este interzisă coborîrea pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizînd sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale; accesul pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului este interzis.

Deşi meteorologii anunţă un sfîrşit de săptămînă cu vreme bună, turiştii care vor alege să pornească în drumeţie spre platoul Ceahlăului trebuie să fie echipaţi corespunzător, pentru că vremea se poate schimba oricînd, să nu plece singuri la drum, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele.

„Reamintim turiştilor că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul echipajelor de jandarmerie montană, atît prin contact direct cît şi prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, specificînd datele de identificare ale persoanei care anunţă ce s-a întîmplat, cîte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sînt persoanele aflate în dificultate“, a comunicat Jandarmeria Neamţ.

Advertisement








Trending