Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Mii de pelerini sînt aşteptaţi la hramul de la Mănăstirea Secu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lăcaşul monahal sărbătoreşte pe 29 august hramul principal ■ slujbele vor continua şi în ziua următoare, cînd vor fi cinstiţi Sfîntul Mitropolit Varlaam şi Sfîntul Ioan de la Rîşca şi Secu, ocrotitorii mănăstirii ■

Mănăstirea Secu este loc de pelerinaj pentru o mulţime de credincioşi din judeţ şi din alte părţi ale ţării, comunitatea monahală pregătind sărbătoarea anuală a hramului sfîntului lăcaş de pe 29 august, cînd în calendar este menţionată Tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul, zi trecută cu cruce roşie şi post. Slujbele vor continua şi pe 30 august, a doua zi de hram, cînd vor fi prăznuiţi cei doi ocrotitori ai mănăstirii, Sfîntul Ierarh Varlaam, Mitropolit al Moldovei, şi Cuviosul Ioan de la Rîşca şi Secu. La ceremonialul religios este aşteptat şi IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care în ultimii ani a fost prezent întotdeauna la sărbătoarea Mănăstirii Secu, avînd alături şi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit scrierilor bisericeşti, creştinilor-ortodocşi li se cere să postească în ziua de 29 august, pe de o parte ca să nu semene cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfîntului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să urmeze exemplul vieţii înfrînate a lui Ioan. De altfel, la Mănăstirea Secu nu se consumă niciodată carne, aceasta fiind înlocuită cu peşte atunci cînd sînt dezlegări la bucate de frupt. Programul religios a început încă de ieri, cu o slujbă de priveghere şi continuă în dimineaţa aceasta cu sfinţirea apei, Sfîntul Maslu şi Sfînta Liturghie Arhierească. Spre seară rugăciunile se vor relua, în cadrul slubei de priveghere pentru Sfîntul Ierarh Varlaam şi pentru Sfîntului Cuvios Ioan de la Rîşca şi Secu, iar în ziua următoare se va oficia Sfînta Liturghie. Pelerinii se pot închina la mormîntul Cuviosului Ioan, ce este amplasat într-o nişă, în zidul bisericii centrale a mănăstirii. În partea opusă a lăcaşului şi-a dormit somnul de veci mitropolitul Varlaam, pînă în vara lui 2007 cînd a fost canonizat şi moaştele sale au fost depuse într-o raclă de argint suflată cu aur. A fost un eveniment de o mare amploare la care au luat parte preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. Acesta din urmă a fost însoţit de Varujan Vosganian, ministrul Economiei, Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, etc. Canonizarea cuviosului Ioan de la Rîşca şi Secu s-a făcut pe 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamţ, cînd au mai fost trecuţi în rîndul sfinţilor şi alţi călugări care au vieţuit în munţii Neamţului: cuvioşii Rafail şi Partenie de la Agapia Veche, cuviosul Iosif de la Văratec, cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi, cuviosul Chiriac de la Tazlău, Sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiariac de la Bisericani.

Raclă, obiect de patrimoniu

Osemintele mitropolitului Vaarlam (1585 – 1650) au fost scoase din mormîntul amplasat lîngă zidul bisericii centrale a aşezămîntului căruia i-a fost şi stareţ pe 5 iunie 2007. „Ne-am minunat de acest lucru, pentru că în interiorul gropii era multă umiditate, care ar fi putut să afecteze osemintele în cei 350 de ani care au trecut de la înhumarea mitropolitului Varlaam“, declara pentru Monitorul arhimandritul Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu. Osemintele mitropolitului Varlaam au fost aşezate într-o raclă obiect de patrimoniu, lucrată manual, la atelierele Monetăriei Statului, folosindu-se 27 de kilograme de argint şi trei de aur. Pe pereţi s-au realizat, în relief, scene din viaţa mitropolitului, suflate cu aur. Prima, la cap, reprezintă biserica Mănăstirii Secu, iar pe partea laterală, în stînga, este înfăţişat mitropolitul în timpul călugăriei, apoi este reprezentat traducînd Scara (1618) şi apoi ca arhimadrit la Mănăstirea Dragomirna. La picioare este imaginea bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, sfinţită de mitropolitul Varlaam. Pe partea dreaptă se poate vedea o scenă care arată aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iaşi, în 1641, timp în care Varlaam era mitropolit al Moldovei. O imagine înfăţişează Sinodul de la Iaşi (1642), iar alta tipărirea Cazaniei mitropolitului Varlaam, în 1643, la tipografia Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi. Pe capac sînt două însemnări: Pisania, care spune că racla s-a făcut cu binecuvîntarea şi sub îndrumarea IPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi cu osîrdia stareţului Vichentie Amariei, în 2007. Tot pe capac sînt reprezentate Troparul şi Condacul Sfîntului Ioan Varlaam, mitropolitul Moldovei, iar în centru se află icoana sfîntului. Ca şi alte sfinte lăcaşuri, Mănăstirea Secu este înzestrată cu părticele din moaştele unor sfinţi, spre care se îndreaptă rugăciunile credincioşilor ce trec pragul lăcaşului de închinăciune. În pronaos se află o raclă din lemn de tei ce conţine relicve sfinte: o cruce în care se păstrează o părticică de lemn din Sfînta Cruce pe care a fost răstignit Mîntuitorul Iisus Hristos, chivotul cu un fragment din piciorul Sfîntului Ioan Botezătorul, părticele din moaştele Sfîntului Apostol Andrei, ale Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, Sfîntului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Sfîntului Ierarh Ioan Gură de Aur, ale sfinţilor mucenici ucişi în Muntele Sinai, Rait şi Ierusalim, ale Sfîntului Apostol Filip, ale sfinţilor Haralambie, Ioan cel Nou de la Suceava, Arhidiacon Ştefan, Muceniţa Marina, Grigorie Decapolitul.

SANYO DIGITAL CAMERA

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Accident în lanţ la Vînători-Neamţ. Patru maşini implicate, o victimă. Trafic blocat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident în lanţ, în care au fost implicate patru maşini, soldat cu o victimă, vineri, 20 septembrie, la Vînători Neamţ. Din primele informaţii oferite de poliţişti, este vorba despre o coliziune în care au fost implicate două autoturisme, un TIR şi un microbuz. “Accident rutier pe DN 15 B, în localitatea Vînători-Neamț. Coliziune între 4 vehicule (tir, microbuz și două auto). Din primele informații ar fi o singură victimă. Trafic blocat total”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ. Vom reveni.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Omor sau legitimă apărare?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat de 61 de ani a ucis un consătean cu doi ani mai mare ■ victima însoţită de un alt bărbat au intrat în curtea agresorului ■ proprietarul a luat un topor şi l-a omorît pe unul din intruşi, celălalt scăpîndu-se cu fuga ■

O faptă de o violenţă extremă soldată cu moartea unui bărbat în vîrstă de 63 de ani a avut loc noaptea trecută în localitatea Piatra Şoimului. Ceea ce este important în această speţă este că victima a intrat fără drept şi pe timp de noapte în casa proprietarului, motiv pentru care agresorul ar putea beneficia de clemenţă. Fapta a avut loc în localitatea Piatra Şoimului, în noaptea de 19 septembrie. Imediat după agresiune făptaşul, în vîrstă de 61 de ani, din localitatea menţionată a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a povestit ce s-a întîmplat. Apelul a fost înregistrat în dispecerat în jurul orei 23:30, iar primii sesizaţi au fost oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti. Aceştia au aflat că în curtea bărbatului de 61 de ani ar fi intrat două persoane. Era vorba de doi consăteni ai agresorului, un localnic în vîrstă de 48 de ani, şi un altul în vîrstă de 63 de ani. Se pare că între părţi era o situaţie tensionată de mai mult timp, iar acum spiritele de răzbunare s-ar fi aprins din nou. Deşi depăşit numeric, proprietarul a reuşit să se înarmeze cu un topor. L-ar fi ajuns din urmă pe intrusul de 63 de ani pe care l-a lovit în mod repetat. Între timp cel de 48 de ani s-a scăpat cu fuga, iar atunci cînd organele de cercetare penală au ajuns la faţa locului au constatat că pentru victimă nu se mai putea face nimic deoarece era deja decedată. A fost solicitat şi un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ care a preluat cercetările. Atît ucigaşul cît şi intrusul care a scăpat cu viaţă au fost duşi la audieri. Rămîne de văzut care a fost natura conflictului dintre cei trei şi care în cele din urmă s-a lăsat cu moarte de om. Este posibil ca agresorul să beneficieze de circumstanţe atenuante avînd în vedere faptul că instruşii au intrat în curtea lui pe timp de noapte şi fără drept. Dacă anchetatorii vor stabili că în cauză ar putea fi vorba de legitimă apărare este posibil ca sexagenarul să scape de cătuşe, dar să se aleagă pe perioada cercetărilor cu o măsură preventivă mai blîndă, arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Rămîne de văzut ce va stabili ancheta în acest caz şi dacă se va aplica, sau nu, o măsură preventivă.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Adolescentă accidentată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puţin timp, joi, 19 septembrie, în Piatra Neamţ, pe strada Bistriţei. Din primele informaţii, se pare că este vorba despre o fetiţă accidentată. Vom reveni.

UPDATE – Victima este o minoră în vîrstă de 14 ani – sursa IPJ Neamţ

Din primele cercetări efectuate de polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț a reieșit că în timp ce un bărbat, de 38 de ani, conducea un autoturism pe Bulevardul 9 Mai din Piatra Neamț, a surprins și accidentat o minoră, de 14 ani, din Rediu, care s-a angajat în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni. În urma impactului a rezultat vătămarea corporala a minorei, care a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă – sursa IPJ Neamţ

Citește știrea

Trending