Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: 24 de hectare de pădure şi păşune mistuite de foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ incendiul de proporţii a avut loc la Poiana Teiului ■ focul a cuprins 20 de hectare de păşune şi 4 de fond forestier ■ cel care a produs dezastrul a fost amendat şi are dosar penal ■ un incendiu provocat de un fumător şi care s-a extins la o pădure a fost la Gherăieşti ■

Incendiile de vegetaţie au făcut prăpăd în judeţul Neamţ în ultima perioadă de timp, dar cel mai de proporţii a avut loc pe 7 aprilie 2020 în localitatea Poiana Teiului, unde flăcările au mistuit nu mai puţin de 24 de hectare.

Este vorba despre 20 de hectare de păşune şi alte patru de fond forestier. Totul a început în jurul prînzului, cînd militarii din cadrul ISU Neamţ au fost chemaţi în ajutor prin apel la numărul unic de urgenţă 112. Au mers la faţa locului numeroase forţe de intervenţie, care au fost sprijinite de voluntari. În cele din urmă focul a fost stins şi s-a dat şi de urma celui care a provocat nenorocirea, acesta fiind amendat şi dat pe mîna poliţiştilor.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spaţii deschise. Persoana care a cauzat incendiul a fost sancţionată de către pompierii din cadrul Inspecţiei de prevenire din cadrul ISU Neamţ, urmînd ca organele de cercetare penală sa execute cercetarea cazului“, conform ISU Neamţ.

Pe timpul nopţii au monitorizat zona echipe mixte formate din pompieri de la Detaşamentul Tîrgu Neamţ, Ocolul Silvic Poiana Teiului şi pompieri voluntari de la SVSU Poiana Teiului. Un alt incendiu similar a fost anunţat pe 8 aprilie, prin apel la 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 17.17. Militarii au fost chemaţi la Gherăieşti unde au acţionat împreună cu voluntarii din localitate şi lucrătorii Ocolului Silvic Roman. Lupta cu flăcările care se manifestau şi la nivelul fondului forestier a durat 5 ore, timp în care au ars 2,5 hectare de litieră, 2,5 hectare de pădure (regerare naturală), 30 de arbori uscaţi şi 8.000 mp de vegetaţie uscată. Aproximativ 120 de arbori au fost afectaţi din cauza flăcărilor.

În acest caz pompierii au stabilit drept cauză fumatul. Militarii reamintesc faptul că, respectînd măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obtinerea permisului de lucru cu focul, conform normelor în vigoare.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: în condiţii lipsite de vînt; colectarea în grămezi a vegetatiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încît arderea să poata fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pămînt a focarelor.

Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sînt obligaţi: să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat; să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale; să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie; să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Advertisement








Trending