Contactează-ne

Actualitate

Despre gardul parcului de sub Cetate sînt opinii pro şi contra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o postare a primarului Daniel Harpa referitoare la modalitatea de împrejmuire a perimetrului a stîrnit comentarii pro şi contra ■ „Cred că ar fi mai atrăgător un model care să exprime numele Cetate, cît şi locaţia sub Cetate“, consideră un localnic, iar altul spune că: „„Vă propun realizarea de gard în stil neoromânesc, bineînţeles din fier forjat şi consultînd un istoric/arhitect“ ■

Proiectul de reabilitare a parcului de sub Cetate a stîrnit comentarii pro şi contra pe pagina de Facebook a primarului Daniel Harpa.

În timp ce unii locuitori îl felicitau pe edil pentru iniţiativă, alţii au avut o serie de obiecţii referitoare la modalitatea de împrejmuire a perimetrului.

„Nu găsesc atractiv acest model de gard. Cred că ar fi mai atrăgător un model care să exprime numele Cetate, cît şi locaţia sub Cetate. Nu mă refer musai că trebuie pe fiecare plasă de gard să fie imaginea Cetăţii, cred că ar arăta kich. Dar o idee pentru designerul de proiect care să gîndească un gard care să exprime locaţia istorică şi atracţie turistică“, a spus cineva.

Vă propun realizarea de gard în stil neoromânesc, bineînţeles din fier forjat şi consultînd un istoric/arhitect. Trebuie realizat un proiect trainic şi bine reprezentat, oraşul Tîrgu Neamţ merită să se dezvolte frumos şi fără patimi de altă natură“, a fost opinia unei alte persoane.

„Consider că trebuia consultat unul ce lucrează cu fierul, nu doar artistul local (neinspirat din real) şi proiectantul. Curbele inferioare şi superioare trebuie realizate, nu doar cumpărate din fabrică; cercurile şi razele din tablă trebuie tăiate cu laser. Toate acestea au un cost foarte mare“, a spus un alt locuitor în mesajul său.

Primarul Harpa a încercat să lămurească lucrurile: „Reabilitarea parcului Cetate a devenit subiect de dispută politică pe facebook şi de aceea mă simt dator să vă ofer cîteva informaţii. Înlocuim un gard care este clar depăşit din punct de vedere estetic, cu unul gîndit de un artist local împreună cu un proiectant. Noi am luat în calcul atît esteticul cît şi funcţionalul acestei zone.

Parcul este împărţit în două proiecte. Partea din faţă unde sunt prevăzute lucrări de înlocuire/împrejmuire gard, spaţiu de joacă, dar şi refacerea aleilor pietonale (1.457 mp), în valoare de 441.524,37 lei. Partea din spate va fi împrejmuită cu un gard viu şi va avea destinaţia de ştrand.

În ce priveşte gardul din faţă, gîndindu-ne atît la siguranţa copiilor şi dat fiind traficul din zonă, am ales un model de gard pe care îl ataşez prezentei postări. Acest model a fost desenat de un artist local şi adaptat tehnic de proiectantul acestei lucrări.

Sunt conştient că nu putem avea toţi acelaşi punct de vedere, de aceea noi încercăm să ne pliem în primul rînd pe propunerile specialiştilor din domeniu. Sper ca varianta de gard propusă să fie pe gustul cît mai multor cetăţeni ai oraşului nostru!

Aş vrea să mai menţionez că aţi văzut în mediul on-line mai multe propuneri de amenajare a parcului, pentru că, de-a lungul timpului, am încercat să obţinem şi fonduri europene pentru această zonă“, a precizat primarul.

După cum deja se ştie, parcul de sub Cetate va fi cosmetizat în această primăvară, un aspect înnoit urmînd să capete şi spaţiile verzi de pe bulevardul Mihai Eminescu.

Edilul tîrgnemţean anunţa demararea proiectului Împrejmuire şi reabilitare parc Cetate, ce vizează îngrădirea perimetrului pe o lungime de 264 metri, amenajarea de alei pietonale în suprafaţă de 1.457 de metri pătraţi şi a unei zone cu destinaţia de spaţiu de joacă pentru copii.

„Investiţia se raportează la jumătatea din faţă a parcului, pe jumătatea din spate existînd un al doilea proiect de investiţii care se află în etapa de avizare, Reabilitare şi modernizare Zona Parc Cetate (inclusiv zona Ştrand), avînd ca sursă de finanţare creditul bancar contractat în cursul anului 2019“, menţionat primarul Harpa.

Tot el informa despre semnarea, pe final de ianuarie, a contractului de finanţare pentru obiectivul Reabilitare spaţii verzi zona Bulevardul Mihai Eminescu-Policlinică.

Proiectul este finanţat din fonduri structurale în cadrul PNDR – Asociaţia Ţinutul Răzeşilor, măsura M1-6B – investiţii pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului GAL şi are o valoare totală de 179.188 lei (37.660 euro).

Se urmăreşte amenajarea a trei spaţii verzi de pe bulevardul Mihai Eminescu şi a unuia din zona Policlinicii, în suprafaţă totală de aproape 2.800 metri pătraţi. Primarul a încercat să afle şi părerea locuitorilor, referitor la investiţiile ce ar mai trebui realizate în localitate anul acesta. În ianuarie, acesta încuraja cetăţenii să facă direct pe pagina sa de Facebook propuneri de investiţii pentru anul în curs:

„Stimaţi tîrgnemţeni, vă invit să definim împreună priorităţile şi obiectivele de investiţii pentru anul 2020. Aştept propuneri concrete de investiţii pe care doriţi să le facem cu bani de la bugetul local. Le puteţi trimite la primărie sau prin mesaj, aici, pe contul meu. Orice propunere/idee este bine-venită, indiferent de scara la care se poate aplica, de la cele mai mici investiţii, pînă la cele care necesită bugete mai mari!“.

Mesajele au început să curgă, ajungînd la peste 200 în primele trei zile, pe subiecte generale, referitoare la parcul de sub Cetate, extinderea reţelei de gaz, asfaltarea unor drumuri, amenajarea unor piste pentru biciclete, atragerea unor investitori pentru crearea de locuri de muncă, descurajarea cerşetoriei şi a depozitării ilegale a gunoiului, termoizolarea blocurilor, panouri fotovoltaice, cinematograf, ştrand etc.

Advertisement








Trending