Actualitate
Comunitatea evreiască din Neamţ, expoziţie sub Cetate

■ au fost expuse fotografii, documente, obiecte personale şi de cult din colecţiile comunităţilor evreieşti din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Roman, plus unele de la muzee ■ expoziţia poate fi vizitată pînă pe 15 septembrie ■
Locuitorii din zona Tîrgu Neamţ sînt invitaţi să viziteze expoziţia Comunitatea Evreiască din judeţul Neamţ, care va fi găzduită de Muzeul de Istorie şi Etnografie pînă pe 15 septembrie.
Cei interesaţi vor putea vedea fotografii, documente, obiecte personale şi de cult din colecţiile comunităţilor evreieşti din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Roman şi a muzeelor de istorie din Tîrgu Neamţ şi Roman. Vernisajul expoziţiei organizate de Complexul Muzeal Naţional Neamţ a avut loc pe 22 iulie, în curtea instituţiei, unde au luat cuvîntul Emil Nicolae Nadler, preşedintele Comunităţii Evreilor din Piatra Neamţ şi vicepreşedintele Marcel Grimberg, Iancu Wexler, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Roman, inspectorul şcolar Elena Preda şi muzeograful Dumitru Ionuţ Stigleţ, de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Tîrgu Neamţ.
Participanţii au aflat detalii despre etapele realizării expoziţiei itinerante şi informaţii privind istoria evreilor din judeţul Neamţ, apoi au urmărit un minirecital la chitară şi vioară susţinut de Inge Olaru, elevă a Liceului de Artă Victor Brauner Piatra Neamţ.
„Evreii au constituit mai mult de o treime din populaţia judeţului Neamţ pînă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Comunitatea a lăsat în urma sa monumente arhitectonice, un bogat fond documentar, precum şi obiecte personale de o mare valoare istorică.
Evreii din judeţul Neamţ s-au afirmat într-o paletă vastă de domenii de activitate – scriitori, avocaţi, cercetători, artişti, pictori, profesori, comercianţi etc. Din galeria personalităţilor de seamă, care se bucură şi în prezent de cea mai înaltă recunoaştere a geniului, îi amintim pe Moshe Idel (n.1947, Târgu Neamţ), profesor de gîndire iudaică, filosof şi cercetător al Cabalei în cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.
În vederea ilustrării şi punerii în valoare a moştenirii istorice a Comunităţii Evreieşti din zona Neamţului, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ, sub egida Complexului Muzeal Naţional Neamţ, a realizat expoziţia intitulată Comunitatea Evreiască din judeţul Neamţ.
Expoziţia prezintă publicului mărturii (cărţi de rugăciune bilingve, îmbrăcăminte şi obiecte cu caracter religios, imagini şi documente inedite), care vizează aspecte din istoria comunităţii“, au menţionat organizatorii.

-
Actualitateo săptămână,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Actualitateo zi,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Prima paginăo zi,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Prima paginăo săptămână,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitate6 zile,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Prima pagină2 săptămâni,
Comuna din Neamț unde apa-i oprită de jumătate de an. Primar vs. autorități
-
Actualitate3 zile,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitate5 zile,
Și totuși se fac angajări la stat