Contactează-ne

Actualitate

Comunitatea evreiască din Neamţ, expoziţie sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost expuse fotografii, documente, obiecte personale şi de cult din colecţiile comunităţilor evreieşti din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Roman, plus unele de la muzee ■ expoziţia poate fi vizitată pînă pe 15 septembrie ■

Locuitorii din zona Tîrgu Neamţ sînt invitaţi să viziteze expoziţia Comunitatea Evreiască din judeţul Neamţ, care va fi găzduită de Muzeul de Istorie şi Etnografie pînă pe 15 septembrie.

Cei interesaţi vor putea vedea fotografii, documente, obiecte personale şi de cult din colecţiile comunităţilor evreieşti din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Roman şi a muzeelor de istorie din Tîrgu Neamţ şi Roman. Vernisajul expoziţiei organizate de Complexul Muzeal Naţional Neamţ a avut loc pe 22 iulie, în curtea instituţiei, unde au luat cuvîntul Emil Nicolae Nadler, preşedintele Comunităţii Evreilor din Piatra Neamţ şi vicepreşedintele Marcel Grimberg, Iancu Wexler, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Roman, inspectorul şcolar Elena Preda şi muzeograful Dumitru Ionuţ Stigleţ, de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Tîrgu Neamţ.

Participanţii au aflat detalii despre etapele realizării expoziţiei itinerante şi informaţii privind istoria evreilor din judeţul Neamţ, apoi au urmărit un minirecital la chitară şi vioară susţinut de Inge Olaru, elevă a Liceului de Artă Victor Brauner Piatra Neamţ.

„Evreii au constituit mai mult de o treime din populaţia judeţului Neamţ pînă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Comunitatea a lăsat în urma sa monumente arhitectonice, un bogat fond documentar, precum şi obiecte personale de o mare valoare istorică.

Evreii din judeţul Neamţ s-au afirmat într-o paletă vastă de domenii de activitate – scriitori, avocaţi, cercetători, artişti, pictori, profesori, comercianţi etc. Din galeria personalităţilor de seamă, care se bucură şi în prezent de cea mai înaltă recunoaştere a geniului, îi amintim pe Moshe Idel (n.1947, Târgu Neamţ), profesor de gîndire iudaică, filosof şi cercetător al Cabalei în cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

În vederea ilustrării şi punerii în valoare a moştenirii istorice a Comunităţii Evreieşti din zona Neamţului, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ, sub egida Complexului Muzeal Naţional Neamţ, a realizat expoziţia intitulată Comunitatea Evreiască din judeţul Neamţ.

Expoziţia prezintă publicului mărturii (cărţi de rugăciune bilingve, îmbrăcăminte şi obiecte cu caracter religios, imagini şi documente inedite), care vizează aspecte din istoria comunităţii“, au menţionat organizatorii.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending