Contactează-ne

Actualitate

Bîntuie rujeola printre nemţeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în martie, au fost 26 de cazuri, dintre care 16 în zona Roman şi şapte la Piatra Neamţ ■ în luna aprile s-au îmbolnăvit 19 copii, din care 11 în zona la Roman ■

Panica legată de pandemia SARS Cov2 a determinat, atît autorităţile, cît şi populaţia, să neglijeze o altă boală contagioasă cum e rujeola, procesul de imunizare fiind neglijat.

La solicitarea redactorilor Monitorul, Direcţia de Sănătate Publică a confirmat faptul că la nivelul judeţului Neamţ numărul cazurilor de rujeolă este îngrijorător, în condiţiile în care numărul de imunizări este extrem de redus, la toate categoriile de vîrstă.

„Rujeola a evoluat la Neamţ, în lunile martie şi aprilie, cu un număr crescut de cazuri. Astfel, în martie au fost 26 de cazuri, dintre care 16 în zona Roman. În zona arondată Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au fost în aceeaşi perioadă 7 cazuri, iar la Tîrgu Neamţ două.

În luna aprile s-au înregistrat 19 cazuri. Dintre acestea, 11 au fost semnalate la Roman şi doar două la Piatra Neamţ. În ceea ce priveşte rata de vaccinare, în luna aprilie au fost catagrafiaţi la grupa de vîrstă 9-11 ani, 572 de copii, dintre care doar 102 vaccinaţi.

Alţi 40 de părinţi au refuzat vaccinarea copiilor, 88 nu au fost găsiţi de medicii de familie la domiciliu şi 131 au avut contraindicaţii temporare de vaccinare. La grupa de vîrstă 1-4 ani, au fost catagrafiate 1.510 cazuri, din care au fost vaccinaţi 151 copii, în timp ce 616 au refuzat vaccinarea.

Nu au fost găsiţi la domiciliu 305 copii. Au avut contraindicaţii temporare de imunizare 143, în timp ce alţi 17 au contarindicaţie definitivă de vacinare”, a precizat Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Medicul citat a precizat că la grupa de vîrstă 5-9 ani au fost catagrafiaţi 606 copii şi au fost vaccinaţi şi la această categorie un număr extrem de mic de copii. Pentru a uşura procedura de ridicare a dozelor de vaccin antirujeolic, pentru medicii de familie din zona Roman distribuirea vaccinului se face de la punctul de lucru al Direcţiei de Sănătate din oraş, situat în clădirea Dispensarului Policlinic.

În conformitate cu datele Publicate de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Infecţioase, pînă la data de 15 mai 2020 au fost raportate 20.007 cazuri de rujeolă, cu 64 de decese. Numai în perioada 11-15 mai au fost raportate încă 48 de cazuri nou confirmate, în trei judeţe, din care 27 la Cluj, 15 la Maramureş şi 6 la Bihor. Asta în timp ce Legea vacinării zace în Camera Deputaţilor, fiind subiect de dispută politică între PSD, PNL şi USR.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Lovitură de teatru – Leoreanu candidat la Primăria Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mişcare surpriză pe scena politică din Neamţ: Laurenţiu Leoreanu este, conform unor surse neoficiale, candidatul PNL pentru Primăria Roman. Decizia a fost luată în această seară, sâmbătă, 8 august şi tranşează disputa privind candidatura la primăria romaşcană. După ce primarul Micu a rămas fără mandat prin decizie de prefect, pentru incompatibilitate, s-a dat naştere la numeroase speculaţii privind candidatul la primăria romaşcană. Se pare că presiunea pentru a stabili un candidat care să aibă şanse reale de câştig l-a determinat pe Laurenţiu Leoreanu să intre în cursă. Rămâne de văzut care va fi reacţia PSD.

 

Vom reveni

Citește știrea

Actualitate

Alianța pentru Modernizarea Neamțului 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD - PPU - ALDE au candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Neamț, actualul lider al legislativului nemțean, Ionel Arsene ■ reprezentanții celor trei partide semnatare ale alianței vorbesc despre continuitate în administrație, scopul comun fiind modernizarea județului ■

Trei formațiuni politice – PSD, PPU-Social Liberal și ALDE – au pus astăzi, 8 august 2020, la Piatra Neamț, bazele unei alianțe care va funcționa la alegerile locale de luna viitoare, pentru câștigarea Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene, actualul președinte al legislativului nemțean, este candidatul „Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020“, pentru un nou mandat de președinte. Din partea PPU-SL, la lansarea noii alianțe a participat președintele interimar Teodor Meleșcanu, iar actualul vice al Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei, prezent și el la eveniment, reprezintă ALDE în noua structură politică.

Ionel Arsene a vorbit despre preocuparea comună a celor trei formațiuni, reunite acum sub umbrela aceleiași alianțe. „Continuitate! Acesta este planul meu și al colegilor de față, pentru următorii 4 ani, când ne gândim la județul Neamț! Vreau să termin ceea ce am început ca președinte al Consiliului Județean și să realizez ceea ce iși doresc nemțenii.

Am lucrat continuu cu motoarele turate! Ceea ce am realizat în acest mandat, ajuns acum la final, depășește cu mult ceea ce s-a făcut în Neamț în ultimii 30 de ani. Dar, repet, mai sunt lucruri de făcut și tocmai de aceea îmi doresc un nou mandat de președinte al Consiliului Județean!

Pentru a continua performanța în administrație, astăzi am pus bazele «Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020», între PSD, Partidul Puterea Umanistă și ALDE. Alături de vicepreședinții cu care am colaborat până acum, am crescut nivelul de trai al cetățenilor din Neamț. Tot alături de ei vreau să continui dezvoltarea județului nostru și de aceea aveam această alianță pentru Consiliul Județean. Sloganul meu este «Fapte, nu vorbe!».

Pentru asta este nevoie de continuitate în administrarea zonei în care trăim. Nemțenii văd ce am realizat pentru județul nostru și sunt convins că și ei își doresc continuitate. Sunt sigur că așa va fi, pentru următorii 4 ani!“, a declarat președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Printre primele proiecte care urmează să debuteze în județ este construirea noului spital de urgență la Piatra Neamț, investiție ce va depăși 250 milioane de euro.

Atât președintele PPU, Teodor Meleșcanu, cât și președintele ALDE Neamț, Ion Asaftei, au vorbit despre crearea, la Neamț, a unei alianțe bazate pe încredere și respect reciproc între semnatari și dorința fiecăreia dintre cele trei formațiuni de a moderniza Neamțul.

Citește știrea

Actualitate

Primăria Roman: Lupte dure pentru candidatură. Cine sunt favoriţii şi ce condiţii pun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ PNL ar putea merge cu echipa: Leonard Achiriloaei-George Lazăr-Roxana Iorga ■ la PSD, Alin Antochi se ţine tare şi pune condiţii ■ protopopul Dragoș Munteanu a ”ieşit” din cărți pentru că nu a obținut acordul Sfîntului Sinod ■

Lupte dure pentru postura de candidat la Primăria Roman. În PNL, sunt mai multe nume vehiculate. Unul e al prefectului actual, George Lazăr. Din partea taberei ”Leoreanu” l-am avea pe Leonard Achiriloaei, care are de partea sa atu-ul de a vorbi de la înălțimea funcției de Secretar de Stat la Ministerul Mediului. Cel de al treilea nume vehiculat ar fi cel al primarului interimar, Roxana Iorga. Mai mult, în cărți pentru a fi prezent pe listă, conform declarațiilor „subliminale” ale deputatului Dan Laurențiu Leoreanu, s-ar afla chiar și fostul primar Lucian Ovidiu Micu, care, dacă ar accepta să candideze pe listele PNL ar avea șansa să-și aranjeze un post de city-manager.

Și în tabăra social-democrată e ”furtună”

Şi în ”tabăra PSD” lucrurile sînt destul de complicate și țin tot de negocieri. Avocatul Alin Antochi, susținut puternic de majoritatea primarilor PSD, chiar dacă a venit recent din PNL, ar putea fi candidatul social-democrat la Primăria Roman. Candidatura lui Alin Antochi este, însă, la vremea la care vorbim, încă incertă. Se pare că problema este că el îşi doreşte un loc eligibil pe lista pentru parlamentare. Numai că pe respectivele locuri sunt nume grele: pornind cu Ionel Arsene, continuînd cu Dan Manoliu şi cu Oana Bulai, nume greu de dislocat de pe listă. Dacă Antohi va spune pas, PSD-ul ar putea rămâne descoperit, căci un nume ca acel al profesorului Ciocoiu (de la CNRV) nu spune nimic, dar absolut nimic, nici jurnaliștilor și cu atît mai puțin electoratului. Protopopul Dragoș Munteanu, care era a doua alternativă ”măsurată” de un sondaj al PSD, nu a primit binecuvîntarea Sfîntului Sinod, de a candida și nu și-a riscat cariera preoțească și funcția de protopop, pe himera unui post de primar.

Citește știrea

Trending